Ártalmas-e péntek 13-a?

Nem az a kérdés, hogy a péntek 13-a babonának van-e értelme, hanem az, hogy a babona valóra váltja-e magát a közreműködésünkkel, és végül rossz egészségi hatásokkal számolhatunk-e ezen az inkriminált napon. Számba vettük, hogy mit tud erről a világ.

A 13-as szám a balszerencse szinonimája, a péntek 13-a pedig annak is a mélyebb rétege. Sok épületnek (különösen Észak-Amerikában) nincs 13. emelete, szerencsétlen dolog, ha éppen 13 vendégünk van, sokan nem hajlandók 13-án házasodni vagy házat, autót venni, sőt vezetni és utazni sem. De a sort még hosszan folytathatnánk. Ha ennyi mindent befolyásol negatívan ez a nap, vajon milyen hatással van az egészségünkre?

vajon milyen hatással van az egészségünkre?
Vajon milyen hatással van az egészségünkre? Fotó: iStock

"Nincs olyan adat, és soha nem is lesz, amely bizonyítaná, hogy a 13-a egy szerencsétlen szám. Nincs okunk azt hinni, hogy bármelyik szám szerencsés vagy szerencsétlen" - idézi a Live Science tudományos portál Igor Radunt, a Helsinki Egyetem viselkedéstudományi intézetének kutatóját. Szerinte a 13-as szám és a péntek 13-a babonájával foglalkozó elemzések többsége sajnálatosan csak a statisztikai összefüggésekre figyel, például a baleseti vagy tőzsdei adatokra. De a babona, a meggyőződés és a viselkedés közötti összefüggéseket már kevésbé elemzik. Radun és kollégái a BMC Public Health folyóiratban tették közzé azt a tanulmányt, amely arról szólt, hogy a nők nem szenvednek több sérüléssel járó közúti balesetet péntek 13-án. De a férfiakról szóló vizsgálat szerint sem volt több sérüléses baleset, mint a megelőző vagy a 13-ára rákövetkező pénteken.  

A statisztikai elemzés nem elég

A Statnews statisztikai portál is hasonló következtetésre jutott az adatokból, de további megállapításokat is tettek. Tehát először is nem nagyobb a valószínűsége, hogy a sürgősségi osztályon kötünk ki péntek 13-án, mint más napokon, vagy péntekeken. És ez nem csak a balesetekre vonatkozik, hanem a kutatók által vizsgált (valószínűleg nem véletlenül) 13 betegségre is. Holland biztosítók 2008-as adatai alapján azt is kimutatták, hogy a péntek 13-a még biztonságosabb is a közutakon, mint más péntekek, mert 300-zal kevesebb esetről szóló bejelentést kaptak. A tűzeseteknél szintén csökkenést tapasztaltak. 

A sors (vagy péntek 13-a) fintora, hogy egy Igor Radun hazájában végzett 2002-es felmérés szerint a finn nők nagyobb valószínűséggel halnak meg ezen a napon közlekedési balesetben más péntekekkel összehasonlítva, s a vizsgálat szerint az esetek egyharmadában közrejátszhattak a dátum körüli feszültség, szorongás és fóbia miatti vezetési hibák. De ez a negatív különbség igen kicsi, egy másik évben talán éppen az ellenkezőjét mutatnák a számok.

Egy további ismert felmérést még az 1990-es évek elején a West Sussex-i Mid Downs Egészségügyi Hatóság orvoskutatócsoportja készített, s arra keresték a választ, hogy vajon az emberek valóban szerencsétlennek gondolják-e péntek 13-át, s hajlamosabbak-e a szerencsétlenségre ezen a napon. A közúti forgalmi folyamatokat és a szupermarketek látogatottsági mutatóit elemezték, illetve vetették össze a balesetek miatt sürgősségi ellátásra szorulók adataival. A British Medical Journalban közzétett eredmények szerint az M25-ös autópálya vizsgált szakaszán az előző héthez képest 1,4 százalékkal kevesebb járművet regisztráltak, mint az előző és következő hetekben. Az időjárás meglehetősen hasonló volt, amiből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lakosság legalább 1,4 százaléka "kellően babonás ahhoz, hogy megváltoztassa viselkedését és tartózkodjon az autópályákon való vezetésről péntek 13-án". Ezzel szemben a vizsgált kilenc szupermarketben a vásárlók száma 0,9 százalékkal növekedett, azaz a babona már nem okozott halálos félelmet amiatt, hogy elcsúsznak az üzletek síkos padlóján.


A sürgősségi osztályok adatai azonban meglepték a kutatókat, a balesetek száma 52 százalékkal emelkedett a szerencsétlen napon a többi péntekkel való összehasonlításban. A szakemberek jelezték, a minta túl kicsi ahhoz, hogy értelmes elemzést végezhessenek. Ugyanakkor feltették, hogy a babona miatt a vezetők megváltoztatták a viselkedésüket, például óvatosabban viselkedhettek, és így elvben a baleset esélye akár csökkenhetett is. Ha ez így van, akkor a jóval több baleset miatt a vizsgált péntek 13-a valóban nagyon szerencsétlen nap lehetett. Ezt azzal magyarázták, hogy ha a viselkedésváltozást a megnövekedettfélelemés szorongás, vagy esetleg a sorsérzet váltja ki, az csökkentheti a koncentrációt és növeli a baleset valószínűségét. Ezért, ha valaki ennyire fél ettől a dátumtól, lehet, hogy számára biztonságosabb otthon maradni. 

A babona fóbiává fejlődött

A péntek 13-ától való félelem lehet, hogy csak egy babonán alapul, de a jelenség maga nem mese. Tudományos neve is van: paraskevidekatriafóbia. A kifejezést a 90-es évek elején Donald E. Dossey, amerikai pszichoterapeuta alkotta meg a görög paraskevi (péntek), dekatria (tizenhárom) és a fóbia szavakból. A Cleveland Clinic cikke szerint szakértői becslések csak az USA-ban több mint 20 millióra teszik azoknak az embereknek a számát, akik félnek a "szerencsétlen" naptól.

Scott Bea, a kórház klinikai pszichológusa szerint azok az emberek, akik aggódnak vagy félnek a péntek 13-ától csak nem szeretik kísérteni a sorsot, inkább elkerülik a bajt. De ha mégis történik valami rossz ezen a napon, akkor azt gyorsan hozzárendelik, hogy a péntek 13-ához. A szakember szerint babonák akkor kezdődnek, amikor két, egymással nem összefüggő esemény valamilyen módon összekapcsolódik, majd különböző emberek megerősítik az összetartozásukat. A legjobb módja, hogy legyőzzük ezt a negatív meggyőződést, ha szembenézünk vele. Például dr. Bea szerint betehetünk egy darab papírt a zsebünkbe, amire egy nagy 13-ast írunk. Ha ezzel mászkálunk egész nap, és megússzuk, akkor közelebb kerülünk, hozzá, hogy egyáltalán ne törődjünk a babonával. Ezzel a módszerrel komolyan kezelhetjük a babona miatti stresszt, és egyben csökkenthetjük vele a szívroham és más súlyos betegségek esélyét.

Egy bizarr tanulmány azt vizsgálta, kevesebb beteg maradt-e életben egy kórház intenzív osztályának 13-as számú ágyán, mint a többi ágyon. Akik meg vannak győződve arról, hogy ez a szám szerencsétlenséget hoz, a kórházban is tartanak tőle, hogy az adott osztályon a 13-as számú ágyat kapják, s biztosak benne, hogy ez a lehető legrosszabbat vetíti előre. Persze, tudjuk, az már önmagában sem szerencsés, ha valaki kórházba került, de vajon tényleg valószínűbb-e, hogy a 13-as számú ágyra kerülőknek kisebbek a túlélési esélyeik? Részletek!

Másféle szerencsétlen napokhoz kötődő babonák is léteznek szerte a világon.  A Kiotói Egyetem kutatói például azt vizsgálták meg, hogy a hatnapos holdnaptár Taian és Butsumetsu napjaival kapcsolatos babona hogyan hat a kórházakban történő betegmozgásokra. A Taian (szerencsés) napokon volt a bevitt betegek átlagos száma a legmagasabb, míg a Butsumetsu (szerencsétlen) napokon pedig a legalacsonyabb. A Taiankor távozó betegek idősebbek voltak, nagyobb valószínűséggel nők, és hosszabb ideig maradtak a kórházban, mint kellett volna. Az eredmények azt sugallják, hogy a betegek meghosszabbították tartózkodásukat, hogy Taiankor távozhassanak. Ez a babonás hit megnövelte az orvosi ellátás költségeit Japánban.

Ha követnénk a japánok hiedelmeit idén szeptemberben és összevetnénk a sajátjainkkal, akkor láthatnánk, hogy péntek 13-a egyben Butsumetsu is, amit így szinte globális szerencsétlenségnek is láthatunk. De 14-e már Taian. Azonban 19-e, 25-e és 30-a is Butsumetsu, ezzel szemben viszont 20-a és 26-a Taian. Amiből arra is juthatunk, hogy egyszerűbb a péntek 13-ánkat átvészelni, amit a kockázatvállaló kisebbség egyébként is szerencsésnek tart.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag