-2° - +6°
Kettős front

A színek javát nem látjuk, csak elképzeljük

A színek érzékelése az ember egyik legcsodálatosabb képessége, hiszen sokkal több információhoz juthatunk általa. A színek jelentős hatással vannak arra, hogy milyen a hangulatunk, hogyan gondolkodunk, mennyire érezzük magunkat jól egy adott környezetben stb. De lehet, hogy ez az egész csak az agyunk szüleménye?

A színek létezését a fizika egyszerűen magyarázza meg. Egy adott felületről csak bizonyos hullámhosszú fények verődnek vissza, a többi elnyelődik, ezért látunk különböző színben különböző dolgokat. A falevelek például azért zöldek, mert a bennük lévő klorofil az energiatermelés érdekében elnyeli a vörös és kék sugarakat, a zöld fényt viszont visszaveri. Azt gondolhatnánk, hogy ez a színérzékelést is megmagyarázza. De szó sincs róla. Sőt egy új kutatás az agyunkat nevezi meg színes világunk szülőhelyének.

színek
A színeket ugyan a szemünk érzékeli, de az agyunk színezi ki a világot - Fotó: Getty Imeges

Louis Armstrong híres számában, a What a Wonderful World-ben többek között a színek szépségéről énekel. Például ilyeneket: "Látom a fák zöldjét és a vörös rózsákat is... Látom az ég kékjét és a fehér felhőket... A szivárvány színei, olyan csodásak az égen, éppen úgy a szembe jövő emberek arcán." Ez a világ tényleg nagyon színes és látványos, csakhogy hamis. (Félreértés ne essék, nem az, ahogy Armstrong énekel.) A színek mindig lebilincselték az embereket. Jó ideje tudjuk azonban, hogy a színek érzékelése jelentős mértékben tanult képesség. Ezt felismerve jöttek rá az impresszionista festők, hogy az egyes árnyalatoknak helyiértékük van. Ha egyesével megnézzük a vászonra felkent pigmenteket, festékszemcséket, azok másmilyen színűek önmagukban és semleges térben, mint amilyennek a képen érzékeljük őket. A látvány nem a szemünkben, hanem az agyunkban születik meg.

 Színtudatosság

A színtudatosság régóta megfejtendő rejtélyt jelent az idegtudomány és a pszichológia kutatói számára, akik jóideje vitatkoznak arról, hogy a színeket látók mennyit érzékelnek valójában. A Dartmouth College és az Amherst College közös tanulmánya megállapítja, hogy az emberek tisztában vannak a perifériás látás meglepően korlátozott színeivel, s a színes vizuális érzékelésünk nagy részét valószínűleg az agy építheti fel. Az eredményeket az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a PNAS tette közzé.


A vizuális tudatosság tesztelése során a kutatás résztvevői szemmozgás-figyelővel felszerelt virtuális valóság-kijelzőket viseltek, amelyek segítségével egy 360 fokos valós környezetben érezhették magukat. A virtuális környezetben történelmi helyszíneken tett túrák, utcai táncelőadás, szimfonikus zenekari próba és még sok más szerepelt, ahol a környezetüket egyszerűen a fejük forgatásával fedezhették fel a résztvevők. A szemmegfigyelő eszköz segítségével a kutatók pontosan tudták, hogy a megfigyelő milyen helyre figyel éppen, és szisztematikusan megváltoztathatták a vizuális környezetet, hogy csak azok a területek legyenek színesek, ahová a tesztelők néztek. A jelenet többi részét a periférián deszaturálták, azaz lecsökkentették a színek telítettségét (ami számítógépes grafikából, képfeldolgozásból sokaknak ismerős lehet), így azok a részek csak fekete-fehérben voltak láthatók. A kísérlet első sorozatát követően a megfigyelőknek feltették a kérdés, hogy észlelték-e a látási perifériájukon a színek hiányát. (A tanulmány itt látható videója bemutatja, hogy a perifériás színeket hogyan tüntették el a különböző jelenetekből.)

Csak a fókuszban számít a szín

A látóterünk - a perifériát is beleérve - körülbelül 210 fokosan kiterjed, ami valamivel szélesebb, mint amikor a karunkat kétoldalra kinyújtjuk. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a legtöbb ember színtudatossága a látótéren belül egy kis területre korlátozódik. Amikor a kutatók a periférián a színek javát eltávolították, a legtöbben ezt nem vette észre. A legszélsőségesebb esetben a megfigyelők csaknem egyharmada nem fedezte fel, amikor a teljes látótér kevesebb, mint öt százaléka volt színes (ami megfelel a 10 fokos sugarú látószögnek). A résztvevők eléggé csodálkoztak, amikor később rájöttek, hogy nem vették észre a telítetlen perifériát, miután megmutatták nekik a virtuális jelenet változásait (lásd a videót).

Egy második kísérletben a résztvevőknek azonosítaniuk kellett, hogy a periférián milyen szín telítettségét szüntették meg. Az eredmények hasonlóak voltak az első tesztek tapasztalataihoz, azaz a legtöbb ember nem vette észre, amikor a periférián a színt eltávolították. A tévedések kizárására meglehetősen sok (csaknem 180) ember vett részt a két tanulmányban.

Színlátásunkat alapvetően két képességünk határozza meg. A szín-identifikáció, azaz hogy, képesek vagyunk-e helyesen megnevezni a színek neveit és a színdiszkrimináció, azaz a különböző színek megkülönböztetésének képessége. A színtévesztők színlátása eltér az "átlagos" épszínlátókétól, amely az egyik - vagy akár több - csap típus normáltól eltérő érzékenységének következménye, ezért a színtévesztők szín-identifikációs és színdiszkriminációs képessége rosszabb. Részletek!

"Megdöbbentünk, hogy mennyire érzéketlenek voltak rá a résztvevők, hogy a látványviláguk akár 95 százalékából eltávolítottuk színt. Az eredményeink azt mutatják, hogy a gazdag, színes vizuális világ intuitív értelmezése nagyrészt hibás. Az agyunk valószínűleg kitölti ezeket a nagy hiányokat az érzékelési tapasztalataink alapján" - mondta a MedicalXpressnek Caroline Robertson, a Dartmouth College kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A mostani kutatás mindenképpen előrelépést hozott a korábbiakhoz képest. A vizuális tudatosság korlátait értékelő korábbi tanulmányok gyakran arra támaszkodtak, hogy a résztvevők közvetlenül a számítógépük képernyőjén videókat néztek. A virtuális valóság élményének kiaknázásával ez a kutatási megközelítés újszerű, mivel a 360 fokos környezet jobban hasonlít arra, ahogyan az emberek megtapasztalják a való világot.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag