Amit a botoxról feltétlenül tudni kell - infografika

A botulinum toxin, azaz a botox a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt rendkívül mérgező anyag. Neve onnan lehet ismerős, hogy ez a baktérium okozza a botulizmus nevű ritka, de potenciálisan halálos betegséget. A botoxnak hét típusa van, melyeket betűkkel jelölnek A-tól G-ig, de az orvosi gyakorlatban nem mindegyiket használják.

Bár a botox A és a B típusa is megbetegítheti az embert, ezeket a szépészeti iparban és orvosi területen is használják. A belőlük készült gyógyszerekkel izomgörcsöket, illetve az izmok túlműködésével kapcsolatos betegségeket kezelik. A botulinum toxin veszélyes anyag, hiszen testsúlykilogramonként 30 pikogramm már halálos. E rendkívül erős méreg már végtelenül kis dózisban is képes korlátozni az izomműködést, például az arc mimikai izmainak összehúzódásait, ami a ráncok kialakulásának fő oka. Ezt a képességet használják ki a szépészeti beavatkozások során. (A botox C-G típusai olyan ritkák, hogy alig lehet találkozni velük.)

Infografikánk azt mutatja meg, hogy az egyik legerősebb ismert méreg hogyan szolgálja a szépséget.

botox
)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció