A város, ahol napi 3 millió koronavírus-tesztet végeznek

Sanghajban tömeges teszteléssel igyekeznek megakadályozni az új koronavírusos esetszámok robbanásszerű növekedését - számol be róla a Reuters.

Sanghaj kereskedelmi központjában tömeges teszteléssel szeretnék megfékezni a koronavírusos esetszámok megugrását - írja a Reuters. A nagyjából 25 milliós lakosú városban - amit eddig elkerült a COVID-19-járvány - március 17-én 57, tünetekkel küzdő és további 203 tünetmentes fertőzöttet jelentettek. Ami világviszonylatban elenyészőnek számít, de Sanghajban erőteljes növekedést jelent az egy nappal korábbi nyolc, illetve 150 esettel szemben.

koronavírus karantén
Kínában nem hezitálnak, egész városokat zárnak le a koronavírus-járvány miatt. Fotó: Getty Images

Sanghajban, csakúgy, mint egész Kínában olyannyira komolyan veszik az esetszámok növekedését, hogy bezártak az iskolák, tömeges tesztelésbe kezdtek - napi 3 millióra növelve a tesztelési kapacitást -, és több tucat lakóövezetet zártak le legalább 48 órára.

A koronavírus-járvány kitörése óta nem emelkedett ilyen dinamikusan a fertőzöttek száma Kínában, ahol a napokban lezárták a 9 milliós lakosú Csilin városát.

Ahol egy fertőzött is soknak számít

Kínában az elmúlt hetekben több nagyvárosban is drasztikus járványügyi intézkedésekre került sor, miután - ottani megítélés szerint - ugrásszerűen megnőtt a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma. Kínában az első járványhullám alatti pánikszerű lezárásoknak, a szigorú korlátozásoknak és kontaktkutatásnak, valamint a széleskörű tesztelésnek köszönhetően egészen mostanáig, vagyis az omikron variáns berobbanásáig sikerült visszaszorítani a koronavírusos esetek számát.

Március 17-én azonban már 2388 új, tünetekkel járó esetet jelentettek, ami csaknem duplája az előző napi esetszámnak. Kínában eddig összesen 126 234 esetet regisztráltak, a járvánnyal összefüggésbe hozott halálos áldozatok száma pedig 4636 - összegezte a Reuters.

Noha a járvány mértéke világviszonylatban csekély, Kína számára megsokszorozott jövőbeli erőfeszítéseket jelent, ugyanis a zéró tolerancia elvét tartják szem előtt, és ahogy azt Hszi Csin-ping kínai elnök jelezte, ezt a politikát nem is szándékoznak feladni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)