-2° - +6°
Kettős front

A BMI önmagában nem elég, más is kell a teljes képhez

A testtömeg-index vagy a BMI fogalmával már a legtöbb embert találkozott, sőt az online kalkulátorok segítségével talán meg is határozta a saját mutatószámát. Csakhogy a BMI használhatósága elég korlátozott. Más is kell hozzá, hogy helyes képet nyerjünk az egészségi állapotunkról és a bennünket fenyegető betegségek kockázatáról.

Egyre több Magyarországon is a túlsúlyos vagy elhízott ember, így nem árt, ha átgondoljuk, hogy a testsúlystátusz megállapítására használt legelterjedtebb eszköz, a testtömeg-index vagy a BMI mire jó, és mennyire bízhatunk meg benne. Ezt a mérőszámot már régóta használják az egészség értékeléséhez. Az egyszerű formula azt mutatja, hogy a testtömeg a magasságunkat figyelembe véve az "egészséges" tartományba esik-e. A BMI becslést ad egy személy általános betegségkockázatáról, illetve mindenhol használják azelhízásmérésére - írja a The Conversation magazin. 

BMI
A BMI gyors képet ad az egészségi kockázatokról, de lényeges részekre nem mutat rá - Fotó: Getty Images

A BMI-t azonban sok kritika éri, mivel pontatlan lehet a testzsír becslésekor, és nem nyújt teljes képet az adott ember egészségéről. A kutatások azt is mutatják, hogy félrevezető lehet, ha valaki a BMI-re támaszkodik az egészségi kockázatainak előrejelzésére. A BMI kiszámításához használt képletet 1832-ben mutatta be Adolphe Quetelet belga matematikus és csillagász. Számításakor el kell osztani a kilogrammban mért súlyt és testmagasság négyzetével (kg/m2). Felnőtteknél a BMI az alábbi csoportokba sorolják:

BMI

A BMI gyors, egyszerű és olcsó módszer a túlsúly vagy az elhízás diagnosztizálására, hiszen csak súly- és magasságmérésre van szükség. Mivel az elhízás fokozott betegségkockázatot hordoz, beleértve a szívbetegséget, az agyvérzést és a cukorbetegséget, a BMI azonosítani tudja azokat, akiknek nagyobb a kockázatuk az egészségi problémák kialakulására. Időnként arra is szolgál, hogy döntéseket hozzanak arról, ki kap bizonyos kezeléseket, és annak az értékelésére is, hogy mennyire hatékonyak bizonyos súlycsökkentő beavatkozások.

A BMI hibái

De a BMI önmagában nem ad teljes képet az adott személy egészségi kockázatairól, mivel csupán a testméret, nem pedig a betegség vagy az egészség mutatója. Ez az index valójában nem méri, csak durván jelzi a testzsírt, amely pedig kulcsfontosságú elem az egészségügyi kockázat megállapításában. Az index ráadásul nem tesz különbséget a zsír és az izom súlya között. A gyorsan nagy teljesítményt leadó atlétákat - például súlyemelőket, rögbi játékosokat vagy sprintereket - a BMI a nagyobb izomtömegük miatt túlsúlyosnak vagy elhízottnak sorolja be. Ha önmagában a BMI-t vizsgáljuk, úgy tűnik, hogy a sportolókat ugyanolyan egészségi problémák fenyegetik, mint a túlsúlyosakat.  Eközben köztudott, hogy az aktív embereknek jobb a koleszterinszintjük, a vérnyomásuk és alacsonyabb a vércukorszintjük, mint az inaktívaknak.

A BMI semmit nem mond arról sem, hogy a testzsír hogyan oszlik el. A has körül tárolt testzsír (alma alak) nagyobb egészségi kockázatot jelent, mint a csípő körül tárolt testzsír. Az alma alkat a magas vérnyomás, a magasvércukorszintés a magas koleszterinszint kombinációjából összeadódó metabolikus szindróma fokozott valószínűségével jár. E részbetegségek mindegyike növeli a szívbetegség, a stroke és a 2. típusú cukorbetegség kockázatát. A BMI-kategóriák szintén kissé önkényesek. Egy 13 601 felnőtt részvételével készült tanulmány kimutatta, hogy az elhízás gyakorisága sokkal alacsonyabb volt, amikor az elhízást a testzsír-százalék helyett BMI-vel határozták meg. A BMI-kategóriákat használva kevesebb embernél találtak elhízást, bár sokakat diagnosztizáltak volna elhízottnak a testzsírarányuk miatt.

Ezek a kategóriák még kevésbé pontosak, ha az etnikai és életkori szempontokat is bevonnak az egészségi kockázatok előrejelzésébe. Például az ázsiai embereknél nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegség kockázata alacsonyabb BMI mellett, mint az európaiaknál. Ennek oka lehet a magasabb testzsírszázalék hasonló BMI-értékeknél, illetve a nagyobb hajlandóság a zsír tárolására a has körül. A kutatások azt is kimutatták, hogy a legalább 65 éves felnőttek, akik a BMI-jük szerint a túlsúlyos kategóriába tartoztak, nem viseltek nagyobb halálozási kockázatot, mint akiknek az indexe alacsonyabb volt 23-nál. Tehát a normál tartományok nem működnek megfelelően az idősebb emberek egészségi kockázatainak előrejelzésében.


Az embereknek "normális" BMI-jük is lehet, miközben magas náluk a szívbetegség és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata olyan tényezőktől függően, mint a vérnyomás vagy a testzsír eloszlása. A derék kerületének és a testzsír százalékának mérése hasznosabb lehet ilyen esetekben. A BMI tehát könnyen mérhető, de durván becsüli a betegség kockázatát, ami jó kiindulási pont ugyan, de ezt az indexet más mérésekkel együtt kell használni, hogy teljesebb képet kapjunk az egyén egészségi kockázatairól. Ehhez az életmódtényezőket (például a dohányzást, a fizikai aktivitást, az étrendet és a stressz szintet), valamint a vérnyomást, a vércukorszint és a vér koleszterinszintjét is figyelembe kell venni a BMI mellett.

Egyszerű tesztek és drága vizsgálatok

A derékmérések (mint például a derék átmérője és a derék-csípő arány) megbecsülhetik a hasi testzsírt, de ezeket nehéz elvégezni és kevésbé pontosak azoknál az embereknél, akiknek a BMI-je meghaladja a 35-öt. Az olyan eszközök, amelyek pontosan kimutatják a test összetételét - például bioelektromos impedancia elemzés és kettős energiájú röntgen abszorpciós mérés (dexa) - jobban működnek. De ezek nagyon költségesek, időigényesek és bonyolultak lehetnek, illetve nem lennének praktikusak a háziorvosok számára a mindennapi használathoz.

Az állapotmeghatározó tesztek (például az EOSS) az elhízottak egészségi kockázatainak és korai halálának személyre szabottabb értékelését nyújthatják. Ezek olyan pontozási rendszerek, amelyek figyelembe veszik az anyagcserét, a fizikai és a pszichológiai állapotot az egészségi kockázatok osztályozásához. Úgy tervezték őket, hogy a BMI-vel együtt felhasználhassák azoknak az embereknek az azonosítására, akiknek a legnagyobb hasznuk származnik a súlykezelési beavatkozásokból.

Elhízásban mi magyarok igazán otthon vagyunk, vagy pontosabban azelhízásvan otthon nálunk, ugyanis a magyar Európa legelhízottabb nemzete, és világszinten is a negyedikek vagyunk. Legalább is ez a Magyar Elhízástudományi Társaság álláspontja, amelyet a társaság az OECD jelentésére hivatkozva alakított ki. Három felnőtt magyarból kettőnek kisebb-nagyobb testsúlyproblémája van. Az országos tápláltságiállapot-vizsgálat 2009-es és 2014-es adataiból pedig az is kiderült, hogy terjed az elhízás, egyre több túlsúlyosból lesz elhízott, valamint az elhízás is egyre nagyobb mértékű. Részletek!

Noha a BMI kényelmes és egyszerű eszköz az egészségi állapot és a betegségek kockázatának megértéséhez, de nem nyújt teljes vagy elég pontos képet az egészségünket befolyásoló összes fontos tényezőről. Ehhez szükség van más módszerekre és mérésekre is. Márpedig csak a teljes kép segíti megfelelően az egyes személyeknél a legjobb egészséget szolgáló döntéseket, beleértve az orvosi beavatkozások kiválasztását is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag