A szülési rémtörténetek így rombolnak

A terhesség és a szülés a nők életének egyik legfontosabb eseménye, ami lehet nagy öröm, de stressz és a szorongás forrása is. A várandós kismamák gyakran aggódnak a szüléssel járó fájdalom miatt, és azért is, hogy valami baj történik a magzatukkal vagy velük magukkal. Az aggályokat szinte minden terhes nő megtapasztalja bizonyos mértékben. De vannak, akiknél ez a helyzet fóbiává növekszik.

"Csak a várandósság alatt több százezer forintos költsége keletkezhet a családoknak, és ez még csak a kötelező vizsgálatokat fedezi. Ha az ajánlott, válaszható vizsgálatok árait is számbavesszük, milliós kiadás is lehet a terhesség" - írja minap megjelent cikkében a Pénzcentrum.hu. Persze vannak az "elvben ingyenes" állami szolgáltatások is, de azok hozzáférhetősége és színvonala korántsem egyenletes. Aki biztosra akar menni egyre gyakrabban választja a magánegészségügyet, ha van rá lehetősége. Könnyen lehet, az amúgy sem magas magyarországi szülési kedvet csak rontja, hogy a leendő kismamák nem érzik elég biztonságosnak az ellátási hátteret, s az emiatt megjelenő félelmek, szorongások a gyermekvállalás ellen döntenek.

A gyermek világrahozatalát kísérő normális aggodalmak kézben tartása is gyakran kíván orvosi segítséget, ahogy oktatást, közösség támogatását és önsegítő stratégiák alkalmazását is. Néha azonban ez a félelem patológiássá és annyira súlyossá válhat, hogy a nők elkerülik a terhességet vagy a szülést. Ez a tokofóbia, a gyermekvárás és a szülés miatti félelem, ami akár arra készteti az érintetteket, hogy elkerüljék a terhességet, még akkor is, ha gyermeket akarnak, vagy jobb esetben a császármetszést választják a hüvelyi szülés helyett. A tokofóbia tipikusan olyan nőknél fordulhat elő, akik még nem szültek gyermeket, vagy akik korábban traumás születési tapasztalatokat szereztek - írja a Verywellmind.com.

tokofóbia
A terhes nők négyötöde tapasztal szorongásos tüneteket, de vannak akiken ez elhatalmasodik. Fotó: 123rf

Pusztán az orvosi tényeket nézve, a tokofóbia egy speciális szorongásos zavar, amelyben az emberek irracionális mértékű félelemmel telnek el az utódok világrahozatalával kapcsolatban. A rendellenesség tünetei magukban foglalhatják az alvászavarokat, a pánikrohamokat, a rémálmokat és az elkerülő viselkedést. A szorongásnak sokféle megjelenési formája lehet, a már említetteken kívül megjelenhet a rettegés a születési rendellenességek, a halvaszületés, a gyermekágyi halál és egy sor hasonló nem kívánatos esemény vagy körülmény miatt. A félelmeik hatására a tokofóbiás nők elutasíthatják a szexualitást, vagy abortuszra mehetnek, esetleg nehezen hordják ki a gyermeküket, akihez a megszületése után egyes esetekben nehezen alakítanak ki megfelelő kötődést.

Talán meglepő, de a férfiak is lehetnek tokofóbiásak. A kutatások azt mutatják, hogy közöttük gyakori a partnerük és a gyermekük egészsége, biztonsága miatti túlzott aggodalom. Az ilyenfajta félelem középpontjában a gyermek kihordása, az orvosi kezelések, a döntéshozatal, a pénzügyi kérdések a szülői képességek állnak.

Két típus, más okok

A tokofóbia számos ok miatt kialakulhat. Van néhány jellegzetes tényező, amely elősegíti a fejlődését, beleértve az ismeretlentől való félelmet, az érintett élete és magánélete feletti kontroll elvesztését, a korábbi szexuális bántalmazást, a fájdalomtól való félelmet, a csecsemő életéért való aggodalmat vagy az orvosok iránti bizalom hiányát. A terhességgel és a szülés folyamatával kapcsolatos bizonytalanság, a születéshez kapcsolódó szövődmények, például a potenciálisan halálos preeklampszia miatt érzett stressz, továbbá a gyenge közösségi és családi támogatás is hozzájárulhat a gyermekszüléstől való félelemhez, vagy fokozhatja azt.

Az elsődleges tokofóbia olyan nőknél fordul elő, akiknek még nincs szülési tapasztalatuk. Különösen azoknál jelentkezhet, akik nagyon fiatalon esnek teherbe. Ez a fajta félelem figyelhető meg a szexuálisan bántalmazott vagy megerőszakolt lányok és nők esetében. Az orvosi vizsgálatok a terhesség, illetve a szülés során elvégzett vizsgálatok, műveletek is felidézhetik az eredeti traumát. A másodlagos tokofóbia olyan nőknél fordul elő, akik korábban már voltak várandósak és vannak tapasztalataik a szülésről. A szorongás gyakran a traumás terhesség és születés következménye. Ugyanakkor előfordulhat olyan nőknél is, akiknek normális, nem traumás szülésük volt, valamint akik elvetéltek, halott gyermeket hoztak világra, terhességmegszakításon estek át vagy eredménytelen volt a termékenységi kezelésük.

A kutatók sokféle magyarázatot adtak a tokfóbia kifejlődésére, de ezek közül a leggyakoribb, hogy más nők szülési tapasztalatainak megismerése, beszámolóik meghallgatása traumatizáló volt, illetve a nem megfelelő fájdalomkezelés miatti félelem, és a már meglévő pszichiátriai problémák (elsősorban a szorongás és a depresszió) szintén hatással vannak az állapot kialakulására.

Milyen gyakori a tokofóbia?

Teljesen normális a terhesség és szülés miatti félelem, aggodalom. Ez egy határig még hasznos is lehet, hiszen a kismamákat arra készteti, hogy megfelelő életvitelt folytassanak, illetve kérjenek gondozást és tanácsot, hogy megbirkózzanak az aggodalommal. Az ilyen félelem meglehetősen gyakori, a várandós nők 80 százaléka érez bizonyos fokú szorongást, és aggódik olyan szüléssel kapcsolatos dolgok miatt, mint a fájdalom, az egészség és a biztonság. A nők többsége képes megbirkózni ezzel a helyzettel, s ha többet szeretne megtudni a terhesség és szülés folyamatáról, akkor elbeszélget más nőkkel, és tanácsadásra megy a terhesgondozókhoz.

Bizonyos esetekben azonban a félelem annyira súlyos és elgyengítő lehet, hogy már tokofóbiaként diagnosztizálható. De ennek az állapotnak a gyakorisága nem világos. Egyes kutatások arra utalnak, hogy az arányok 2 és 15 százalék között mozognak, bár de arra is vannak bizonyítékok, hogy a nők 20-25 százaléka tapasztal a szüléssel kapcsolatos félelmek miatti súlyos és eluralkodó tüneteket. Egy másik becslés szerint a nők körülbelül 0,032 százaléka tapasztalja meg a tokofóbiát. De ebben az értelmezésben fontos különbségek vannak a szüléshez kötődő félelem és a tokofóbia félelme között, bár a kettőt gyakran összekeverik. A szüléstől való félelem a szüléssel kapcsolatos félelmetes érzések és gondolatok folytonosságát jelenti. E félelem normális szintje általában viszonylag alacsony, míg a súlyos szintek befolyásolhatják a nők napi életét, tevékenységét.

Minden újdonsült anya aggódik a gyermeke miatt, de ha valaki attól tart, hogy gyerekét elrabolják tőle, vagy esetleg olyan baja esik, amire nincs reális esély, akkor valószínűsíthető a gyermekágyi pszichózis. Részletek!

Felmérések szerint a nők 3 százalékánál szülés utáni posztraumatikus stressz-rendellenesség (PTSD) alakul ki. Ez az arány a magas szülési kockázatú nők körében még magasabb is lehet. A születés utáni PTSD tünetei közé tartozhatnak az eseményre vonatkozó visszacsatolások, rémálmok és a hipervigilancia. Utóbbi esetében az érintett súlyos kockázatot észlel, ami miatt hatalmas a rá nehezedő nyomás, különösen, mert úgy érzi, hogy nincs elég idő a megoldáshoz, amiatt kapkodó, pillanatnyi enyhülést ígérő lépést tesz. A nőket néha másodlagos tokofóbiával diagnosztizálják egy traumatikus szülés után, pedig valójában a PTSD tünetei jelennek meg. Az sem szokatlan, hogy a posztnatális PTSD-t vagy tokofóbiát helytelenül szülés utáni depressziónak diagnosztizálják. Pedig ezeknek a diagnózisoknak a megkülönböztetése fontos a megfelelő és hatékony kezelés érdekében.

Hogyan lehet segíteni a tokofóbiásokon?

Fontos, hogy a tokofóbiás nők kezelést kapjanak annak érdekében, hogy mind az anya, mind a gyermek egészséges legyen. Ez magában foglalhatja a nő szülésze által nyújtott támogatást pszichológus vagy pszichiáter bevonásával. A mentális egészségért dolgozó szakemberek segíthetnek feltárni néhány olyan problémát , amely miatt előfordulhat a rendellenesség, beleértve a már meglévő depressziót vagy szorongást. De jó eredményt csak a sokoldalú támogatás hozhat, amelyben részt vesznek a professzionális szakemberek, de a család és a közösség is. Azaz olyan körülményeket kell teremteni már a gyermekvállalás megtervezésétől kezdve, hogy a szorongás és a stressz minél alacsonyabb szintre szoruljon vissza.

A megelőző lépések skálája széles, a megfelelő orvosi ellátás megszervezésétől kezdve a szülési rémtörténetek távoltartásáig. Szükség van arra is, hogy a gyermekvállalásra való felkészülés a terhességről és a szülésről, illetve a csecsemőgondozásról szóló ismeretek megismerését, azaz tanulást is magába foglaljon, hiszen ez jelentősen csökkenti az ismeretlentől való félelmet. A már kialakult tokofóbia kezelésében pedig a kognitív viselkedésterápia és a pszichoterápia is hatékony lehet. Gyógyszeres kezelésre csak a legvégső esetben lehet szükség.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: