Azt remélik, tetűirtóval pusztíthatjuk el a koronavírust

Egy parazitafertőzés kezelésére használt olcsó gyógyszer - laboratóriumi környezetben - kevesebb, mint 48 órán belül megölte a COVID-19-et okozó koronavírust - állítják ausztrál kutatók. Az ivermektin nevű tetűirtót évtizedek óta széles körben használják az egész világon.

Az ivermektint az 1970-es években vezették be állatgyógyászati készítményként, akkor a fonálférgek ellen. Az orvosok azonban emberi használatra is felírják 2012-től, fejtetű, rüh és más parazita-fertőzések kezelésére használják, sőt a rozacea kezelésére szolgáló egyes krémekbe is belekeverik. Most pedig egy egészen elképesztő új képessége is kiderült. Az Antiviral Research folyóiratban közzétett jelentés szerint a gyógyszer gyorsan megakadályozta a SARS-CoV-2, a COVID-19 betegséget okozó vírus replikációját. A a kutatási beszámolót a szakmai áttekintések után elfogadták közzétételre, de a tanulmányvégleges változata még nem készült el.

hidroxi-klórkinin
hidroxi-klórkinin

A kutatók SARS-CoV-2-vel fertőztek meg sejteket, majd ivermektint adagoltak a tenyészethez. "Kimutattuk, hogy egyetlen adag ivermektin 48 órán belül elpusztíthatja a COVID-19-et egy Petri-csészében, erős antivirális aktivitást mutatva" - mondta David Jans, a melbourne-i Monash Egyetem biokémia és a molekuláris biológia professzora, a tanulmány társszerzője. Az egyetem másik kutatója Kylie Wagstaff szerint már 24 óra múlva jelentősen csökkent az életben lévő vírusok mennyisége a mintában. A szakértők szerint azonban még több tesztelésre van szükség annak érdekében, hogy megtudják, valóban jól működik-e az embereknél, és biztonságos-e használni a szert - írja a WebMD orvosi portál.

Az öngyógyítás tilos

"Úgy gondoljuk, hogy az ivermektin a sejteknek egy olyan kulcsmolekuláját célozza meg, amely elősegíti a vírus szaporodását. Mivel a kórokozó a kezelés hatására lassabban replikálódik, az immunrendszerünknek nagyobb esélye van az erős vírusellenes válasz kifejlesztésére és a vírus elpusztítására. Úgy gondoljuk, hogy ha ezt a vírusellenes szert korán adják be, akkor a lehető legnagyobb esélyt nyújt a szervezet számára afertőzéslegyőzésére" - jelentette ki Jans. A kutatók szerint más tanulmányokban már kimutatták, hogy a gyógyszer hatásos a dengue-láz ellen és korlátozza a COVID-19-hez hasonló fertőzések, például a nyugat-nílusi-láz vírusának replikálódását.

A gyógyszer "viszonylag nagy adagokban biztonságos, széles körben elérhető és viszonylag olcsó" - mondta a professzor. A következő lépés annak kimutatása, hogy mekkora a legjobb adag a COVID-19 elleni küzdelemhez. Ha ez megvan, a kutatók akkor kezdhetik el az emberekben végzett tesztelést - mondja. Fontos hangsúlyozni, hogy senkinek sem szabad öngyógyítással próbálkozni az állatgyógyászati célokra vagy fejtetűre szolgáló ivermektinnel. Az ivermektin felhasználásaának egyetlen biztonságos módja, ha azt az orvos írja fel receptre - figyelmeztetett.

Koronavírus elleni más gyógyszerek és módszerek

A WHO által támogatott vizsgálatok olyan gyógyszerekre összpontosítanak, amelyekről azt gondolják, hogy közvetlenül blokkolják a SARS-CoV-2 a tüdőn belüli replikációját - írja a The Conversation magazin. Habár több tucat gyógyszerrel folynak kísérletek, a következők í legígéretesebbek. A remdesivir egy intravénás vírusellenes gyógyszer, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy megakadályozzák a koronavírusokhoz hasonló kórkozók, köztük az Ebola fertőzéseit. A hatóanyagról táptalajokon és kísérleti egerekben már kimutatták, hogy eredményes a SARS-CoV-2 ellen. A Remdesivir kifejezetten a kórokozó új példányainak felépítésében részt vevő kulcsfontosságú vírusfehérjéket célozza meg, és megakadályozza azok működését. A gyógyszert már kipróbálták néhány COVID-19-betegnél az Egyesült Államokban, és biztonságosnak tűnik, ám kiterjedt vizsgálatokra van szükség ennek bizonyítására.

Lopinavir/ritonavir egy olyan gyógyszer-kombináció, amelyet a HIV-hez hasonló vírusok ellen dolgoztak ki. A remdesivirhez hasonlóan működik, mivel blokkolja a vírus kulcsfehérjéit, a proteázokat. A lopinavir/ritonavir laboratóriumi sejttenyészetekben és egerekben hatásosnak bizonyult a SARS-CoV-2 ellen is. Emellett tesztelik a béta-interferon vírusellenes gyógyszerrel együtt is, amit jelenleg a sclerosis multiplex kezelésére használják, és javíthatja a szervezet sejtjeinek természetes védekezését a COVID-19 ellen.

A klórkinin és hidroxi-klórkinin gyógyszereket jelenleg malária és egy autoimmun betegség, a lupusz kezelésére használják. A klorokint sokféle fertőzés ellen tesztelték, mivel laboratóriumi körülmények között, sejttenyészeteken képes megakadályozni a vírusok - beleértve a SARS-CoV-2 - sokszorozódását. A laboratóriumon kívül még nem sikerült bizonyítotani, hogy a klorokinnak komoly hatása volna a betegségek megelőzésében, és arra is csak korlátozott mennyiségű bizonyíték van arra, hogy a COVID-19 ellenében képes működni. A tisztánlátáshoz ebben az esetben is kiterjedt kísérletekre van szükség, amelyeket a WHO is támogat. A klórkinin felhasználása azért sem egyszerű, mert egyes embereknél jelentős mellékhatásokat okozhat, és akár az immunválaszt is blokkolhatja, ami a lupus kezelés elérni kívánt eredménye.

További lehetőségek

Az eddig ismertetett kezelések mind úgy hatnak, hogy blokkolják a vírusfertőzés folyamatának néhány kulcsfontosságú elemét kis molekulák felhasználásával. Két másik típusú kezelést is vizsgálnak olyan kísérletekben, amelyek eltérő módon működnek.

Az első a passzív immunizálás, azaz a potenciális védő antitestek átadása vagy transzfúziója a COVID-19-cel fertőzött és felgyógyult személytől olyannak, aki magas kockázatú vagy SARS-CoV-2 fertőzésben szenved. Ez az úgynevezett "regeneráló szérum" blokkolja a SARS-CoV-2-t a laboratóriumi sejttenyészetekben, és elvezethet a kezelések kidolgozásához. A COVID-19 passzív immunizálását a világ minden részén kipróbálták, és eddig az eredmények arra utalnak, hogy biztonságos a használata.

A világ lakossága egy emberként várja, hogy az orvostudomány előálljon egy bizonyítottan hatékony megelőzési vagy kezelési módszerrel az új koronavírus okozta járvány leküzdéséhez. Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának szakemberei összefoglalták, hogy hol tartanak most a kutatások ez ügyben. Részletek!

A lehetséges kezelés egy másik fajtája blokkolja saját immunrendszerünknek azokat a részeit, amelyek valószínűleg túlreagálják a SARS-CoV-2 fertőzést (citokin-vihar), és hozzájárulnak a tüdő károsodásához. Az ilyen súlyos immunreakció komponensek blokkolását célzó kezelések is megkezdődtek. De az immunválasz kezelésekor rendkívül óvatosan kell eljárni, mivel egyéb terápiák híján csak a saját védelmi rendszerünkre támaszkodhatunk, hogy korlátozzuk a vírus replikációját.

Azaz a COVID-19-re specifikus kezelések ugyan még nem állnak rendelkezésre, a gyógyszereket már tesztelik, és klinikai vizsgálatokat is végeznek, és a munka kezd eredményeket hozni. Ez a tudósok által a SARS-CoV-2-ről szerzett további ismeretekkel együtt széles körben segíthet, amíg egy hatásos vakcina rendelkezésre nem áll.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció