COVID-19: csak makákó, hörcsög és Trump kapott a gyógyszerből

Annak ellenére, hogy koronavírusos tünetei miatt kórházba kellett szállítani, Donald Trump amerikai elnök gyorsan (alig egy hét alatt) talpra állt. A gyógyulását valószínűleg elősegítette egy embereken még nem tesztelt kísérleti antitestkoktél.

Az amerikai elnöknek adott antitest koktél hatékonyan csökkentette a rézuszmajomok és az aranyhörcsögök COVID-19 tüneteit - ezt állapította meg a Regeneron Pharmaceuticals gyógyszeripari cég kutatócsoportja a Texas Biomedical Kutatóintézettel együttműködve. A Science magazinban megjelent cikkében a csoport bemutatja a kísérleteket, hogy a Donald Trumpnak adott koktélt miként tesztelték az állatokon.

Donald Trump
Donald Trump a Fehér Ház balkonján, amikor október 10-én a COVID-19-ből felépülve először jelent meg nyilvánosan. Fotó: Erin Scott (Bloomberg via Getty Images)

Donald Trump azonnal a címlapokra került, amikor október 2-án bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Nem telt el sok idő, és a választási kampányát kényszerűen megszakító amerikai elnök közölte, hogy vírusmentes. Azóta ezt egy második teszt is igazolta. Látszólag misztikus sebességű gyógyulása azután következett be, hogy megkapta a kísérleti antitest koktélt, amit D-vitaminnal, cinkkel és gyomorégés elleni gyógyszerekkel egészítettek ki - írta a MedicaXpress. A Regeneron cég éppen az ilyen antitest koktélok kutatására szakosodott. Ezekkel a gyógyszerekkel a különféle vírusfertőzéseket, köztük a COVID-19-et célozzák meg. Mielőtt az elnöknek beadták volna a koktélt, rézuszmajmokon és aranyhörcsögökön végeztek vele kísérleteket.

Mire adtak választ a majmok és a hörcsögök?

A vizsgálat első részében a kutatók a koktélt (amit REGN-COV2-nek neveztek el) egészséges rézuszmajmoknak adták be. Korábbi kutatások kimutatták, hogy ezek a makákók megfertőződhetnek a SARS-CoV-2 vírussal, de általában csak enyhe tüneteket mutatnak. Három nappal a koktél beadása után a majmokat a SARS-CoV-2 vírussal injekciózták be, majd megfigyelték, hogy a kezelésnek van-e hatása. Megállapították, hogy azoknak a majmoknak, amelyek afertőzéselőtt részesültek a kezelésben, sokkal gyengébbek voltak a tüneteik és lényegesen alacsonyabb volt a vírusterhelésük, mint a kontrollcsoport egyedeinek.


A kutatók ezután már megfertőzött majmoknak adtak REGN-COV2-injekciót. Megállapították, hogy ezeknek az állatoknak a tünetei is csökkentek, és a szervezetük gyorsabban pusztította el a vírusokat. A kísérletet ezek után aranyhörcsögökkel is megismételték. Ezekről is kiderült, hogy fogékonyak a COVID-19-re, de sokkal súlyosabb tüneteik voltak, ideértve a súlycsökkenést is. Megállapították, hogy ha két nappal a SARS-CoV-2 vírussal való fertőzés előtt beadták nekik a koktélt, akkor azzal jelentősen csökkentették a tüneteiket, és nem csökkent a súlyuk sem. Ha a fertőzés kezdete után kezelték őket a gyógyszerrel, a hörcsögök szintén enyhébb tüneteket és gyorsabb vírusölési képességet mutattak. Ezek alapján a kutatók szerint a REGN-COV2 terápiás előnyökkel járhat mind a COVID-19 kezelésében, mind megelőző intézkedésként. Amit most már a majmok és a hörcsögök kísérleti eredményei mellett Donald Trump esete is megerősít.

Megvan a COVID-19 elleni gyógyszer?

Ezek után joggal lehet feltenni a kérdést: akkor ezzel a COVID-19 gyógyítása nagyjából meg is oldódott? De a válasz sajnos az, hogy egyáltalán nem.  A REGN-COV2 esetében is számos kérdés tisztázatlan még. Például nem tudható, hogy az elnöknek beadott gyógyszerek (amelyeknek, bár Trump sürgeti a folyamatot, nincs hatósági engedélyük) milyen mértékben hatottak, ahogy az sem ismert, hogy ezek egymásra hatása milyen lehet hosszú távon. Azaz, ha nem az amerikai elnökről van szó, ezt a kezelést biztosan nem alkalmazták volna. Ráadásul ezek a gyógyszerek egyelőre igen költségesek. Trump végül maga is azt hangsúlyozta, hogy saját felelősségére hozta meg a döntést a kísérleti szer beadásáról.

De szó sincs róla, hogy ennyire bízott volna a tudományban, csak nem volt más esélye. A Rolling Stone magazin például azt írta hozzáállásáról, hogy "Trump szándékosan semmibe veszi a tudományt, ami megöl bennünket".  Azaz a kezeléssel járó kockázatot azért vállalta be, mert csak pár hét maradt az elnökválasztásig, és minél gyorsabban vissza akart térni a kampánya folytatásához. Ráadásul ennek egyik legfontosabb témája a koronavírus-járvány amerikai félrekezelése, amelyre ékes bizonyítékul szolgált volna az elnök elhúzódó betegeskedése. A gyors gyógyulástól viszont azt remélhette, hogy a hívei felé személyes erőt mutathat, és azt is bizonyíthatja, hogy az amerikai gyógyszeripar és tudomány képes hatékony terápiák gyors kifejlesztésére az olyan kemény kórokozók ellen is, mint a SARS-CoV-2. Ennek pedig az a másodlagos üzenete, hogy a gazdaság jól működik, ami szintén igen fontos kampánytéma az elnök számára. Sok sikert ugyanis egyelőre nem tud felmutatni kihívójával, Joe Bidennel szemben. A csodálatos felépüléstől azonban azt remélheti, hogy akár fordulópontot is hozhat.

Egy nemzetközi együttműködés keretében, magyar kutatók részvételével sikerült áttörést elérni a COVID-19 egyik kulcsfehérjéje, a fő proteáz működésének gátlásában - közölte a Magyar Tudományos Akadémia. A közlemény szerint bár a kutatások alig fél éve indultak, a konzorcium a molekuláris LEGO koncepció alkalmazásával több mint 70 olyan molekulát talált, amely megfelelő kiindulópont lehet a gyógyszerfejlesztéshez. A projekt az Oxfordi Egyetem, az angliai Diamond részecskegyorsító, és az izraeli Weizmann Intézet együttműködésében keres új lehetőségeket a COVID-19-fertőzés kezelésére. A kutatási programban a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja is részt vesz. Részletek!

Nem véletlen, hogy Trump a megbetegedését Isten áldásának nevezte. Sőt ígéretet tett, hogy az Eli Lilly amerikai gyógyszergyártó hasonló gyógyszerével együtt a súlyos betegeknek ingyen adják a készítményt. Úgy véli, hogy a novemberi választásokig az oltásoknak is el kellett volna készülniük, de a vakcinafejlesztők mégsem jutottak el odáig, ami elsősorban a politikai áskálódások következménye. Korábban az elnök nagy vitát folytatott a szakmával (beleértve a járványkezelésért és a gyógyszerek engedélyezéséért felelős hivatalokkal) arról, hogy a biztonsági szempontokat is betartva milyen ütemben lehet folytatni a vakcinák kutatását, előállítását és terjesztését. Ez része volt az eddigi egyetlen botrányosan kaotikus elnökjelölti televíziós vitának is még Trump betegsége előtt, amiből az amerikai fejlesztések jelenlegi állásáról és a forgalmazás időrendjéről is elég kevés konkrétum derült ki. Könnyen lehet, hogy erről a november 3-i elnökválasztásig sem tudunk meg többet.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt délen lesz több a felhő, ott ksiebb eső is lehet, máshol alapvetően napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag