Bizonyították: nagyobb has, kisebb agy

Nemrégiben kiderült, hogy a magas vérnyomás hozzájárul a demencia kialakulásához. A hipertónia egyik kiváltója pedig, mint jól tudjuk, az elhízás. Ráadásul a több testzsír csökkenti az agy méretét egy új tanulmány szerint. Vagy fordítva történik?

A testzsír számos módon kapcsolható az egészségkárosodáshoz, kezdve a szívbetegségek fokozott kockázatától a 2-es típusú diabéteszen át a légzési problémákig. Egy friss tanulmány a szaporodó testzsír és az agy romló állapota között talált összefüggést - írja a Time magazin.

elhízás
A testzsír felszaporodása együtt jár a szürkeállomány csökkenésével

A Neurology folyóiratban közzétett beszámolóban a kutatók az Egyesült Királyság Biobank tanulmányának keretében begyűjtött agyi felvételeket elemezték, amelyek közel 10 ezer embertől származtak. A mostani kutatás során a tudósok összehasonlították a testtömeg-index (BMI), valamint a 2006 és 2010 között készített derék-csípő arány adatokat.

A kövérek agya leépül?

Megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) magas volt (amelynek határértékét 30 pontban állapították meg), illetve magasabb derék-csípő-arányt mértek, az agy szürkeállományának térfogata alacsonyabb volt, mint az egészségeseké. Ez a hatás még akkor is erős maradt, ha a kutatók más, az agy térfogatát befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, beleértve az életkort, a dohányzást, az oktatást, a fizikai aktivitást és a mentális betegségek történetét.

"Az üzenet, amelyet meg kell értenünk, hogy a túlsúly és azelhízássokféle hatással van az egészségre, ezért nem meglepő, hogy az elhízás is hatással lesz agyunk egészségére" - jelentette ki Mark Hamer, a Loughborough Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője. Szerinte mind a BMI, mind a derék-csípő arány arra mutat, hogy a különböző testzsírok eltérő módon hatnak az agyra. A BMI általában szól a testzsírról, de mivel a testmagassághoz viszonyítja a súlyt, a magasabb és a nagyobb izomtömegű emberek akkor is magasabb értékeket produkálnak, ha különben soványak. A test középső régiójában a bőr alatt felhalmozódó zsír, amit magas derék-csípő arány jellemez, inkább mutatja az egészségtelen hatást, mivel hajlamos körülvenni a hasi szerveket, például a májat, a gyomrot és a beleket. Ez kiválthatja a gyulladást, amely számos kór kiindulópontja lehet a szívbetegségtől az artritiszig. Hamer megállapításai megerősítették mindezt: a magas BMI-vel és alacsonyabb derék-csípő aránnyal leírható emberek hasonló szürkeállomány-volument mutatnak, mint akik nem híztak el. A magas BMI és a magas derék-csípő arány viszont a legalacsonyabb szürkeállomány-mennyiséget vetíti előre.

Ismét bebizonyosodott: a testmozgás a gyógyszer

Bár az eredmények arra utalnak, hogy az elhízás és az agy volumene között lehetséges az összefüggés, nem állapították meg, hogy a testzsír szükségszerűen változásokat okoz az agyban. Mivel a vizsgálat a résztvevők körében csak a testzsírt és az agyi képeket elemezte egyetlen időpontban, a hatás akár fordított is lehet, azaz az agyi változások lehetnek felelősek az étkezési szokások és a testzsírtömeg változásáért. Ez azt is jelenti, a tanulmány nem tudja megmagyarázni, hogy a hízás milyen hatással lehet a szürkeállomány változására. Míg a szürkeállomány részt vesz a jutalmazási agyi folyamatokban és a viselkedés ellenőrzésének bizonyos aspektusaiban, nem világos, hogy a testzsír a szürkeállomány változásainak hajtóereje-e, vagy azok eredménye.

Az emberek többsége manapság is úgy tekint az elhízásra, mint egy állapotra, nem pedig mint egy betegségre, pedig tény, hogy az elhízás krónikus, visszatérő betegség, amellyel egész életünkön át foglalkozni kell. Részletek!

Ennek megállapításához a kutatóknak időben követniük kell a most vizsgált embereket, és fel kell jegyezniük a testtömeg és az agyi térfogat változását. "Jó lenne látni, hogy a kísérletileg indukált fogyás ténylegesen hatással van-e az agy változására" - mondta Hamer. A követővizsgálatokat azonban nehéz kivitelezni, mert teljesen valószínűtlen, hogy emberek tízezrei rendszeresen (akár évtizedeken át) beszkenneltessék az agyukat.

Mindenesetre a kutatási eredmények megerősítik a soványság előnyeit: nemcsak a szívvel kapcsolatos problémák kockázatának csökkentésében, hanem az agy egészségének fenntartásában is. Hamer közölte, hogy a közelmúltban közzétette azokat az adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás hogyan növelheti a szürkeállományt. Tehát a testmozgás lehet az egyik megoldás arra, hogy ellensúlyozzuk az elhízás testünkre és agyunkra gyakorolt negatív hatását.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)