A pajzsmirigy állíthatja helyre a látást

A látás megszűnése az összes érzékszervi veszteség közül a legjelentősebb. A Johns Hopkins Egyetem kutatói azonban már olyan eljárásokat fejlesztenek, amelyek lehetővé teszik, hogy csereretinát növesszenek a sérült helyére.

A retinaproblémák sok embert érintenek. Különféle betegségek alakulhatnak ki a cukorbetegek, a magas vérnyomással küzdők, az idősebbek és további veszélyeztetett csoportokba tartozóknál, de előfordulhatnak mechanikai vagy másféle okból előálló sérülések is. Azaz tömegeknek jelentene valódi áldást, ha sérült retinájukat meg lehetne gyógyítani, és így a látásukat normalizálni vagy visszaállítani.

retina vizsgálat
A látás visszanyerése az életet megváltoztató tényező. Készül a gyógymód

Robert Johnston, a Johns Hopkins Egyetem kutatója, a Science magazinban közzétett retinanövesztésről szóló tanulmány társszerzője kifejtette, hogy olyan módszert akarnak megalkotni, amellyel transzplantálható retinákat növeszthetnek, vagy olyan őssejteket akarnak létrehozni, amelyek képesek a retina sérült területeit pótolni.

Mi vezérli a fényérzékelő sejtek születését?

A kutatók embrionális és indukált pluripotens őssejteket használtak a kísérletben, amelyek bármilyen típusú sejtté programozhatók. Ezután kis molekulákat vetettek be, arra késztetve a sejteket, hogy fotoreceptorokká fejlődjenek, ami lehetővé teszi a retina számára, hogy fényt érzékeljen, mielőtt ezeket a jeleket elküldi az agyba. A laboratóriumi sejtek ugyanazokat a fejlődési folyamatokat és időintervallumokat követték, mint egy természetes körülmények között fejlődő babában - mondta a Time magazinnak Kiara Eldred, a projektet egyik résztvevője. Hozzátette, hogy a rendszer egyik csodálatos vonása, hogy valójában nem nagyon kell ösztökélni. Az őssejtek simán végigmennek a differenciálódás folyamatán, és ehhez csak meglehetősen minimális beavatkozásra van szükségük tőlünk.

A munka ennek ellenére elég küzdelmes volt. A kutatóknak mindennap cserélniük kellett a folyadékot, amelyben a retinák közel egy éve növekedtek. De a hónapok során kialakultak a különböző fejlődési folyamatok, beleértve azokat is, amelyek meghatározzák a színlátást. Mindegyik retinasejt egy ponton két típus valamelyikébe fejlődik tovább: rövid, széles sejtekké, amelyek lehetővé teszik a kék színek látását, vagy hosszú, vékony sejtekké, amelyek a vörös vagy zöld színeket mutatják meg. (Ha utóbbi típussá alakulnak, a sejteknek még el kell különülniük a vörös vagy a zöld érzékelésére.) A laboratóriumban a retinák növekedésével a kutatók megfigyelhették és elemezhették a mechanizmusokat, amelyek nyilvánvaló összefüggésben állnak a pajzsmirigyhormonok felszabadulásával.

Johnston szerint a laboratóriumi edényekben növesztett retinák fejlettebb kutatásokat tesznek lehetővé, mint amilyenek az állati modellekkel jelenleg lehetségesek. A kutatáshoz szokásosan használt állatoknak, például az egereknek és a halaknak nincs ugyanolyan három színen alapuló, nappali látásuk, mint az embereknek, így a tanulmányokban való felhasználásuk elég korlátozott volt. A természetes emberi szemben találhatóval biológiailag azonos retinákkal lehetővé válik, hogy a kutatók a látási betegségeket és kezeléseket eddig példa nélküli pontossággal tanulmányozzák.

A pajzsmirigyhormonok beleszólnak

Eldred és a Johnston laboratóriumában más kutatók egy új projektet indítottak azzal a céllal, hogy megértsék, a pajzsmirigyhormonok mikor és hogyan befolyásolják a retina fejlődését, milyen hatással vannak a sejtválasztásra, illetve a vörös vagy a zöld érzékelés kialakulására.

A szem belső felszínének hátsó falát vékony filmrétegként borítja egy fényérzékeny hártya, a retina. Fényt érzékelő idegekből és az ezeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó erekből áll. Feladata, hogy a beérkező fényt érzékelje, majd elektromos impulzusként, ingerületként az idegpályákon keresztül az agyba továbbítsa, ahol információvá, képpé alakulhat. Minél sűrűbben vannak egymás mellett az idegvégződések, annál pontosabb, élesebb az agyba küldött kép. Az éleslátás központja a retina sárgafoltnak, makulának nevezett része, ahol egy pontba sűrűsödnek az idegvégződések, és egy nyalábban indulnak el az agy felé. Részletek!

Johnston szerint a tudomány közelebb jutott ahhoz, hogy az előre megtervezett retinákat laboratóriumban növesszék meg, majd ezeket beültetve állítsák helyre a páciensek látását, illetve a programozott őssejteket közvetlenül a szemükbe injektálva gyógyítsák meg a látáskárosult embereket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)