A nevetés hatásai

Mindegy, hogy milyen kultúrából származnak az emberek, nevetnek. Bár az lehet, hogy nem ugyanazokon a dolgokon. A csecsemők már 3 hónapos korukban elkezdenek nevetni, sokkal korábban, mint beszélni kezdenének. Ha tehát a nevetés mindenütt jelen van, annak valamifajta célja kell, hogy legyen. De mi az?

A nevetés nyilvánvalóan társadalmi funkciót tölt be. Ez egy mód arra, hogy jelezzük egy másik embernek, szeretnénk kapcsolatot létesíteni vele. Sok ezer példa elemzése alapján a kutatók meggyőződtek róla, hogy a beszélgetések résztvevői közül azok, aki beszéltek, 46 százalékkal nagyobb valószínűséggel nevettek, mint azok, akik hallgatták őket - írja a Scientific American tudományos magazin.

nevetés
Csak az számít, ami szívből jön. Ha csak tettetjük a nevetést, gyorsan lebukhatunk - Fotó: Getty Images

Ha egy csoportban vagyunk, akkor harmincszor valószínűbb, hogy nevetni fogunk. A 2,5 és 4 év közötti kisgyermekek nyolcszor valószínűbben nevettek egy rajzfilmen, amikor egy másik gyermekkel együtt nézték meg azt, habár a rajzfilm viccességét ugyanúgy értékelték, ha egyedül nézték, ha nem. Evolúciós szempontból a kapcsolat jele valószínűleg fontos szerepet játszott a túlélésben. Amikor egy idegennel találkozunk, tudni akarjuk: mi a szándéka velem? 

Ki barát és ki idegen?

Egy olyan kutatásban, amely 24, különféle társadalomra és 966 résztvevőre terjedt ki, a tudósok rövid hangbejátszásokat mutattak együtt nevető párokról a résztvevőknek. Egyesek közeli barátok, mások idegenek voltak. Arra kérték a hallgatókat, hogy határozzák meg a nevetők közötti barátság szintjét. A résztvevők megbízhatóan meg tudták mondani az éppen csak összetalálkozók és a régi barátok közötti különbséget. Ezek az eredmények nem csak az igaz nevetés és a barátság kapcsolatát erősítik, hanem azt is, hogy nem igazán élvezzük, amikor csak úgy teszünk, mintha nevetnénk egy másik ember viccén.


Egy másik elmélet, amely egy lépéssel tovább viszi a nevetés által létesített kapcsolat jelentőségét, azt állítja, hogy a kacarászás helyettesítheti az egymásról való gondoskodást. A másik ápolása, a vele való törődés, vagy éppen a kurkászás olyan viselkedés, amely a főemlősökre jellemző. Egy másik egyed kurkászása nagylelkű, egyoldalú cselekedet. Mivel ez bizalmat és időbefektetést kíván, barátságot sző kurkászó és a kurkászott között.

Kifejezni a barátságot

Ahogy az emberi közösségek megnövekedtek, nem tudtuk mindannyian körbekurkászni egymást a barátságok megkötése, létrehozása érdekében. Tehát ez már nem volt alkalmas és preferált módszer a barátság ajánlatának kifejezésére. Ezért ez kikerült az emberi viselkedésminták közül. De a másikra nevetni (akárcsak az elkötelezettséget jelentő kurkászást felajánlani) nehéz úgy, hogy a csalás ne váljon gyorsan nyilvánvalóvá. A kurkászással ellentétben a nevetés egy nagyobb csoportban is működik, és azonnali benyomást kelt. Amikor őszintén nevetünk, azt jelezzük az egész környzetünknek, hogy kényelmesnek érezzük a helyzetünket, és kifejezzük, hogy idetartozunk. A nevetés tehát nagyon erősen emberi tulajdonság.

Amennyiben bizalmas információkat osztunk meg a magánéletünkről másokkal, az fontos eleme lehet egy új kapcsolat létrehozásának, illetve egy meglévő megerősítésének. Ezek az információk lehetnek érdekesek, vagy nagyon személyesek és "érzékenyek", például a vallásos meggyőződésünkről vagy a félelmeinkről. Ha együtt nevetünk másokkal, akkor az emberek szívesebben megosztják ezeket az információkat magukról, ráadásul úgy, hogy ennek nem is nagyon vannak tudatában. Részletek!

A Mayo klinika szerint a nevetésnek számos előnye van a fizikai egészségre nézve is. A nevetés növelheti az oxigénbevitelét, ami stimuálhatja a szívet, a tüdőt és az izmokat. A nevetés emellett endorfinokat, a boldogságérzetért felelős hormonokat is felszabadít, ez ráadásul a fájdalmat és a stresszt is enyhíti. A pulzusszám és a vérnyomás növelése, majd csökkentése a nevetés révén megnyugtató és feszültségcsökkentő. A nevetés továbbá fokozhatja immunrendszerünk hatékonyságát a stresszt és a betegségeket elnyomó neuropeptidek felszabadításával.

Tehát a nevetés támogatja az együttműködési készséget, amely az emberi túlélés kulcsfontosságú eleme, és elősegíti a test egészségének fennmaradását. De mit csinálnak a csecsemők, akik ilyen megfontolásokat biztosan nem forgatnak a fejükben? Nyilvánvalóan az evolúció gondoskodott róla, hogy egy baba mosolya miatt szinte azonnal elköteleződjünk, hiszen, ha valakinek, hát neki alapvető szüksége van a gondoskodásra. Nem vonhatjuk ki magunkat egy ilyen mosoly hatása alól.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag