A választási részvétel pozitív hatásai

A szabad választások nemcsak az ország politikai egészségét tartják karban, hanem a választópolgárok számára is egészségi előnyökkel járnak. Serdülők és fiatalok, akik civil önkéntesként dolgoztak, évekkel később is jobb egészségnek örvendenek.

A részvétel a választási feladatokban, de másfajta civil aktvitás is pozitív hatást gyakorol az emberek egészségére - idézi a Time magazin a Child Development című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányt. A kutatók 9 471 fiatalt vizsgáltak meg 11 és 20 éves kor között. Az első vizsgálatra 1994 és 1995 között került sor, amelynek alanyait majdnem 15 éve követték nyomon. Úgy találták, hogy három tevékenység közül -  önkéntesség, szavazás vagy civil aktivitás - bármelyikében vettek is részt a fiatalok, nagyobb valószínűséggel értek el nagyobb jövedelmet és magasabb végzettséget, mint akik kimaradtak ezekből. Ráadásul akik önkéntesként dolgoztak és szavaztak, nagyobb valószínűséggel jobb egészségben is éltek.

szavazófülke
A részvétel a választáson javítja az önértékelést és a társadalmi kapcsolatokat

Kimutatták, hogy a politikailag és társadalmilag aktív emberek - akik önkénteskednek és eljárnak szavazni - nagyobb valószínűséggel táplálkoznak egészségesen és kevesebb depressziós tünetet mutatnak, mint akik nem foglalkoznak ilyesmivel. Az aktív karakterek azonban hajlamosabbak egyben a kockázatosabb életvitelre, például a drogfogyasztásra is.

A fiatalok és a civil szerepvállalás

"A civil szerepvállalás a fiatalok számára produktív élmény. Az önkéntességről és a szavazásban való részvételről szóló megállapítások egységesen pozitívak" - mondta Parissa Ballard, a Wake Forest Egyetem orvosi karának családi és közösségi orvostudománnyal foglalkozó professzora a tanulmányról, amely az elsők között vizsgálja a választásokkal kapcsolatos egészségügyi előnyöket.


Más tanulmányok már összekapcsolták az önkéntességet például a kevesebb depressziós tünettel, a jobb önismereti állapottal vagy a korai halálozás kisebb kockázatával. A tanulmány szerzői szerint az önkéntesség oly módon lehet hatással az egészségre, hogy az emberek jól érzik magukat tőle, mert számítanak, társadalmi kapcsolatot érezhetnek, csökkenthetik a magányukat, és elégedettséget érezhetnek a mások érdekében végzett munka következtében.

Az aktivizmus - mondja Ballard - kissé ellentmondásosabb. A kutatók úgy határozták meg ezt a fogalmat, hogy valaki részt vesz felvonuláson vagy gyűlésen, és megjegyezték, hogy míg az önkéntesség és a szavazás széles körben elfogadott normák, az aktivizmust gyakran valami ellen vagy a társadalmi változás előmozdítása érdekében végzik, és lehet, hogy ezért nem kapcsolódik össze a jobb egészséggel.

A protestálás pozitív tapasztalatai

Lehetőség van azonban arra is, hogy tiltakozás közben pozitívabb tapasztalatot szerezzünk - állítja Ballard, és ezért fel is szólít erre. "Segíts a fiataloknak, hogy megfelelő lehetőségeket, közösségeket találjanak, és aktívan fejezzék ki elvárásaikat, valamint bízzanak benne, hogy a változás tartós maradhat. Segíts az embereknek felismerni a kis győzelmeket az útjuk során, nehogy kiégjenek!"

A vizsgálatok szerint már fiatalabb korban is kimutatható, hogy az önkéntes munkát végzőknek egészségesebb az érrendszere, ami segíthet a szívbetegségek megelőzésében. Általában már 10 hét közösségi munka is elegendő a szívfunkciók javulásához. Részletek!

Ballard elmondta, hogy folytatni akarja a civil szerepvállalás egészségi előnyeinek feltárását, különösen, hogy egyre több ember válik érdeklődővé a politikai és társadalmi kérdések iránt. "Az motivál, hogy kiderítsük, hogy ez milyen módon válik előnyössé az egyének és a közösség számára. Támogathatjuk a serdülők egészségét, ha bevonjuk őket, ami visszahat a közösségekre" - jelentette ki a professzor.
Az amerikai és a magyar politikai és társadalmi élet között ugyan jelentős különbségek vannak, de abban nagy valószínűséggel nincsenek eltérések, hogy a közösségi szerepvállalás javuló önértékeléshez vezet. Mivel nálunk is közelegnek a választások, növekszik a politikai és társadalmi témák iránti érdeklődés, adott a lehetőség, hogy a részvétellel bárki kipróbálja, vajon pozitívan hat-e az életére és az egészségére

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt Zömében közepesen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag