Ez történik a testünkkel, ha mezítláb járunk

Első hallásra elég bizarrnak tűnik, de az emberi szervezet energiát vesz fel a földből, amikor a talajon mezítláb járunk. Persze nem csak ez az előnye, ha cipő nélkül közlekedünk.

Mondani sem kell, hogy az emberi lábat nem cipőviselésre tervezték. Ezért is élvezzük annyira, amikor megszabadulunk a lábbelinktől, és ha csak odahaza is, de mezítláb mászkálunk. Ha azonban kimerészkedünk a szabadba és érintkezésbe lépünk bolygónk felszínével, további élményekre és előnyökre is számíthatunk.

mezítláb
A mezítlábas sétálás egész sor pozitív hatással van a szervezetünkre. Fotó: 123rf

A Földnek saját energiamezője van, amire 1952-ben Winfried Otto Schumann német fizikus, a müncheni egyetem professzora próbált meg először tudományos bizonyítékokat találni. Hipotézisének felállításakor azt a tényt használta fel, hogy a Föld egy negatív töltésű gömb, amely a pozitív töltésű ionoszférába van beágyazva, és a köztük lévő feszültség töltést hoz létre. A fizikus szerint a Föld frekvenciája 10Hz. Végül 1954-ben Schumann és kutatótársa Herbert Konig megállapította, hogy a pontos frekvencia 7,83 Hz, amit ma Schumann-rezonancia néven ismerünk.

A mezítlábas sétálás lényege

A Földnek rengeteg szabad és mobilis felszíni elektronja van, amelyekkel a mezítlábas séták során (vagy valamilyen vezetőképes kapcsolat segítségével) érintkezésbe kerülünk, s az energia a talajból a testbe jut. A Föld elektronjai képesek enyhíteni a fájdalmat, javítani az alvást, hígítani a vért, csökkenteni a gyulladást és a stresszt, valamint csökkenteni a kortizolszintet. Ez a kapcsolat segíthet az izomfájdalom kezelésében, miközben javítja a paraszimpatikus rendszerek (véráramlás, légzés, a vér oxigénellátása és a pulzus) mutatóit.

A földön járás hatását feltáró vizsgálatokban az alanyok mezítláb sétáltak a szabadban, miközben néhányukat földelő eszközökhöz kötötték. A legtöbb alany esetében már félórán belül javultak a paraszimpatikus reakciók. Több tanulmány megerősítette azt is, hogy a természetes talajon való mezítlábazásnak jótékony hatása van a csontritkulásra, a glükózszabályozásra és a pajzsmirigyválaszra. Karol Sokal kardiológus és Pawel Sokal idegsebész, a Bydgoszczi Katonai Kórház orvosai a talajjal érintkező rézvezetővel végeztek vizsgálatokat, s ez a kapcsolat szerintük befolyásolhatja a szervezet fiziológiai reakcióit.

Az orvosok rézlemezt erősítettek oszteoporózisban szenvedő betegek lábára, amelyből egy vezetőképes huzal csatlakozott egy földelő rúdhoz. Egy éjszakán át fenntartva e kapcsolatot javulás történt a páciensek állapotában, akiknek az ásványianyag- és elektrolitkoncentrációja sokkal jobb lett. A kalcium- és foszforszintjük a vizeletben és a vérben szintén alacsony volt. Egy másik kísérletben pajzsmirigyproblémával diagnosztizált alanyoknál egy éjszaka után csökkent a szabad jód-tironin mennyisége, valamint a szabad tiroxin és apajzsmirigystimuláló hormon szintje emelkedett.

További előnyök

Jonathan Kaplan, a kaliforniai Hoag Ortopédiai Intézet lábspecialista szakorvosa szerint a mezítláb járásnak, a föld és a láb közötti kapcsolatnak további előnyei is vannak: a lábak jó helyzetben állnak; jobb az egyensúly; a környezet testünkre való hatásának jobb az érzékelése (ezért nem helyes, ha a kisgyerekekre cipőt húznak, amikor járni tanulnak); a javuló lábmechanika erősíti és összehangolja a térd, a csípő és a törzs mozgását; a láb- és bokaízület mozgása abban az optimális zónában marad, amely elegendő erőt és stabilitást nyújt; a bütykök, kalapácsujjak és más torzulások esélye csökken; erősebbé válnak a lábak és a derék stb.

A mezítláb töltött idő után szükség van a lábmosásra a fertőzések megelőzése érdekében. A cukorbetegeknek pedig néhány további részletre is figyelniük kell. Tiszta felületen sétáljanak, vagy viseljenek vékony talpú cipőt, amelyben azonban nincs szintetikus gumibetét. Mossák és hidratálják a lábukat. Összességében a talajjal való érintkezés pozitív hatással van egészségi állapotunkra, amit felfoghatunk ingyenes, egyszerű, kiegészítő kezelésként.

A sok mezítlábas sétától, futástól bőrkeményedések alakulhatnak ki a talpunkon, de ettől nem romlik az érzékelés. A kutatók szerint az állhat a háttérben, hogy a megkeményedett bőr anélkül közvetíti a különféle mechanikai behatások miatti ingereket, hogy tompítaná azokat. Ezzel szemben a legtöbb cipőbetét nem képes hasonlóra. Ez arra hasonlít, hogy a gitárosok sem veszítenek tapintásukból, pedig az ujjaikon szintén bőrkeményedések keletkeznek a húrok gyakori megérintése miatt. Részletek!

Daniel Howell, a virginiai Liberty University professzora arra ösztönzi a diákjait, hogy "járjanak természetesen", azaz tapasztalják meg a mezítlábazás előnyeit. Azzal érvel, hogy már több mint 100 éve tudjuk, a cipő kifejezetten rossz az emberek számára. "Tudományosan bizonyítható, hogy a cipő okozza a lábproblémáink túlnyomó részét, legalább 90 százalékát. Azoknak az embereknek a gondjai, akik lábspecialistákat keresnek, szinte minden esetben a cipőre vezethető vissza" - állítja. A kutató 2010-ben kiadta a Mezítlábas könyv című munkáját, amelyben kifejti a legfontosabb érveket a mezítlábas élet mellett. Például a cipők a baktériumok és gombák inkubátorai, eltorzítják a láb szerkezetét, tompul miattuk az egyensúlyérzék stb. Habár a munkahelyeken előírhatják a kötelező ruhaviseletet, a dresszkódot, de a szabadidőnkben nincsenek kötöttségek, azaz nem kell cipőt vislenünk a köztereken, sőt még autót sem tilos cipő nélkül vezetni. Howell szerint a cipőviselés elsősorban kulturális dolog, ezért számára a mezítlábas kultusz kialakítása, a kultúra megváltoztatása a cél. "Egy jobb cipőt viselni olyan, mintha egy jobb cigarettát szívnánk" - mondja. És persze arra céloz, hogy a cipőről is a legjobb volna leszokni.

A Biomechanika és a mozgás biológiája című szakkönyv pedig egy másik fontos érvet is felhoz a mezítlábazás mellett. Amikor megmérték, hogy mennyi a futók oxigénfogyasztása mezítláb és futócipőben, akkor kiderült, hogy cipő nélkül 4-5 százalékkal alacsonyabb a futás oxigénszükséglete. És nem csak kevesebb oxigénre, hanem egyben kevesebb munkára van szükség azonos futóteljesítményhez. Ha csak ez döntene egy maratonfutó versenyen, a mezítlábasok mintegy 6-7 perc előnyre tennének szert a teljes távon. Valószínűleg ez is hozzásegítette a világ leghíresebb mezítlábas futóját, Abebe Bikilát, hogy két olimpián is diadalmaskodjon.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)