A koronavírus bejut az agyba, de ott mit művel?

A SARS-CoV-2 vírus ha bejut az agyba, akkor súlyos károkat okozhat. Ezt eddig csak feltételezték, de német kutatók már bizonyítékokat is szereztek arról, hogy a kórokozó kritikus agyterületeket is elérhet.

A halottakból vett szövetminták felhasználásával a berlini Charité Egyetemi Kórház kutatócsoportja azokat a mechanizmusokat tanulmányozta, amelyek révén az új koronavírus el tudja érni a COVID-19-ben szenvedő betegek agyát. Megvizsgálták azt is, hogy azimmunrendszerhogyan reagál a vírusra, ha ez megtörténik. Az eredmények azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 a szagló nyálkahártya idegsejtjein keresztül jut be az agyba. A Nature Neuroscience folyóiratban publikált beszámolóból kiderül, hogy a kutatók most először tudtak elektronmikroszkópos képeket készíteni a szagló nyálkahártyán belüli ép koronavírus részecskékről.

COVID agy
A SARS-CoV-2 ismeri az utat az agyba, és ha bejut, súlyos károkat okozhat. Fotó: Getty Images

Mára felismerték, hogy a COVID-19 nem pusztán légúti betegség. A tüdő megrongálásán túl a SARS-CoV-2 hatással lehet a szív- és érrendszerre, a gyomor-bél traktusra, valamint a központi idegrendszerre is. A koronavírus-fertőzésben szenvedő emberek közül minden harmadik neurológiai tünetekről számol be, például a szaglásuk vagy az ízérzékelésük elvesztéséről, fejfájásról, fáradtságról, szédülésről és émelygésről. Egyeseknél a betegség akár stroke-ot vagy más súlyos állapotokat is eredményezhet. Eddig a kutatók azt gyanították, hogy ezeket a tüneteket a vírus azzal idézi elő, hogy bejut az agy bizonyos sejtjeibe, de az nem volt világos, hogyan képes behatolni ebbe a meglehetősen jól védett szervünkbe. Helena Radbruch, a Charité neuropatológiai osztályának és a tanszékének igazgatója, Frank Heppner professzorral közös multidiszciplináris kutatócsoportja mára felfedte ezt a titkot - írja a MedicaXpress.

A szagló nyálkahártya a kapu 

A szakemberek 33 (átlagosan 72 éves) koronavírus-fertőzésben elhunyt beteg szövetmintáit vizsgálták meg. Egész pontosan a szagló nyálkahártyából és négy különböző agyi régióból vett mintákat elemezték. Mind a szövetmintákat, mind a különálló sejteket megvizsgálták a SARS-CoV-2 genetikai anyagát és a vírus sejtekhez való kapcsolódásában kulcsszerepet játszó tüskefehérjét keresve. Feltárták a vírus különböző neuroanatómiai struktúráit, amelyek összekötik a szemet, a szájat és az orrot az agytörzzsel. A szagló nyálkahártyán mutatták ki a legnagyobb vírusterhelést. A kutatók képesek voltak rögzíteni a szagló nyálkahártyán belüli érintetlen koronavírus részecskék első mikroszkópos képeit. Ezeket mind az idegsejtek belsejében, mind a közeli tartó (hám) sejtekben megtalálták.


"Ezek az adatok alátámasztják azt az elképzelést, hogy a SARS-CoV-2 képes a szagló nyálkahártyát az agyba jutás kapujaként használni. Úgy tűnik, hogy a vírus a szagló nyálkahártyán belül neuroanatómiai kapcsolatokat használ, például a szaglóideget, hogy elérje az agyat" - jelentette ki Heppner professzor. Ezt támasztja alá a nyálkahártya-sejtek, az erek és az idegsejtek közvetlen anatómiai közelsége is a környéken - magyarázta a neuropatológus szakember. Arra is figyelmeztetett, hogy a súlyos lefolyású betegségben elhunytaknál rögzített megfigyelések nem teljesen ugyanazok, mint az enyhébb lefolyású megbetegedéseknél tapasztaltak.

A vírus idegsejtről idegsejtre mozog

A vírus idegsejtekről való továbblépésének módját továbbra is tisztázni kell. "Adataink arra utalnak, hogy a vírus idegsejtről idegsejtre mozog annak érdekében, hogy elérje az agyat. Valószínű azonban, hogy a kórokozó az ereken keresztül is közlekedik, mivel a vírus nyomait megtaláltuk az agyi érfalakon is. A SARS-CoV-2 korántsem az egyetlen vírus, amely ismeri az útvonalakat, amelyeken át képes az agyba jutni. A herpes simplex vírus és a veszettség vírus is ilyen" - magyarázza Helena Radbruch.

Habár elsősorban légzőszervi betegségnek tekinthető, a koronavírus-fertőzés okozta COVID-19 más szerveket is károsíthat. A Massachusettsi Általános Kórház kutatói mágneses rezonancia spektroszkópia (MRS) vizsgálatot végeztek el néhány olyan fertőzöttön, akiknél a koronavírus neurológiai tüneteket is produkált. Az agyukban olyan károsodást figyeltek meg, amelyek általában az oxigénhiányos zavarral (úgynevezett hipoxiával) járó betegségekre jellemzőek. Részletek!

A kutatók azt is tanulmányozták, hogy az immunrendszer hogyan reagál a SARS-CoV-2 fertőzésre. Amellett, hogy az agyban és a szagló nyálkahártyán aktivált immunsejteket találtak, észlelték e sejtek immunjelét az agyi folyadékban is. A vizsgált esetek egy részében a kutatók megtalálták a tromboembólia (vagyis az erek vérrög miatti elzáródása) szövetkárosodás formájában megjelenő nyomait is. "A SARS-CoV-2 jelenléte a szagló nyálkahártya idegsejtjeiben szerintünk jó magyarázatot ad a koronavírusos betegeknél fellépő neurológiai tünetekre, például a szaglás vagy az ízérzékelés elvesztésére. Megtaláltuk a SARS-CoV-2-t az agy olyan területein is, amelyek létfontosságú funkciókat irányítanak, például a légzést" - mondta Heppner professzor. Azaz nem zárható ki, hogy súlyos állapotú koronavírusos betegeknél ha a vírus ezen az agyterületeken megjelenik, annak hatása lehet az egyébként is gyengülő légzésfunkció további romlására. Illetve hasonló a helyzet a szív- és érrendszeri funkciónál is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+25, +34 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt napos idő lesz, számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag