A nő alakja élet-halál kérdés lehet

Egy európai tanulmány ismét igazolta, hogy a nők körében a körte alkat lényegesen nagyobb védelmet jelent a szívproblémák ellen, mint az alma alkat. Vagy fordítva is mondhatnánk, az "almáknak" sokkal nagyobb az esélyük a komoly szívbetegségre, mint a körtéknek. Magyarországon azonban mintha máshogyan érvényesülne ez a trend.

Nem sikerült olyan kutatást vagy statisztikát találnunk, amely azt mutatta volna be, hogy a magyar nők alakja milyen megoszlást mutat a különböző formák között. A közvélekedés szerint a körték vannak túlsúlyban, akiknek nagyobb a fenekük és vastagabb a combjuk, szemben az almákkal, akiknek vékony a lábuk, és a zsír elsősorban a haskörfogatukat növeli. Ráadásul mostanában a női alakot elkezdték például homokórához, háromszöghöz és más formákhoz hasonlítani, ami a szív- és érrendszer egészsége szempontjából nem mond túl sokat, viszont valóban segít a megfelelő ruhadarabok kiválasztásában.

női alak
A női alak élet-halál kérdés lehet? Fotó: 123rf

Tehát létezik egy ellentmondás, ami a közvélekedés vagy közmegyfigyelés (miszerint a körtealakú nők Magyarországon többségben vannak) és a statisztikák között feszül, amelyek arról szólnak, hogy a körtealakúak kevésbé halnak meg szívbetegségekben. Ez azért komoly probléma, mert jelenleg a magyar nők 57 százaléka hal meg szívproblémák miatt. Ráadásul nem csak az idősebbek, a 65 év felettiek esetében ez a vezető halálok, hanem az ennél fiatalabb magyar nők körében is, akik nagyobb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben, mint az unió férfi polgárai, ha az átlagot nézzük. Ez pedig egészen megdöbbentő, hiszen az EU tagországaiban a férfiak átlagosan háromszor gyakrabban veszítik életüket a szívük miatt, mint a nők.

Mi következik ebből? A magyar nők mégsem körte alkatúak, vagy a magyar körte alkatúak valamilyen sajátos okból korán halnak, és az alkatuk nem nyújt védelmet a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Ezt az ellentmondást sajnos ezen a helyen nem tudjuk feloldani, de létét érdemes észben tartani, amikor például annak a kutatásnak az eredményeit bárki megpróbálja saját magára kivetíteni, amelyet most röviden ismertetünk.

Alma alkatúak veszélyben

Az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában, az Eurpoean Heart Journalban tették közzé azt a tanulmányt, amely menopauza után lévő 2683 egészséges nők sorsát követte legalább 18 éven át. Megállapították, hogy miközben a zsírfelesleg felhalmozása hosszú távon egyértelműen megnöveli a szív- és érrendszeri kockázatokat, de az egészséges testtömegindex tartományában (a vizsgálat személyek esetében ez 18,5 és 24,9 közé esett) a kockázatok nem ilyen tiszták a kutatók szerint. Összességében 291 nőnél alakult ki szívbetegség, méghozzá az alma alkatúak esetében 91 százalékkal nagyobb valószínűséggel, mint a legkisebb zsírfelesleget hordozók között. A kockázat leginkább azoknál mutatkozott meg, akiknek a hasán volt sok zsír, a combján pedig kevés. Ezek a nők több mint háromszor nagyobb valószínűséggel szembesültek szívbetegséggel, mint az ellenkező formájú, azaz vastagabb combú, de laposabb hasú társaik.


"Az alma alkat a korábbi vizsgálatokban is fokozott szívkockázatokkal társult, de ez többnyire az olyan emberek elhízására utalt, akiknek már eleve súlyproblémájuk volt. Tanulmányunk először mutatta ki, hogy a normális testtömeg-indexű (BMI) posztmenopauzában lévő nők körében a megnövekedett törzszsír (alma alkat) a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár, míg a megnövekedett lábzsír (körte alkat) a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével van összefüggésben" - mondta Qibin Qi, a tanulmány vezető szerzője, a New York-i Albert Einstein College kutatója.

A életmentő comb

Azok a nők, akiknek a leginkább kifejezett volt a körte alkata, a vizsgálat során 38 százalékkal kevesebb valószínűséggel találkoztak szívbetegséggel, mint a combjukon legkevesebb zsírt raktározó nők. A vizsgálat során azonban nem folytattak olyan ellenőrzött kísérletet, amely azt kívánta volna bizonyítani, hogy a felesleges zsír elhelyezkedési mintája az egészséges testsúlyú nőknél okozhat-e közvetlenül szív-érrendszeri betegségeket.

A női alak mindkét nem körében rendszeres társalgási téma. Vagy azért, mert tetszik, amit látnak, vagy azért, mert nem. Az ideális női alak korszakok szerint változik annak megfelelően, hogy a társadalom éppen mit tart hasznosnak vagy előnyösnek a nők számára. Nézzük, hogy is állunk ezzel mostanság! Részletek!

Amikor a nők menopauzán mennek keresztül, a test alakjában és az anyagcserében is változások következhetnek be, mivel a zsírok egyre inkább a szervek körül tárolódnak, nem pedig a bőr alatt. A testzsír eloszlására nyilvánvalóan hat a genetika, de ez étkezési és testmozgási szokásokkal formálható. Nem világos azonban, hogy az étrend megváltoztatásával vagy edzéssel átalakulhat-e valaki almából körtévé. Abban azonban a szakértők megegyeznek, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrenddel és a rendszeres testmozgással járó zsírtartalom csökkentés akkor is hasznos lehet, ha egyébként valakinek normális a súlya. Hát még akkor, ha nyilvánvalóan van feleslege.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon többfelé várható zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag