A legdrágább karácsonyi ajándékok

A karácsonyi ajándékozási listák élén a következők állnak: ruha, szépségápolás, játék, könyv, élelmiszer és ital. De nincs ott, amire az emberek a leginkább vágynának - pedig ajándékozhatnánk azt is.

Egy Magyarországon készült vizsgálat - amelyről nemrégiben részletesen hírt adtunk - megmutatta, hogy honfitársaink számára legfontosabb, legdrágább az egészség. Fontosabb mint a biztos jövedelem vagy a stabil párkapcsolat. Sőt a tanulmányt készítő Policy Solutions most egy olyan kutatáson dolgozik, amely a magyarok legnagyobb félelmeit igyekszik feltárni: de az már kiderült, hogy egyik fő félelmünk, hogy nem jutunk megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Ezek fényében érdekes, hogy karácsonykor a statisztikák számára szinte láthatatlanul kevesen ajándékoznak szeretteiknek az egészséget javító vagy az egészség helyreállításához hozzájáruló ajándékokat. Pedig - a gyógyító szereteten túl is - volna mit adni.

karácsony egészség
Karácsonyra az egészséget szolgáló ajándékok a legfontosabbat adhatják

Mielőtt ismertetnénk pár tippet, röviden áttekintjük a Cofidis és a Vatera felméréseit az ajándékozási szándékokról. A Cofidis Hitelmonitorból (amelyhez a kutatást az NRC készítette) kiderül, hogy idén is a lakosság 79 százaléka tervez karácsonykor ajándékozni. De meglepő módon a tavalyi 31 500 forint helyett idén 41 300 forintot szeretnénk átlagosan elkölteni, amely, valljuk be, elég szép summa, hiszen nagyjából egyheti bérnek felel meg.

És hogy mit szándékozunk ajándékozni? Elsősorban még mindig a ruházati cikkek és kiegészítők (49 százalék), a szépségápolási termékek (46 százalék), a játékok és könyvek (37-37 százalék) azok, amelyekkel a legszívesebben lepjük meg családunkat, barátainkat. Ami némiképp újdonság, hogy idén valószínűleg kevesebben fogunk vásárolni márkás ételt, italt (2017: 33 százalék - szemben 2016: 42 százalék), de többen adunk háztartási gépet és bútort, berendezést (2017: 9 százalék; 2016: 6 százalék, illetve 2017: 6 százalék; 2016: 3 százalék). Vásárlásaink fő helyszínei továbbra is a bevásárlóközpontok (62 százalék), hiper- és szupermarketek (48 százalék), a szaküzletek (47 százalék) és a magyar webshopok (42 százalék). Annyi eltérés mutatkozik, hogy a plázákban idén még többen terveznek bevásárolni, mint tavaly (55 százalék).

A Cofidis Hitelmonitor szerint a karácsony szelleme legtöbbünkből előhozza a segítőkészséget: a magyarok 44 százalékéra jellemző az adományozás karácsonykor vagy általában, közülük azonban minden második ember többet adakozik az ünnepek alatt. A legjellemzőbb jótékonykodási formák - amelyekbe a lakosság több mint negyede legalább a tervek szintjén bevonja magát - az áruházi élelmiszergyűjtés (30 százalék), a rászoruló gyerekek, árvák (29 százalék) és a környezetünkben élő rászorulók (26 százalék) támogatása, illetve jótékonysági szervezetek segítése (26 százalék). Az állatotthonoknak adott segítségnyújtás szintén sokakat (20 százalék) megmozgat, amely azt mutatja, hogy nemcsak az emberekre, hanem négylábú társainkra is gondolunk karácsonykor.

A Vatera saját felhasználói körében végzett felmérést, amelyből kiderült, hogy a zöm (36 százalék) 4-5 fő számára tervez vásárolni, valamivel kevesebben (32 százalék) pedig 1-3 személynek. A vaterázók átlagosan 46 870 forintot szánnak karácsonyi ajándékokra, ennek majdnem felét online költik majd el.

Az ünnepi időszak során jelentkező érzelmi viharokról számos kisebb-nagyobb kutatás készült az elmúlt évek során. Egy tavaly publikált tanulmány szerint például a karácsonyi bevásárlás nagyjából olyan hatással van szívverésünkre, mintha lefutnánk egy maratont, míg egy 2012-es amerikai felmérés kimutatta, hogy a megkérdezettek 45 százaléka számára olyan mértékű pénzügyi nehézségekkel jár a karácsony, hogy legszívesebben inkább egy az egyben le is mondana az egészről. Részletek!

Az online piactér nemcsak arról kérdezte meg felhasználóit, hogy milyen ajándékot fognak vásárolni, hanem arról is, hogy mit látnának szívesen a fa alatt. A legtöbben ruhát (73 százalék), könyvet (68 százalék) és szépségápolási terméket (60 százalék) szeretnének kapni, és ezeket is tervezik venni, vagyis hasonló ajándékban gondolkodnak, mint amire saját maguk vágynak. De az egészség és a hozzá kapcsolódó termékek ebben a kutatásban sem jelentek meg egyértelműen. Annyi derült csak ki, hogy wellnesspihenést a többség a neten fog vásárolni.

Nem lehet azt állítani ezek alapján, hogy a magyarok megrögzött szokásai kizárnák az egészséggel vagy gyógyulással kapcsolatos ajándékokat, de ha vesznek is ilyeneket, akkor belesimulnak a nagyobb termékkategóriákba, például az elektronikus eszközök, a könyvek, a szépségápolási cikkek csoportjába. Alábbi javaslatainkkal igyekszünk új kategóriát nyitni, hiszen legfontosabb vágyunk az egészség.

Sportfelszerelés

A magyarok egészségét három dolog fenyegeti leginkább: a dohányzás, azelhízásés a mozgásszegény életmód. A rendszeres mozgás elkezdésének egyik fő akadálya, ha valakinek nincs hozzá megfelelő felszerelése. Futni például mindenféle lábbeliben lehet, de egy jó futócipőben azért egészen más. Hasonlóan ösztönző hatást válthat ki egy labda vagy egy nordic walking bot. Az életmódbeli változást az ilyen ajándékok nem váltják ki automatikusan, de ott lesznek figyelmeztető jelnek, és ha valaki kipróbálja ezeket, talán meg is szereti rajtuk keresztül a mozgást.

Okosóra, sportkarperec, vérnyomásmérő

Digitális eszközök széles köre képes ellátni bennünket információval arról, hogy szervezetünk működése, főleg a vérkeringésünk rendben van-e. Aki pedig már mozog, annak játékra is lehetőséget adnak az ilyen eszközök, hiszen versenyezhet saját rekordjaival, vagy összehasonlíthatja teljesítményét másokéval az interneten keresztül. Ez jelentős ösztönzést adhat ahhoz, hogy ne hanyagolja el a mozgást.

Kondigép

Sokaknak nincs idejük eljárni sportolni, de ha otthon van egy kondigép, lépcsőzőgép, futópad vagy evezőpad, esetleg (akinél van rá elég hely, és van hozzá partner is) pingpongasztal, akkor könnyebben rászán félórát, hogy átmozgassa az izmait és felpörgesse a vérnyomását. Ráadásul az ilyen berendezéseket nem csak egy ember használhatja, így egycsapásra több embert is meg lehet ajándékozni.

Sport- és wellnessbérlet

Gyakran hallani, hogy valaki azért nem megy konditerembe vagy máshová sportolni, mert szégyelli az ügyetlenségét, tart az "öreg profik" megvető pillantásaitól. Ezért aztán nem is áldoz pénzt arra, ami stresszt okozna neki. De ha valaki kap egy bérletet, akkor ez már elég komoly nyomást adhat a pszichés gátak átlépésére, az első "gyúrás", teniszparti vagy sílecke megejtésére. A többi jöhet magától.

Könyvek, újságok és filmek

A magyarok egyik komoly problémája, hogy elég alacsony színvonalú az egészségértésük. Nincsenek tisztában a betegségek jellegével, lefolyásával, következményeivel. De azzal sem, hogy ezeket hogyan és miért úgy gyógyítják. Nagyon sokan még azt sem tudják, hogy vírusos betegséget nem lehet antibiotikummal gyógyítani. Ezért aztán nem is követik pontosan az orvosi utasításokat, ha orvoshoz mennek egyáltalán, és nem a szomszédasszony vagy a neten chatelő ismerősök okítják ki olykor a legvadabb tévképzetekkel. Ezért jól jöhet olyan irodalom, tartalom (nyomtatott és online egyaránt), amely segít a jobb egészségértésben, az egészséges életmód kialakításában és a gyorsabb gyógyulásban vagy a betegségek megelőzésében.

Kreatív játékok

Nemcsak a testet, hanem az elmét is karban kell tartami. Számos kutatás mutatta már ki, hogy akik folyamatosan használják agyukat, idős korukra is megőrzik szellemi frissességüket. Sőt az olyan progresszív idegrendszeri betegségek, mint a demencia vagyAlzheimer-kórkialakulása is késleltethető intenzív agymunkával. Erre a különféle, gondolkodást kívánó társasjátékok is nagyszerűek. Megteszi egy pakli kártya, de igen élvezetes, a valóságban és elektronikusan is játszható játékok garmadája áll rendelkezésre. Aki pedig elég merész, kipróbálhatja a virtuális valóságot is. Már ha kap karácsonyra egy VR-klubbérletet - vagy otthonra egy eszközt.

Orvosi felülvizsgálat, szakellátás

A magánorvosi szolgáltatások nem olcsók, pedig sokaknak szükségük volna rá, hogy sorban állás nélkül, kulturált körülmények között, megbeszélt időpontban jó technikákat alkalmazva kiderítsék, hogy mi a bajuk, és kezeljék is. Elég széles választék van már ilyen ellátásokból, ez nem lehet akadály.

Aktív utazás

Az egyik legerősebb egészségromboló tényező a stressz. Nem lehet teljesen stresszmentesen élni, de időnként le lehet rázni a nyomást, és fel lehet töltődni. Sokan ezt a wellness segítségével igyekeznek elérni, de sokkal jobbak az aktív utazások - esetleg wellnesszel kombinálva. A túrázással, kerékpározással, gyalogos városnézéssel eltöltött szabadságok hónapokra képesek rendbe tenni a mentális állapotot, így aki ilyen ajándékot ad, komolyan segít.

Egészségbiztosítás

A gyógyítás egyre drágább lesz, és nem minden ellátás érhető el az állami egészségügyben, mert a központi költségvetés nem tudja finanszírozni. Magyarország egyébként is keveset költ a közös pénzből ilyen célokra. A polgárok tehát jelen állás szerint sok esetben magukra utaltak. A magán-egészségbiztosítások azonban lehetővé teszik, hogy jó színvonalú ellátásokat is egyszerűen igénybe vegyünk. Ha valaki megteheti, akkor ezzel az ajándékkal komoly biztonságot adhat.

Cafeteria

Az egészségügyi ellátások egy része egyre nehezebben elérhető. Ha a munkaadók szeretnék, hogy alkalmazottaik a legjobb kondícióban legyenek, maguk is tehetnek ezért. Például a cafeteria keretében egészségbiztosítási szolgáltatásokat fizethetnek nekik. A céges karácsonyi partikon ellocsolt alkohol helyett mindenkinek sokkal jobban megtérülő kiadás ilyen ajándékot adni a dolgozóknak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: