Forró vizes kihívás, az ostobaság újabb csúcsa (2)

Ha elszabadul a kihívásokkal, próbatételekkel kapcsolatos fantázia, olykor veszélyes, sőt halálosan veszélyes lehet. Nem mindegy ugyanis, hogy egy vödör jeges vizet öntünk a nyakunkba, vagy egy fazék lobogóan forró vizet. Annál pedig aligha van rosszabb ötlet, ha valaki virtusból hajlandó szívószálon felhörpinteni a forróvizet.

A nemzetközi médiumok, például a Forbes szerint a forróvizes kihívás néven futó őrültség következtében már több súlyos, illetve halálos sérülés is előfordult. Az áldozatok tinédzserek vagy gyerekek, akiknek korlátozott a belátási képességük. Azaz a "csíny" elkövetésekor - magukra öntik vagy szívószállal felszívják a forróvizet - nem képesek felfogni, hogy a forró folyadék súlyosan károsíthatja a bőrüket, sőt más szöveteiket is, s a felelőtlenségük akár egy életre megnyomoríthatja vagy meg is ölheti őket.

keménytojás
Ha valaki összetéveszti a kemény tojást a kemény legénnyel, abból nagy baj lehet

Nyilvánvaló, hogy a víz hőmérsékletének növekedésével arányosan nő a sérülés kockázata és sebessége. Az 50 Celsius fokos víz mintegy 5 perc érintkezés után okozhat harmadfokú égést. A 60 fokos víznél 10 másodperc kell, s a 70 fok közelinél már egy másodperc is elég a harmadfokú égési sérülés kialakulásához. A fürdővíz soha ne menjen 38 fok fölé, különben az ember azt kockáztatja, hogy belefőzi magát egy levesbe.

1 másodperc forrázás 20 perc hidegvizes hűtés

Ha valakire forró folyadék ömlött, a legfontosabb, hogy a további hőhatásoktól elzárjuk, eltávolítsuk és amilyen gyorsan csak lehet hideg folyóvizet eresszünk az égett területre legalább 20 percen át. De a hidegvízben nem szabad elmerülni, még akkor sem, ha az égés nagy felületen következett be, mert a túl sok testhőveszteség károsíthatja a szervezet gyógyulási képességét, sőt sokkot is okozhat.

A hidegvíz a legjobb az égett terület megnyugtatásához, és nem szabad testápolókat vagy olajat kenni az égett bőrre. Az égés komolyságától függően a szakszerű ellátáshoz orvoshoz kell fordulni, vagy mentőt kell hívni. Ha valaki leforrázta magát, akkor nincs idő vacakolni, szégyenlősködni. Azonnal el kell távolítani a ruházatot és az ékszereket az érintett területről, mert további károkat okozhatnak. Ha azonban a ruhát vagy egyéb tárgyakat az égés a bőrre sütötte, akkor nem szabad lefejteni, mert a bőr is mehet vele. Ez ilyenkor már az orvosok dolga.

Csak laza kötés kell

Az égett területet megpróbálhatjuk megvédeni nedves kötéssel vagy tiszta ruhával, de nem szabad szorosan bekötni, mert az is káros lehet, például elzárhatja a vérkeringést. Ilyenkor mindig hasznos az orvosi tanács, vagy az orvosi kezelés.

Az enyhe (tehát első- vagy másodfokú)égési sérüléseknagyon fájdalmasak, de mi magunk sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a kellemetlenségeket. Pontokba szedtük a teendőket. Részletek!

A közösségi csatornákon a forróvizes kihívás teljesítéséről terjedő videók szakértők szerint javarészt manipuláltak. Persze látszik, hogy forr a víz, látszik a leöntés, a mosakodó mozdulatok vagy a szívószálazás, de a hőmérsékletet a videók nem közvetítik. Márpedig a fizika és a biológia törvényei szerint a forróvízzel való érintkezés szövetkárosodást és óriási fájdalmat okoz. Ezért kizárt, hogy az ilyen próbálkozásokat fájdalomérzet és egészségkárosodás nélkül teljesíteni lehessen.

Akinek mégis eszébe jutna ilyen őrültség, az gondoljon arra, hogy a forróvizet a középkorban, s talán azóta is kínzásra használták. Ennek a kihívásnak tényleg a fel sem tréfa, inkább komplett elmebaj.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)