Döntöttek, nagyot változik a tb

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését. Jövő júliustól három hónap után elesik a térítésmentes egészségügyi szolgáltatásoktól, aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát.

A parlament 112 igen, 20 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint az ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. A döntés értelmében 2020. július elseje után érvénytelenné válik azok TAJ-száma, akik egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezettek, de nem tejesítik a fizetési kötelezettségüket, amennyiben a hátralék összege meghaladja a háromhavit.

Elesnek a térítésmentes egészségügyi ellátástól, akik nem fizetnek járulékot
Elesnek a térítésmentes egészségügyi ellátástól, akik nem fizetnek járulékot

Magyarán az érintettek nem vehetik majd igénybe a térítésmentes egészségügyi szolgáltatásokat, amíg ki nem egyenlítik a tartozást. Ezáltal például csak készpénzes fizetés ellenében kaphatnak orvosi ellátást (kivéve a mentést és a sürgősségi ellátást), ahogy a patikákban is csak teljes áron, támogatás nélkül vásárolhatnak gyógyszereket.

A nepszava.hu ma reggel megjelent cikke kormányzati körökből származó információkra hivatkozva azt írja, jelenleg ez a veszély mintegy 300 ezer embert fenyeget, további 500 ezernek pedig már most is piroslámpás a TAJ-száma. Ám míg a mostani piros lámpa csupán egy figyelmeztetés arra, hogy az érintettnek rendeznie kell jogviszonyát az adóhatóságnál, addig az újonnan bevezetett barna lámpa egyértelműen jelzi, hogy a biztosítás érvénytelen, tehát nem kaphat térítésmentes ellátást az adott páciens.

További változások

A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék - szintén jövő júliustól - összeolvad a társadalombiztosítási járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járuléknak az összegével, tehát 18,5 százalék. Egyes biztosítotti kategóriákban új kötelezettség lesz az egységes tb-járulék megfizetése úgy, hogy ezzel ellátási jogosultság is jár. Azaz az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók a tb-járulék fizetésével szereznek munkaerőpiaci jogosultságot július 1-je után.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára november végi expozéjában arról is beszélt, a vállalkozóknak az új járulékot a minimálbér után kell megfizetni, míg jelenleg az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik az egyéni és társas vállalkozók. Az új szabályozással járulékmentességet kap minden munkát vállaló nyugdíjas, jövedelmüket ezentúl csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli. Jelenleg csak a munkajogviszonyban állók kapnak járulékmentességet.

A törvény 7 710 forintban határozta meg júliustól az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét. A gyermekek után járó családi kedvezmény a jövőben a teljes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció