A sejtek cukorral beszélgetnek

Az emberi test 30-40 milliárd sejtből áll: nagy és komplex vérsejtekből, idegsejtekből és az egyes szervekre és szövetekre specializálódott sejtekből. Vajon hogyan kommunikálnak?

Egy nemzetközi összefogással létrejött kutatás most, úgy látszik, közelebb visz minket a rejtély megoldásához. A tudományos projektet a Pennsylvania Egyetem vegyész professzora, Virgil Percec irányítja, és részt vesznek a munkában az egyetem sejt- és fejlődési biológiai kutatói, illetve a Temple Egyetem és az Aacheni Egyetem szakemberei is. A kutatóknak sikerült kidolgozniuk egy eszközt, amely lehetővé teszi a szintetikus sejtek hihetetlen részletességű tanulmányozását.

fülporcszövet
Az emberi külső fül rugalmas porcszövete. A sejtek is "meghallják" egymást - Fotó: 123rf

Percec és csoportja rájött, hogyan képesek az egyes sejtstruktúrák kommunikálni és kölcsönhatásba lépni más sejtekkel és fehérjékkel. Megállapították, hogy a cukormolekulák kulcsszerepet játszanak a sejtes kommunikációban, és a sejtek és a fehérjék "információs csatornáiként" szolgálnak. 

A sejtben minden folyadékszerű

"Ez a kutatás végső soron a sejtmembránok működésének megértéséről szól. Megpróbáljuk megérteni, hogy miként működnek az emberi sejtek, de ez nagyon nehéz. A sejtben minden folyadékszerű, és ez megnehezíti a rutinmódszerekkel végzett elemzést" - mondta Percec a Phys.org tudományos portál szerint.


A sejtbiológusok történetileg diffrakciót használtak a sejtek tanulmányozására. Ez magában foglalja a szétválasztásukat és az egyes részek, például fehérjék atomi szintű képeit. Ennek a megközelítésnek a problémája azonban, hogy nem engedi meg a sejt egészének tanulmányozását. Az újabb módszerek, mint a fluoreszcens mikroszkópia, lehetővé teszik a kutatók számára, hogy teljes sejteket tanulmányozzanak, de ezek az eszközök bonyolultak és nem adnak nagy felbontású nézetet, amire a diffrakció képes.

Cesar Rodriguez-Emmenegger, a Percec-csoport korábbi tagja Aachenben - modellrendszerként mesterséges szintetikus sejteket használva - felfedezte a sejtmembránok közvetlen tanulmányozásának módját, amelyet atomi forszírozott mikroszkópos módszernek nevezett el. Ez a megközelítés rendkívül nagy felbontású szkennelést eredményez, amely a nanométernél kisebb mértékű alakzatokat és struktúrákat tár fel, amelyek közel 10 ezerszer kisebbek, mint az emberi haj átmérője. A Percec-csoport ezután egy olyan modellt fejlesztett ki, amely kiszámítja, hogy a strukturális képek hogyan kapcsolódnak a sejt funkciójához.

Egy igazán szerencsés baleset

A vizsgálat az első példa a teljesen szintetikus sejteken végzett diffrakciós módszerre. Ezzel az új módszerrel a kutatók felfedezték, hogy a cukrok alacsonyabb koncentrációja a sejtmembrán felületén megnövekedett reaktivitáshoz vezetett más sejtek membránjain lévő fehérjékkel szemben.

Percec egyik célja annak kitalálása, hogy miként lehet szabályozni a sejtek közötti kommunikációt és a sejtfunkciót, ami hozzákapcsolódhat kutatócsoportjának folyamatos munkájához, amely emberi-bakteriális hibridsejtek létrehozására irányul. Már 2010 óta tanulmányozzák a sejtmembrán-utánzásokat és a biomérnöki munkával létrehozott rendszereket - eközben az új módszer felfedezése - ahogy Percec leírja - "szerencsés baleset" volt.

A sejtek is stresszelnek. Ha külső károsító hatás éri őket, akkor lehet, hogy át kell alakulniuk a túlélés érdekében. A külső stresszorok miatt aktivált gének képesek megzavarni a normális fejlődést és funkciót. Például stressz hatására az agysejtek olyan hormonokat és kémiai jelzéseket termelhetnek, amely nem lenne a feladatuk, így zavar keletkezik az agyműködésben. Részletek!

"Olyan problémákkal foglalkozunk, amelyekről mások azt mondanak, hogy nincs rájuk megoldás. Nem tudsz nagy áttörést elérni egyik napról a másikra. De a csapatunk tagjai tehetségesek és működtetik a gépezetet, amely a problémák megoldásához szükséges, hogy végül összeszerkesszük a történetet" - jelentette ki a kutatás vezetője.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag