Egy hal segíthet az amputáltakon

Az emberek régi vágya, hogy a sérülések miatt elveszített végtagokat vissza tudja növeszteni, ahogy például a szalamandrák teszik. Eddig nem értettük a regenerációs folyamat genetikai hátterét, de most egy édesvízi hal hozzásegíthet bennünket a titok megoldásához.

A pettyes kajmánhal (Lepisosteus oculatus) egy Észak-Amerika vizeiben élő csontoshal képes teljes egészében visszanöveszteni elvesztett úszóit, ahogy néhány más halfaj is. A PNAS-ban, az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában tették közzé a Michigani Állami Egyetem (MSU) kutatói azt a tanulmányt, amely megalapozhatja az elveszett emberi végtagok természetes úton történő regenerálásának tervét.

kajmánhal
A pettyes kajmánhal (Lepisosteus oculatus) lehet a végtagjukat vesztett emberek megmentője - Fotó: 123rf

Ez azért fontos, mert rengeteg ember veszíti el balesetek vagy valamilyen betegség miatt a végtagjait. Magyarországon például csak a combcsont magasságában végzett amputációk száma (javarészt cukorbetegség és érszűkület következményeként) évente több mint 2900. Ezzel a lakosságarányt tekintve sajnálatosan listavezetők vagyunk Európában, még ha az amputációk száma 15 százalékkal csökkent is öt év alatt. A regenerációs terápiák persze nem fogják eltörölni a betegségeket kiváltó egészségtelen életmódot, vagy megoldani az érsebészek hiányát, de új reményt nyújthatnak a betegeknek.

A tudósok tisztában voltak vele, hogy a szalamandrák az amputált végtagjaikat teljes egészükben képesek újranöveszteni. Ingo Braasch, az MSU integratív biológusa a csapata segítségével azonban feltáratlan területre merészkedett, amikor tanulmányozni kezdte, hogy a pettyes kajmánhal és más halak miként regenerálják a teljes uszonyokat. Ennél is fontosabb, hogy a kutatók arra fókuszáltak, miként állítják helyre az endokondrális csontokat az úszókon belül, amelyek az emberi karok és lábak megfelelői - írja a Futurity magazin.

Híd az állatok és az ember között

 "A kajmánhalakat gyakran dinoszaurusz halaknak tekintik az őseikéhez hasonló testalkatuk miatt. Akkor váltak népszerűvé az új orvostudományi, orvosbiológiai kutatásokban, amikor kiderült, hogy a genomjuk meglehetősen hasonló az emberihez" - mondta Braasch. A pettyes kajmánhalat "hídfajnak" is nevezik, mivel genomja a zebrahaléra is hasonlít, amelyet gyakran használnak orvosi kutatásokban az emberi fejlődés modelljeként. A kajmánhal evolúciója lassú, így több ősi elemet őrzött meg a genomjában, mint más halak. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy hídként szolgál az emberi fajhoz, nagyszerű csatlakozást teremt a régmúlthoz is.


Tehát annak tanulmányozásával, hogy a halak hogyan regenerálják az uszonyokat, Braasch csapata rámutatott a génekre és mechanizmusokra, amelyek a regenerációt előidézik. Amikor pedig összehasonlították eredményeiket az emberi genommal, érdekes megfigyelést tettek. "Azok a gének, amelyek a halakban felelősek ezért a képességért, nagyrészt az emberekben is jelen vannak. Hiányoznak azonban azok a genetikai mechanizmusok, amelyek aktiválják ezeket a géneket az emberekben. Valószínű, hogy a géneket aktiváló genetikai kapcsolók elvesztek vagy megváltoztak az emlősök, köztük az emberek evolúciója során" - fejtette ki Braasch.

Forradalmi fejlődés, de csak később 

Evolúciós értelemben ez azt sugallja, hogy a halak és a tetrapodok, azaz a négylábú gerincesek utolsó közös őse már birtokában volt a képességnek, hogy a végtagjait regenerálni tudja. Ezt a biológiai programot számos halfaj és a szalamandra is fenntartották az evolúció során. E kulcsfontosságú gének és a hiányzó mechanizmusok feltárása végül forradalmi orvosi fejlődéshez vezethet.

Az orvosi technológia fejlődése egy előrejelzés szerint jelentős részben annak köszönhető, hogy mind mélyebben sikerül feltárni szervezetünk működését. Ez segít abban is, hogy a sérüléseket - amelyek lehetnek balesetek vagy éppen műtétek következményei is - úgy gyógyítsák meg, hogy a miattuk megjelenő funkcionális károk teljes egészükben eltűnjenek. Sőt már belátható időtávon belül az is megtörténhet, hogy képesek leszünk visszaállítani a sérülés előtti vagy az egészséges állapotot. Részletek!

"Minél jobban megvizsgáljuk ezeket a hasonlóságokat a gerinces állatok között, annál közelebb kerülünk az emberek regenerációját megteremtő terápiás programok megszületéséhez. Ha a nagy közvetlen orvosbiológiai előrelépések egyelőre a távoli jövőben is maradnak, a halak uszonyának újranövését feltáró vizsgálatok akkor is sok új ismeretet adnak majd a gerinces állatok regenerációs potenciáljáról" - állapította meg Braasch.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok egyes helyeken csak lassan szűnnek, máshol legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag