A világ legjobb kórházai

A Newsweek magazin a Statista globális adatszolgáltatóval és a GeoBlue nemzetközi egészségügyi fejlesztőcéggel közösen összeállította a világ legjobb kórházainak rangsorát. Abban nincs semmi meglepő, hogy a dobogó tetején a világ talán leghíresebb kórháza, a Mayo Klinika áll, ám beszámolunk egyéb érdekes részletekről is.

A rangsorban nincs magyar kórház - elnézve a versenyzőket ezt reálisan nem is várhatnánk el -, de erre amúgy sem lett volna lehetőség, mert a vizsgálat csak a világ 11 országára (Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Svájc, USA, Kanada, Dél, Korea, Japán, Szingapúr, Ausztrália, Izrael) terjedt ki. Az országokat főként az életszínvonal, az átlagos élettartam, a lakosság mérete, a kórházak száma és az adatok rendelkezésre állása alapján választották ki.

Mayo klinika
A Mayo Klinika bejárata Rochesterben. Élen járnak a gyógyításban, az oktatásban és kutatásban is Fotó: commons.wikimedia.org

A listák kialakításánál három adatforrást vettek figyelembe: az egészségügyi szakemberek (orvosok, kórházak vezetők, az egészségügyben más területen dolgozók) ajánlásait, a betegek közötti felmérések eredményeit, a kórházak legfontosabb teljesítménymutatóit. A kutatók ezek alapján rendezték végül sorba az egyes intézményeket, de korántsem volt könnyű dolguk. Vannak kórházak, amelyek több, egymástól olykor távoli kampuszon is dolgoznak, az egyes országokban eltérő az egészségügyi intézmények finanszírozása, és bizonyos kórházak (például azok, amelyek a szívgyógyításra, vagy a rák kezelésére specializálódtak) igen nehezen vethetők össze más karakterű gyógyítóhelyekkel. Ezért országokon belüli rangsorok is születtek, illetve az egyes szakterületeken működő intézményeket is listába rendezték.

A Newsweek weboldalán látható a Top 100-as lista, amelyet az amerikai intézmények uralnak, de ennek az is az oka, hogy a vizsgált intézmények közé eleve több kórházat vontak be az USA-ból. A szakmai rangsorokban és az országértékelésekben lévő finom részletekhez csak az előfizetők férhetnek hozzá, így ezekről nem tudunk beszámolni. Ezen a helyen csak a 10 legjobb kórházat mutatjuk be. A Newsweek szerint ezek az intézmények vezetik azt az átalakulási folyamatot, amely a legtöbb politikai vitát kiváltó, legszigorúbban szabályozott, tudományosan és gazdaságilag egyik legfontosabb ágazatban megy végbe. Ráadásul a listán szereplő kórházak nem csak egyszerűen az új kihívásokhoz való alkalmazkodás élvonalában állnak, hanem közben a legmagasabb szintű betegellátást is nyújtják.

1. Mayo Klinika

A minnesotai Rochesterben a Mayo Klinika több mint 150 éve kezdte meg az átfogó orvosi ellátást. Ma már az arizonai, floridai és minnesotai nagy központokat is beleértve összesen 19 kórházban 1,3 millió embert látnak el évente kiválónak értékelt betegtámogatás mellett. Az intézmény egy igen magasra értékelt nonprofit oktatási kart is fenntart, amelynek része az Alix Orvostudományi Iskola, továbbá 57 kutatóközpont, amelyek külön-külön is létfontosságú innovációkkal állnak elő rendszeresen. Mindezek miatt került a Mayo Klinika a Newsweek rangsorának első helyére az idén.

2. Cleveland Klinika

A Cleveland Klinikáról sokan talán azért hallottak, mert ez volt a világ első teljes arcátültetésének helyszíne. Ez az intézmény a világ egyik legnagyobb orvosi szolgáltatója. A 2017-es adatok szerint egy év alatt több mint 7,6 millió beteglátogatás történt az amerikai, kanadai és az Egyesült Arab Emírségekben működő kampuszokon. A londoni intézetüket 2021-ben tervezik megnyitni. A Miller Családi Kardiovaszkuláris Intézet szív- és szívsebészeti programja 1995 óta az USA-ban a legjobb. Ez az első nagy orvosi központ, amely egyetlen betegség vagy szervrendszer gyógyítása köré szervezte az összes klinikai szolgáltatásait. Már 10 éve ez az intézmény rendezi meg a Patient Experience: Empathy & Innovation Summitot, a világ legnagyobb olyan konferenciáját, amely a betegek tapasztalatainak az orvoslás digitális szférájába történő integrálásával foglalkozik.

3. Szingapúri Általános Kórház

Szingapúr legrégebbi kórházát 1821-ben alapítottak, amely egy brit katonai egészségügyi intézetből nőtte ki magát a városállam és a világ egyik vezető gyógyászati központjává, amely évente több mint 1 millió beteget szolgál ki. Az intézmény oktatókórházként is szolgál, amely ráadásul megfizethető ellátást nyújt a betegek számára, vezeti a betegorientált klinikai kutatásokat, és posztgraduális képzéseket is működtet.

4. Johns Hopkins Kórház

A Baltimore-i székhelyű intézményt az 1800-as évek végén alapította a filantróp, abolicionista bankár Johns Hopkins, aki az Orvosi Egyetem és a mellette működő egészségügyi intézmények névadója is azóta. Ez világ egyik legfejlettebb klinikai kutatóközpontja is egyben. A Johns Hopkins név alatt összesen hat tudományos célú és magánkórház, négy egészségügyi és sebészeti központ, illetve több mint 40 betegellátási hely üzemel, évente 3 millió beteget ellátva.

5. Charité

A legjobb európai kórház a berlini Charité lett. Ez a kutatási tevékenységet is fókuszába helyező egészségügyi központ a Humboldt Egyetemhez és a berlini Szabad Egyetemhez kapcsolódik. Összesen 13 700 alkalmazottat foglalkoztat (beleértve a német orvosi Nobel-díjasok több mint felét). Munkatársai folyamatosan több mint ezer betegközpontú kutatási projekten dolgoznak interdiszciplináris együttműködésben. A Charité 2010-ben ünnepelte kórházi működésének 300 évfordulóját. Az intézmény a gyógyítás mellett a biotechnológiai innováció élvonalába is felért, laboratóriumaira és szakértőire támaszkodva tanácsadói és üzleti projekteken is dolgozik.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügy helyzete ezermilliárd forintból orvosolható lenne. A szervezet elnöke, Éger István kifejtette, hogy a "Diagnózis és terápia" címet viselő helyzetjelentésük szerint a megígért bérfelzárkóztatási folyamat megtorpant, az intézményi adósságállomány évről évre újratermelődik, mértéke jelenleg 50 milliárd forint feletti. A gyógyítás kiadásaira közvetlenül fordított összeg GDP-arányosan még 2017-ben sem érte el a 3 százalékot, egyre több a betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxis, és sok helyen nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges személyi és tárgyi minimumfeltételek. A kamara szerint ez a helyzet munkaerőhiányhoz, az orvosok túlterheltségéhez és kiégéséhez vezet, de romlik az ellátás minősége is. Részletek!

Az első tízbe még bejutott a Massachusettsi Általános Kórház, amely a legrégebbi kórház az Egyesült Államokban, nem mellesleg a Harvard Egyetem orvosi karának oktatókórháza is. A Torontói Általános Kórház, amely Észak-Amerika legnagyobb transzplantációs központja. Itt működik, a magyar származású milliárdos, Peter Munk támogatásával létrejött szívközpont, amely az alapító nevét viseli. A Tokiói Egyetemi Kórház, amelynek különlegessége 2012-ben katasztrófavédelmi osztályt is nyitott. Lausanne-i Egyetemi Kórház, amely a svájci "egészségvölgyben" dolgozó több mint ezer biotechnológiai és orvostechnológiai cégnek ad hátteret, s a város orvosi egyetemének oktatókórháza is. A Tel HaShomer Kórház (Sheba Medical Center) Izrael vezető egészségügyi intézménye, oktatókórház, amely a világ egyik legfontosabb orvosi- és biotechnológiai kutatóközpontja is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)