Az ólom ezerszámra gyilkolja az embereket

Mindenki hallott már az ólommérgezésről, de senki sem fél különösebben a nehézfém egészségromboló hatásától. Pedig az ólomszennyezés katasztrofális következményekkel jár.

A jelenleg általánosan uralkodó nézetek szerint az ólom kevéssé veszélyezteti az emberek nagy többségét, és a védekezési politikák is elsősorban ennek megfelelőek. Különösen a kisgyermekek védelmére koncentrálnak, mert az ólom károsan befolyásolja az idegrendszer fejlődését, ami szellemi visszamaradottsághoz vezethet. De a szürke fém kegyetlen hatással van a felnőtt szervezetre is: megtámad egy sor szervet, különösen a szívet. Annak ellenére, hogy a felnőtteket érő ólomszennyezés általánosan alacsony szintűnek látszik, ha jobban megnézzük a hatását, láthatjuk, hogy mégis elég erős, hogy vezető halálok legyen.

ólom
Az ólom nemcsak akkor képes ölni, ha golyóba öntik

A Lancet Public Health orvosi folyóiratban minap közzétett új tanulmány szerint csak az Egyesült Államokban évente 412 ezer ember halt meg olyan egészségi problémák miatt, amelyek kiindulása az ólomszennyezés volt. Az esetek többségében szívbetegség alakult ki az ólom hatásának kitett embereknél.

Eredményeik alapján Bruce Lanphear, a Simon Fraser egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője a Quartz magazin szerint kijelentette : "Tanulmányunk megkérdőjelezi a feltételezést, hogy bizonyos toxikus anyagoknak, mint például az ólomnak van biztonságos szintjük."

Elsősorban a szívet támadja

A szívbetegség a fejlett nyugati típusú társadalmakban vezető halálok . Magyarországon 100 ezer lakosra vetítve 665 embert vittek el a keringési rendszer betegségei - ehhez képest a daganatos betegségek 339 ember haláláért voltak felelősek . A szívbetegségeknek számos okuk van, de az esetek igen nagy részében egyik kiindulópontjuk az ólomnak való kitettség. Habár Magyarország és az USA viszonyai között nyilvánvalóan vannak különbségek, figyelmeztető, hogy az ottani évi 800 ezer felnőttkori szívhalálozásból 256 ezer esetben szerepe lehet az alacsony szintű ólomkibocsátásnak is.

A megállapításokat a kutatók 14 ezer felnőtt vizsgálatára alapozták, akiknek sorsát húsz éven át kísérték figyelemmel. A vizsgálatok kezdetén megállapították, hogy a résztvevők vérében mennyi volt az ólomtartalom. Akiknél a kiindulási mérés 6,7 mikrogrammnál több ólmot talált egy deciliter vérben (µg/dl), 37 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt bármilyen okból és 70 százalékkal nagyobb eséllyel lettek szívbetegek azokhoz képest, akiknek vérében csak 1 μg/dl volt az ólomtartalom.

Semmilyen érték sem biztonságos

Az 1990-es évektől egészen 2015-ig az amerikai járványügyi hatóság (CDC) a 10 μg/dl alatti értéket tekintette a felnőttek számára "alacsony" ólom -kitettségi szintnek. Bár a CDC semmilyen szintet nem tart "biztonságosnak", azóta a szóban forgó értéket 5 μg/dl-re csökkentette. Magyarországon sokkal szigorúbbak az értékek, a gyerekeknél általában a 1,5 μg/dl-nél, míg a felnőtteknél 4 μg/dl-nél van a mérgezés határértéke, vagy ha úgy tetszik, a biztonságos zóna felső határa.

Az ólommérgezés súlyos betegség, amelynél a szervezetben jelentős mennyiségű ólom gyűlik fel, és ez szinte minden szervre komoly hatással van. Az ólommérgezés különösen veszélyes a kisgyermekekre, akiknél akár tanulási nehézségeket és viselkedési zavarokat is okozhat. Részletek!

Az ólom hatásának kiküszöbölésére a legjobb megoldás a megelőzés, ezért Magyarországon olyan munkahelyeken, ahol a szervezetbe ólom kerülhet szigorú szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásra. Például nem dolgozhatnak ilyen helyeken a következők:

  • terhes és szoptató nők,
  • 18 évesnél fiatalabbak,
  • idegrendszeri megbetegedésben szenvedők,
  • a vérképzőrendszer megbetegedéseiben szenvedők (vashiányosok is csak sikeres vaspótlás után),
  • a kardiovaszkuláris rendszer betegségeiben szenvedők,
  • a gyomor- és bélrendszer, illetve a máj betegségeiben szenvedők,
  • krónikus alkoholisták
  • és megfontolandó az erős dohányosok alkalmazása is, ha nem képesek tartózkodni a munka közbeni dohányzástól a szennyezett helyen.

Az amerikai kutatások már 2012-ben kimutatták, hogy még a vér nagyon alacsony ólomszintje is emelte a magas vérnyomás , a szívbetegség és a csökkent veseműködés kialakulásának kockázatát. Habár az ólmozatlan benzin, az ólomtartalmú festékek, az ólom vízvezetékek vagy az ólomból készül használati tárgyak (különösen a játékok) kora már jó ideje lejárt, a múlt káros öröksége még itt van velünk. A régi épületekben vagy a talajban például ott vannak az ólommaradványok, és potenciálisan fenyegetik az embereket.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: