Baj van a WC-papírral, más kellene

A puha WC-papír igazi civilizációs áldás, amelyről aligha mondanánk le szívesen. Pedig, ha a higiéniai és a környezeti szempontokat tesszük a mérleg másik serpenyőjébe, valójában többet nyomnak a latban, mint alfelünk kényelme és a szintén kényelmi megfontolásokat szolgáló praktikum. Érdekel ez bennünket?

Amikor az ember elvégzi a dolgát, az esetek jelentős részében, kénytelen megtisztítani magát az emésztés végtermékének maradványaitól. Erre a történelem során különféle módszerek alakultak ki. Ezekről Philippe Charlier francia antropológus és munkatársai a British Medical Journalban megjelent tanulmányukban azt írták, hogy "az anális tisztítást a helyi szokásoknak és az éghajlatnak megfelelően többféleképpen lehet elvégezni, beleértve a vizet (például a bidét), leveleket, füvet, köveket, kukoricacsöveket, állati szőrméket, botokat, havat, tengeri kagylókat, és végül a kezet.

wc-papír
A wc-papír fontos luxuscikk az életünkben. Nagy árat fizetünk a puhaságért - Fotó: 123rf

Az ókori rómaiak (akik persze mit sem tudtak még a mikroszkopikus kórokozókról) az illemhelyen egy kis csatornában folyóvizet áramoltattak át, amely elmosta az ürüléket, és lehetőséget adott, hogy a tisztálkodást szolgáló botra erősített szivacsot (tersorium) is ki lehessen mosni. A nyilvános helyeken is ezt a módszert alkalmazták, és vadidegen emberek használták ugyanazt a szerszámot a legnagyobb lelki nyugalommal. Jobb helyeken a tersoriumot sós vízzel vagy ecettel töltött vödörben cserélték. A tersorium bizonyos szempontból igen környezetbarát megoldás volt, hiszen nem kellett rengeteg papírt felhasználniuk (persze a szivacsállatoknak, amelyek sorsa a mellékhelyiségbe vezetett, biztosan meglenne erről a véleménye), de egy mai járványtanász a szívéhez kapna, ha valahol ezt látná.

Az antik görögök viszont csiszolt kerámiadarabokat és köveket (pessoi) használtak a tisztálkodáshoz, amelyeket aztán alaposan le lehetett mosni. Sőt, ha valakit igen utáltak, annak nevét rávéshették a kerámiadarabra, más néven osztrakára. Charlier szerint találtak olyan töredéket is, amelyen Szókratész neve szerepelt. Ez a módszer azonban nem élte túl a történelem viharait, talán azért sem, mert a kövek és a kerámia felülete nem volt egyenletesen sima, így a pessoi hosszú időn át tartó rendszeres használata végbélirritációt, fertőzést vérzést is okozhatott.

Miből van a WC-papír?

Időközben rájöttünk, hogy az eldobható papír a legjobb és legkényelmesebb módszer hátsónk törlésére (amiről az első feljegyzés a 6. századi Kínából származik), de a környezetnek ez nagyon fáj. Ha hagyjuk a múltat, és inkább a jelenre figyelünk, kiderül, hogy bármennyire is hihetetlen, de a wc-papírhasználattal nagyobb környezeti kárt okozhatunk, mintha egy nagyteljesítményű terepjárót hajtanánk. A fejlett országok e tekintetben különösen rossz példát mutatnak, mert a világ lakosságának mindössze 4 százaléka felel a felhasználás 20 százalékáért. Európában is folyamatosan növekszik a felhasználás, tavaly mintegy 4,9 millió tonna fogyott. A nyugati országokban fejenként és évente mintegy 14 kilogramm papírt használtunk a nagy és a kis dolgok lezárására, amivel jelentősen hozzájárulunk az erdők pusztításához és az éghajlatváltozáshoz.


A wc-papír előállításának tipikus fő összetevője a papírpép. Ennek forrásai lehetnek különböző újrahasznosított anyagok, búzaszalma, bambusz, de leginkább fa, azaz eredeti rost, amit még sohasem használták fel más termékben. Ugyan rengeteg papírfát termelnek ki Európábában a gyorsan növő fafajokból (például nyárból) telepített ültetvényeken, de a világon sokfelé (különösen Észak-Amerikában) természetes erdőket vágnak ki (leginkább fenyveseket) az alapanyagellátás érdekében. Mire a fából papír lesz, rengeteg vizet és energiát használnak fel, valamint a rostok szétválasztására és kifehérítésére különféle kémiai eljárásokat használnak, amelyek mind egy erősen környezetkárosító folyamat részei.

Az NRDC és a Stand.earth környezetvédő szervezet jelentése szerint a 100 százalékban fából készült WC-papír háromszor annyi szenet bocsát a környezetbe, mint más típusú cellulózból készült termékek. Egyetlen tekercs WC-papír gyártásához pedig 140 liter vizet használnak fel, továbbá a papír szállítása is gázkibocsátással jár.

Környezetbarát és higiénikus alternatívák

Nyilvánvaló, hogy a legtöbben nem akarnak lemondani a wc-papírról. De ma már vannak környezetbarát termékek, amelyek teljesen újrahasznosított alapanyagokból készülnek. Ezekre egy kis kereséssel könnyen rátalálhatunk a neten, majd a boltokban is. Aki mégis kivezetné az életéből a wc-papírt, és megváltoztatná a tisztálkodási szokásait, de a higiénia szempontjait is szem előtt tartja, az számolhat pár alternatívával. 

Az Inhabitat környezetvédelmi portál szerint a legkézenfekvőbb a papír textíliával való felváltása. Ebben az esetben hasonló a helyzet, mint a textílzsebkendőknél, vagy még inkább a textílpelenkáknál. A textíl ilyenfajta hasznosítása nem vált ki ellenérzést, mert megszokott. A wc-ben való használata azonban más, érzelmileg erősen befolyásolt kérdés. Ha az averziókon sikerül túllépni, a használt kendőket egy vízhatlan zsákban vagy tárolóban lehet a mosásig gyűjteni, majd a mosás után egy következő ciklusban ismét használni

Sokkal kevesebb elszánást kíván a bidé használata. Sokan azért nem élnek vele, mert a kisebb lakásokban egyszerűen nincs hozzá elég hely. Újabban azonban a wc-ket is fel lehet szerelni kiegészítőkkel, amelyek megoldják az alsó mosdást azon a helyen, ahol a dolgunkat is elvégeztük. A bidé pedig személyes higiéniai szempontból kiváló eszköz. Az Inhabitat becslése szerint a bidéhasználat elterjedése az Egyesült Államokban hetente fák ezreit menthetné meg. Ezzel Magyarországon is megóvhatnánk évente egy kisebb erdőt.

A bidé használat vagy a székelés utáni fürdés, mosakodás, nagyon jó, ha megvalósítható. Természetesen a legtöbb munkahelyen ez nem lehetséges, de otthon fontos rá figyelni. Erre is érdemes a gyerekeket minél előbb rászoktatni, nemcsak a kézmosásra. Nagyon fontos, hogy az altest megtörléséhez ne ugyanazt a törülközőt használjuk, amit a kéztörléshez, és ezeket a törülközőket cseréljük sokkal gyakrabban, illetve a használat után terítsük ki úgy, hogy meg tudjon száradni, ne maradjon nedves. Részletek!

S ha még kell egy lökés az alternatív megoldások felé, akkor azt a mosdóval kapcsolatos amúgy is bennünk élő paranoiák tehetik meg. A nyilvános helyeken (persze akár otthon is), az öblítéskor óhatatlanul fröcsög a víz. Néha egészen észrevétlen kis cseppek repülhetnek szét, s kórokozókat szállíthatnak magukkal. A WebMD orvosi portál például azt javasolja, hogy elsősorban olyan mellékhelyiséget vegyünk igénybe, amelyben teljesen zárt tartóból lehet kihúzni a papírt, mert csak ekkor lehetünk biztosak benne, hogy nem fröccsent rá semmi. Ilyen helyeken szóba sem jöhetnek az alternatív megoldások, otthon sokkal inkább.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag