A kurkuma hihetetlen hatására derült fény

A kurkuma csodálatos képességeiről könyvtárnyi irodalom van már. De az a rákkal szembeni erő, amit nemrégiben állítottak munkába, valószínűleg minden korábbin túltesz. Gyerekek, tinédzserek életét mentheti meg az új eljárás, aminek középpontjában a sárga gyökér hatóanyaga áll.

Nemrégiben elég keserűen azt írta a The Epoch Times, hogy a GreenMedInfo adatbázisban több mint 2700 tanulmány bizonyítja a kurkuma gyógyító erejét, ám ez a számtalanszor tesztelt, biztonságos és megfizethető gyógyító anyag még mindig nem kapta meg az FDA jóváhagyását, hogy betegségek "megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására" használják a tény ellenére, hogy erre alkalmas.

kurkuma
Kurkuma: 2700 tanulmány igazolja a hatásosságát - Fotó: 123rf

Abba a vitába nem szállnánk be, hogy a korszakok óta ismert természetes anyagokat használó gyógyítás jobb-e vagy a szigorú szabályok szerint fejlesztett, ellenőrzött és tesztelt hatóanyagokkal működő medicina. De azt jó látni, ha egy klasszikus gyógynövény, mint amilyen a kurkuma, a piaci nehézségek ellenére jelentős eredményt ér el a modern orvosi technológia keretei között is, illetve azzal összeházasítva. Márpedig ez történt, amikor a Washingtoni Állami Egyetem kutatócsoportja - a MedicalXpress beszámolója szerint kifejlesztett egy olyan gyógyszeradagoló rendszert, amely a kurkuma hatóanyagát juttatja a betegek szervezetébe, s ezzel meggyógyítja őket.

Kiiktatja a gyermekrákot

A kurkuma fűszernövény fő hatóanyaga a kurkumin képes meggátolni a rákos csontsejtek növekedését, miközben ösztönzőleg hat az egészséges sejtek működésére. A megoldás hatásosabb műtét utáni kezelést eredményezhet oszteoszarkómában szenvedő betegek esetében. Tudni kell, hogy ez a kór a gyermekek és tinédzserek rákos halálozásának második leggyakoribb oka.

A kutatók, köztük Susmita Bose, Herman és Brita Lindholm illetve Naboneeta Sarkar az ACS Applied Materials and Interfaces című folyóiratban számoltak be a munkájukról. Felhívták a figyelmet, hogy a csontrákos fiatal betegeket gyakran kezelik nagy dózisú kemoterápiával a műtét előtt és után, s ennek a terápiának súlyos mellékhatásai vannak. Ezért szeretnének enyhébb kezelési lehetőségeket fejleszteni, különösen műtét utáni periódusra, amikor a betegek a csontsérülésből megpróbálnak felépülni, miközben erős gyógyszereket szednek a daganat növekedésének elnyomására.

A kurkumát az ázsiai országokban évszázadok óta használják a főzéshez és gyógyszerként is. Utóbbit a kurkumin nevű hatóanyaga alapozza meg, amelynek antioxidáns, gyulladásgátló és csontépítő képessége is van. Azt is kimutatták, hogy megakadályozza a rák különböző formáinak fejlődését. "Azt akarom, hogy az emberek megismerjék e természetes vegyületek jótékony hatásait. Ezekből a növényi alapú termékekből származó természetes biomolekulák olcsók és biztonságosabb alternatívát kínálnak a szintetikus gyógyszerekhez képest" - fejtette ki Bose.

Szájon át szedve túl gyorsan megemésztjük

Szájon át szedve a gyógyszerként történő alkalmazást megnehezíti, hogy a vegyület nem képes jól felszívódni. Pontosabban túl gyorsan megemészti a szervezet, és így eltűnik, mielőtt a hatását kifejthetné. Ezért a kutatók kalcium-foszfátból csontpótláshoz használható tartóállványokat nyomtattak 3D-ben, noha a legtöbb implantátum jelenleg fémből készül. De az ilyen kerámia állványok, amelyek inkább hasonlítanak az igazi csontokhoz, felhasználhatók lesznek majd a hatóanyagot bejuttató tárolóként a csontrákműtétek után. A kutatók a csontpótlásba helyezik be a zsírmolekulákból készített kapszulákba zárt kurkumint, amivel lehetővé teszik, hogy a hatóanyag fokozatosan szabaduljon fel. Megállapították, hogy rendszerük 11 nap elteltével 96 százalékosan gátolta meg az oszteoszarkóma sejtek növekedését a kezeletlen mintákhoz képest. A megoldásuk elősegítette az egészséges csontsejtek növekedését is.

A kurkumát a magyar háziasszonyok ritkán használják, konyhánk nem ismeri, de a keleti éttermek kínálatában és az élelmiszerszínezékek palettáján sokszor találkozhatunk természetes ételeinktől idegen, rikító sárga színével. Pedig ideje volna közelebbi barátságba kerülni vele. Részletek!

"Ez a tanulmány az integráció egy új korszakát nyitja meg, ahol a modern 3D nyomtatási technológiát az alternatív gyógyászat biztonságos és hatékony felhasználásával párosítják, amely jobb eszköz lehet a csontszövet-helyreállításra" - fejtette ki Bose. A kutatás ezzel nem zárult le, mert a csapat tovább vizsgálja, hogy milyen előnyökre lehetne szert tenni más természetes vegyületek orvosbiológiai technológiákba való integrálásával.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)