Gombák ölik meg a szúnyogokat

Egy gomba génjeit úgy alakították át, hogy az képes legyen egy pók toxinjának előállítására, s ez a gomba már megzavarhatja a maláriát terjesztő szúnyogok populációit. Legalábbis ez olvasható abban a tanulmányban, amelyet a betegség ellen harcoló nemzetközi tudóscsapat írt.

Nem tekinthető reprezentatívnak a vizsgálat, amelyet még tavaly készített a Blikk arról, hogy a magyarok tartanak-e a szúnyogok által terjesztett betegségektől. A nagypéldányszámú lap olvasóinak véleménye azonban egyértelmű, a túlnyomó többség (78 százalék) már fél tőle, hogy a globális felmelegedés miatt nálunk is megjelennek olyan súlyos betegségeket (malária, zika, sárgaláz, dengue-láz, chikungunya-láz, nyugat-nílusi-láz stb.) terjesztő moszkitók, amelyek emberek millióinak okoznak szenvedést, és sok százezer lélek elvesztésében részesek. Jó hírünk van, ami a szúnyogoknak, rossz. Úgy tűnik egy igen hatásos módszert sikerült kidolgozni a vérszívók ellen, amelynek a terepkísérletei is megkezdődtek.

mosqito
Vérszívó munkában. Olyan erős csapásmérő eszköz még nem volt a kezünkben, mint most - Foto: 123rf

Talán nem a legjobb szóvicc a legombázás, de valóban annyira hatékony csapásmérő eszköz lehet a most bemutatott genetikai megoldás, hogy érdemes bombához hasonlítani. Burkina Fasóban végzett a kísérletek során a szúnyogok száma 99 százalékkal csökkent 45 napon belül a Marylandi Egyetem (UMD) és a nyugat-afrikai nemzetek IRSS kutatóintézete szerint. Éppen ideje volt egy erős védelmi megoldásnak, mert a nőnemű anopheles szúnyog által terjesztett malária egy igazán veszélyes betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2017-ben az egész világon becslések szerint 219 millió megbetegedés történt, amelyek 435 ezer halálos áldozattal járt, javarészt Afrikában.

Ausztrál pók szállította megoldást

Brian Lovett, a Marylandi Egyetem entomológiai tanszékének vezetője, a Science folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője kifejtette: "Nincs olyan transzgénikus malária-ellenőrző módszer, amely ilyen közel volna a tényleges terepvizsgálathoz. Ez a tanulmány nagy lépést jelent, és precedenst teremt más transzgenikus módszerek előmozdításához". Szerinte sikerült áttörniük egy gátat, amikor a Metarhizium pingshaense gomba egy törzsét bevonták a kutatásba, és elérték, hogy megfertőzze a vadon élő szúnyogokat. A gomba genetikai módosítása ugyanis olyan toxin előállítását teszi lehetővé számára, amely az ausztrál Blue Mountains hegységben élő tölcsérhálóspók mérgében található.


A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a géntechnológiával módosított gomba gyorsabban megölte a szúnyogokat, mint amilyen gyorsan tenyészteni tudták őket. A rovarölő szert ezután Burkina Fasóban egy erre a célra felépített 600 négyzetmétert meghaladó kiterjedésű kunyhókat, növényeket és tenyészmedencéket tartalmazó "faluban" szabadították fel, amelyet teljes egészében hálóval borítottak be, hogy megakadályozzák a rovarok elmenekülését.

Raymond St. Leger, az UMD entomológus professzora és a tanulmány társszerzője a scidev.net  szerint azt mondta: "Érdemes úgy gondolni a gombára, mint egy injekcióstűre, amit arra használunk, hogy egy erős rovarspecifikus toxint juttassunk a szúnyogba. Ezek a gombák nagyon szelektívek. Tudják, hol vannak a szúnyogok a kémiai jelekből és a rovarok testének tulajdonságaiból. A törzs, amivel dolgozunk, szereti a szúnyogokat". Az egyetem szerint ez a tanulmány az első transzgenetikus megközelítést alkalmazó vizsgálat, amely kijutott a laboratóriumból, a malária elleni küzdelemben.

A globális felmelegedés miatt néhány évtizeden belül Magyarországon is megjelenhetnek olyan betegségek, amelyek miatt ma még legfeljebb egy-egy trópusi nyaralás során kell csak aggódnunk. A szakértők szerint a változásokra időben fel kell készülni. Részletek!

Colin Sutherland, a londoni higiéniai és trópusi orvostudományi iskola maláriaközpontjának igazgatója szerint az eredmények nagyon ígéretesek. "Az Anopheles elleni támadási módszer jelenleg az, hogy a szúnyogokat a beltérben próbálják megsemmisíteni szintetikus kémiai rovarölő szerekkel, amikor pihennek vagy csípni akarnak. Ez az új biocid megközelítés a szúnyogokat a szabadban és a beltérben, csípés és pihenés közben is elkaphatja, és kevésbé érzékeny a rovarölőkkel szembeni ellenállás problémájára " - jelentette ki.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag