Ez a leggyakoribb nyári fertőző betegség, mégis alig ismerjük

Ha megnézzük a magyarországi fertőző betegségekről szóló statisztikákat, akkor azt látjuk, hogy a nyári hónapokban a Campylobacter-fertőzés fordul elő a leggyakrabban. Új kutatások szerint ez a hasmenésessel és hányással járó betegség egyre veszélyesebbé válik.

A Campylobacter - ahogy a nevéből sejthető - baktérium, de nem egy, hanem 37 faja és alfaja van, amelyek többsége nem patogén. Az élelmiszerbaktériumok e csoportja elsősorban szennyezett táplálék fogyasztásával terjed, s ha betegséget okoz, akkor a tünetek között ott van a hasmenés és a hányás. (A magyarországi megbetegedések havi statisztikái a mellékelt grafikonon, illetve itt érhetők el.) E fertőzések azonban a Guillain-Barré-szindróma egyik vezető előjelének számítanak, amely képes maradandó fogyatékosságot, bénulást okozni. Egy frissen felfedezett géncsere-folyamat miatt ez a mikroba igen veszélyes ellenségünké fejlődhet akár már a nem túl távoli jövőben.

csirke nyers
A nyers csirkehús a Campylobacter kórokozó rezervoárja: vigyázni kell, hogy afertőzésne terjedjen át az emberre- Fotó: Getty Images

A Campylobacter baktérium általában a nyers csirkében található meg (ebben hasonlít a szalmonellához), de előfordulhat más szárnyasokban, marhahúsban, sertéshúsban, halakban, rágcsálókban, bolhákban, tehéntejben, gyümölcsökben, zöldségekben, széklettel szennyezett talajban vagy vízforrásokban, és persze magában a székletben is. A Campylobacter nem korlátozódik a nyers forrásokra: a házilag főzött táplálék például egy kutyák között végzett vizsgálatban a fertőzés elsődleges oka volt.

A baktériumnak lenyelése után a belekbe kell eljutnia a többszöröződéshez. A nyers táplálék az állatok és az ember esetében is elősegítheti a fertőzés súlyosbodását. Ez persze csak akkor történhet meg, ha a gyomorsav nem semlegesíti és öli meg előbb a baktériumot. A fertőzést azonban számos körülmény befolyásolja, többek között a gazdaszervezet immunállapota, a baktérium virulenciája, a génexpresszió és egyéb tényezők - írja a nyers táplálékokkal foglalkozó The Nutrition Code szakportál.

Kulcskérdés a higiénikus állattartás

Ha a fertőzés bekövetkezik, a tünetek 2-5 nap lappangás után kezdenek jelentkezni.  A teljes gyógyulás jellemzően egy hétig tart, és általában nem jár hosszú távú következményekkel. Előfordulhat azonban, hogy a baktérium a bélsárral távozik a szervezetből, ami lehetőséget teremt az újrafertőződésre vagy más állatok megfertőzésére. Ezért fontos az állattartásban az ürülék megfelelő takarítása a fertőzés tovább terjedésének megelőzése érdekében.

A macskák és a kutyák érintettsége egy 2013-as lengyelországi tanulmányban 9,86 százalék, illetve 4,81 százalék volt. Ezeknek az állatoknak a többsége farmokon élt, az állatok kis vízmedencékhez jártak inni, véletlenszerű táplálékforrásaik voltak, és kapcsolatba kerültek vadmadarakkal, baromfival vagy azok ürülékével. Macskák, kutyák és görények esetében a fertőzés nagyon ritka, és jellemzően csak a 6 hónaposnál fiatalabb egyedeknél fordul elő.

Campylobakter grafikon

Az állatok pH-szintje jelzi a táplálkozási típusukat. A macskák, kutyák és vadászgörények gyomorsavtartalma 1-2 pH értékű, ha megfelelő étrenden élnek. Ez erősen savas, és nemcsak a húst, szerveket, csontokat képes teljesen lebontani és tápanyagaikat hatékonyan hasznosítani, hanem a baktériumokat is elpusztítja és semlegesíti. Összehasonlításképpen az emberi gyomor pH-ja 1,5-3 pH. Ez nem tűnik hatalmas különbségnek, de minden egyes egész értékkel való lefelé ugrás a pH-skálán 10-szer nagyobb savasságot jelent. Például az 1 pH 10-szer savasabb, mint a 2 pH. (A 7-nél alacsonyabb (semleges) pH szám növeli a savasságot, míg a 7-nél magasabb pH számok a lúgosságot jelzik.) Ha az étrend tele van szénhidrátokkal, például gyümölcsökkel, zöldségekkel és gabonafélékkel, akkor a pH-szint kevésbé savas, körülbelül 4-5 pH. Ez csökkenti a gyomornak azt a képességét, hogy lebontsa a csontokat, de azt is, hogy semlegesítse és elpusztítsa a baktériumokat.

Másrészt a húsevők emésztőrendszere rövid: körülbelül 1,5-3-szor olyan hosszú, mint a testük (az emberi emésztőrendszer körülbelül 9 méter hosszú). Ez azt jelenti, hogy a táplálék gyorsan halad át a kutya testén, és gyorsan kiürül. A magas gyomorsavtartalommal és a rövid traktussal kombinálva kevés idő áll rendelkezésre a baktériumok megtelepedéséhez és a betegségek kialakulásához.


Az emberi fogyasztásra alkalmas minőségű húsok nagy része "ipari" tenyésztésű. Sok állatot összezsúfolnak kis ketrecekben, és gyakran a saját ürülékükben, vizeletükben járnak, olykor halott állatokon taposnak. A betegségek ilyen körülmények között gyorsan terjednek. Az állateledel-ipar sem védett a bakteriális fertőzésektől. A leggyakrabban olyan húsokat használnak, amelyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Ez magában foglalja a leromlott, beteg vagy elpusztult állatok húsát. Az alapanyagot alkalmasint festékekkel, faszénnel és vegyi anyagokkal denaturálják.

A farmtól a bolti polcig jelen van a kórokozó 

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatása szerint a Campylobacter baktériumok a baromfitenyésztés során - a gazdaságoktól az élelmiszerbolti polcokig - jelen vannak. Ráadásul a két leggyakoribb törzs genetikai anyagot cserél, ami több antibiotikumoknak ellenálló és fertőző Campylobacter-törzset eredményezhet.

"A Campylobacter két törzsével, a C. coli és a C. jejuni törzsekkel foglalkozunk. A C. jejuni okozza az emberi Campylobacter-fertőzések 90 százalékát, de ez a törzs kevésbé valószínű, hogy multidrog-rezisztens géneket hordoz. A C. coli viszont kétszer nagyobb valószínűséggel tartalmaz multidrog-rezisztens géneket, de kevésbé hatékony emberi kórokozóként. A multidrog-rezisztens azt jelenti, hogy a baktériumnak olyan génjei vannak, amelyek három vagy több antimikrobiális hatóanyagosztállyal szemben is ellenállóak" - írta Dawn Hull, az amerikai hadsereg állatorvosa, a tanulmány vezető szerzője az egyetem híroldalán.

Sid Thakur, az intézmény népegészségügyi és patobiológiai professzora, valamint a globális egészségügyi programok igazgatója szerint mindkét törzs gyakran megtalálható baromfitenyésztési folyamat során. "Mivel a Campylobacter genomja meglehetősen 'plasztikus', a törzsek genetikai anyagot cserélhetnek. Ha a C. coli elkezdi átvenni a C. jejuni genetikai anyagának nagy részét, és növeli virulenciáját, akkor több antibiotikum-rezisztens fertőzést fog okozni, ami nagy közegészségügyi problémává válhat. Ha a C. jejuni antibiotikum-rezisztens géneket vesz fel a C. coliból, ugyanez történik" - mondta Thakur.

Főzés előtt, közben és után is érdemes alaposan kezet mosunk, mert az elpusztítja a baktériumok legtöbbjét, így azok nem tudnak továbbterjedni. Az alaposság pedig azért fontos, mert már 500 Campylobacter vagy 10 E.coli mikroba képes ételmérgezést okozni. A kézmosásnak 20 másodpercnél tovább kell tartani, és arról is meg kell győződnünk, hogy körmeink alá nem került-e valami. Részletek!

A kutatócsoport 2018-2019 folyamán Észak-Karolina-szerte kiskereskedelmi élelmiszerüzletekből származó csirke- és pulykamintákat vett. Ezeket a húsból származó Campylobacter-izolátumokat összehasonlították az amerikai mezőgazdasági minisztérium mintáival, amelyek az államban működő farmokról és termelőüzemekből származtak. A C. coli a farmokon és a termelő létesítményekben volt a legelterjedtebb a maga 54 százalékával, a csirkehús izolátumok esetében az érték 60 százalék volt, míg a C. jejuni a kiskereskedelmi csirkehús 69 százalékában volt megtalálható.

Ezután megvizsgálták a mintákat az antimikrobiális rezisztenciagénekre (AMR) is. Megállapították, hogy mind a C. coli, mind a C. jejuni 90 százaléka tartalmazott legalább egy AMR-gént, míg 43 százalékuk három vagy több antibiotikum-csoporttal szembeni rezisztenciagént. A C. jejuni 24 százalékának volt a fluorokinolonokkal, a Campylobacter elleni "utolsó védelmi vonallal" szembeni rezisztenciagénje.

Végül a kutatók megállapították, hogy 2019-ben jelentősen több új Campylobacter-törzs jelent meg a 2018-as kettővel szemben. Ez arra utal, hogy a baktérium genomjában olyan kiterjedt változások történnek, amelyek növelhetik a virulenciáját és kiterjeszthetik a gyógyszerrezisztencia-profilját. "Ha elmegyünk egy szupermarketbe, és kiválasztunk tíz különböző csirkemellet, négyben találunk majd Campylobactert, és ebből a négyből legalább az egyikben fluorokinolon-rezisztens Campylobacter lesz. Ez a tendencia az elmúlt tíz évben meglehetősen következetes volt. A rezisztens szekvenciatípusok hirtelen megugrása aggasztó" - figyelmeztetett Thakur.

A Campylobacter az élelmiszer kiváltotta megbetegedések vezető oka világszerte. Az Európai Unió 2019-es zoonózis jelentése részletesen is kimutatta, hogy ez a kórokozó okozza a legtöbb állatokról emberre átterjedő megbetegedést a tagországokban. A most feltárt géncsere-folyamatok nyomon követése a szakemberek szerint kulcsfontosságú a fertőzés megelőzése és a jövőbeli kezelések kialakítása szempontjából.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag