A rák egyetlen sejtből indul: arra vadásznak

A rák továbbra is ijesztő és részben gyógyíthatatlan betegség. A kemoterápiának és a sugárzásnak ráadásul súlyos mellékhatásai is vannak. Nemrégiben azonban sikerült feltárni egy új, a beteget kevésbé megviselő kezelési lehetőséget.

A rákkezelés gyakorlatilag középkori vágási, égetési vagy mérgezési módszereket követ, mert tulajdonképpen ezt jelenti a műtét, a sugárkezelés vagy a kemoterápia - írja a The Conversation magazinban megjelent cikkében Michael P. Lisanti, a Salford Egyetem transzlációs orvostudománnyal foglalkozó professzora. Emiatt a rákterápia továbbra is ijesztő a betegek számára, miközben a kezelési lehetőségek korlátozottak.

rákterápia
Megvan rá a lehetőség, itt az ideje a betegeket kevésbé megterhelő rákterápiákat kidolgozni - Fotó: 123rf

A rákkezelésben az innováció sikertelensége annak köszönhető, hogy az új terápiák zöme megbukik a klinikai vizsgálatokon. Az új rákellenes szerek körülbelül 95-98 százaléka ténylegesen nem teljesíti a III. fázisú klinikai teszteket, amelyekben az új kezeléseket összehasonlítják a meglévő terápiás lehetőségekkel. Lisanti szerint ez megdöbbentő statisztika: egyetlen más üzletben sem lehetne túlélni ilyen sikertelenséget.

Mik azok a tumoriniciáló sejtek?

A legtöbb gyógyszer a tömegesen megjelenő rákos sejtekre irányul, de nem a betegség gyökerét jelentő rák-őssejtre. A rákos őssejtek, más néven "tumoriniciáló sejtek" a daganat egyetlen olyan sejttípusát adják, amely új tumort hozhat létre. Ezért szükség van új, a rákos őssejteket célzó és felszámoló terápiákra, hogy megakadályozzák a daganatok növekedését és terjedését - ehhez azonban egyértelműbben kellene kijelölni a célpontot.


Lisanti professzor és munkatársai új kutatásaik során felfedeztek egy ilyen potenciális célpontot. A sejteket (amelyeket eredetsejteknek neveztek el) különböző rákos szövetek növekedése során azonosították és izolálták. A humán emlőtumorból származó ráksejtekkel végzett kísérleteik pedig azt mutatták, hogy a ráksejtek populációjának 0,2 százalékát kitevő őssejteknek különleges tulajdonságaik vannak

Nagy mennyiségű energiát termelnek, és gyorsan elszaporodnak. A kutatók úgy gondolják, hogy hasonlítanak a rák eredetsejtjeire, amelyek kitérnek a sejtek öregedésének természetes folyamata elől, így nem jutnak el az egészséges sejt életciklusát lezáró sejthalálig. Úgy gondolják, hogy ezek lehetnek az első rákos sejtek, amelyek megkezdik a kontrollálatlan sejtszaporodás folyamatát és tumorokat képeznek. Ezek a rákos őssejtek szöveti kötődés nélkül szaporodnak. Így alakulhatnak ki a metasztázisok, a rákos áttétek, amelyek a vérereken és a nyirokereken keresztül terjednek. Ezek a tulajdonságok teszik őket a rákellenes terápia új célpontjává.

Könnyen azonosítható célpontok

Megdöbbentő szerencsénk van - mondja Michael P. Lisanti  -, mert ezek a rákos őssejtek színkódot kaptak a természettől. Ez azt jelenti, hogy természetes foszforeszkáló ragyogásuk van, így könnyen azonosíthatóak, majd megcélozhatóak. Most, hogy megtaláltuk őket, és tudjuk, hogyan viselkednek, viszonylag egyszerűen meg kellene találnunk azokat a gyógyszereket, amelyek a rákos őssejtek ellen bevethetők.

Lisantiék új tanulmánya már kimutatta, hogy könnyen alkalmazhatók ellenük és megakadályozhatják a terjedésüket az úgynevezett mitokondriális gátlók vagy sejtciklusgátlók, mint például a már klinikai használatban lévő ribociclib.

Az idősebb sejtek veszélyesek lehetnek, mert magukkal hordozzák az összes, életük során lezajlott, esetleg rákot okozó mutációt. Mivel a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban és a vesében ezek az érett sejtek ugyanazokat a géneket hozzák működésbe és ugyanazon a folyamaton mennek végig, amikor újra osztódni kezdenek, ez arra utal, hogy a rák kialakulása az egyes szervekben sokkal jobban hasonlít egymásra, mint korábban vélték. Részletek!

Ha ezekre az energikus rákos őssejtekre összpontosítanak, előfordulhat, hogy közvetlenül sikerül elérni a célpontot - véli a professzor, aki egy további meglepő kijelentést is tett. Szerinte ugyanis lehet, hogy a rák kezelhető krónikus betegséggé, például cukorbetegséggé alakítható át. Ezért abban hisz, hogy ráléptünk a rákterápiák hatásosabb kezeléseihez vezető útjára. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+8, +13 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok megszűnését követően változóan felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek