"Minden orvosból lehet hős" - interjú

"A világon az összes egészségügyi ellátórendszer megfelelő működtetéséhez valamilyen hősies tevékenységre van szükség" - véli Zöldi Péter közgazdász, egészségügyi menedzser. Az Egészséghősök pályázat szakmai zsűrijének tagjával az egészségügyben dolgozók mindennapos áldozatvállalásáról és a média e történetek bemutatásában betöltött szerepéről is beszélgettünk.

Az ország Egészséghőseit keressük! Szükség van civil hősökre, akik munkájuk mellett is sokat tesznek a lakosság egészségéért, az egészségtudatos életmód népszerűsítéséért. Ezeket a hétköznapi hősöket szeretné megtalálni a HáziPatika.com az alábbi hat kategóriában: egészségügyi szakember, orvos, páciens/szószóló, új generáció, híresség, innovátor. A pályázatról bővebben ide kattintva olvashat.

Zöldi Péter szakmai munkássága több szálon kapcsolódik az egészségügyhöz. Közgazdaságtani és marketing tanulmányai befejeztével újságíróként az egészségügyi kommunikáció területén helyezkedett el. Tíz évvel ezelőtt, 2008-ban megalapította a radiologia.hu honlapot, majd egy évvel később elindította a Weborvos online egészségügyi magazint. A Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóiratánál, az Orvosok Lapjánál lapmenedzseri pozíciót tölt be. Tevékenysége az egészségügyi média mellett bővebben kiterjed a képalkotó diagnosztika területére is: 2015 óta ügyvezető igazgatókét dolgozik a kórházak és magánrendelők számára egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó Iconomix teleradiológiai cégnél.

HáziPatika.com: Az év magánrendelője verseny zsűritagjaként az elmúlt évek során is közreműködött már hasonló kompetíció lefolytatásában, mint amilyen az idén első alkalommal kiírt Egészséghősök pályázat. Mi a véleménye az új kezdeményezésről, mi győzte meg arról, hogy ismét szerepet vállaljon a zsűri teendőiben?

Zöldi Péter: Úgy gondolom, maga az Egészséghősök elnevezés sokkal közérthetőbben magyarázza meg az egészségügyben dolgozók áldozatvállalását. A korábbi pályázat is jól működött, de a mostani talán közelebb áll az emberekhez, az állampolgárokhoz. Összességében ezért tetszett nagyon, még az elmúlt évek sorozatainál is jobban, hogy ezt a nevet kapta ez a - részben nyilván más jellegű - program.

Zöldi Péter a szakmai zsűri tagjaként vesz részt a HáziPatika.com újonnan induló pályázatában
Zöldi Péter a szakmai zsűri tagjaként vesz részt a HáziPatika.com újonnan induló pályázatában

HáziPatika.com: A hős szó kapcsán a legtöbben alighanem a filmekben látható szuperhősökre asszociálnak. Mi kell azonban ahhoz, hogy valaki hős lehessen a mai magyar egészségügyben?

Z. P.: Valójában nem csupán a magyar, hanem a világon az összes egészségügyi ellátórendszer megfelelő működtetéséhez valamilyen hősies tevékenységre van szükség, habár tény, hogy Magyarországra ez különösen érvényes. Ha közgazdasági szempontból nézem a dolgot, akkor az látszik, hogy a magyar egészségügy rendkívül hatékony, hiszen nagyon kevés pénzből is jellemzően jó eredményeket képes nyújtani. Persze a magas hatékonyság nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség több pénzre, viszont egyértelműen kirajzolódik, hogy hősiességgel sok hiányosságot lehet pótolni. Ha pedig inkább lelki oldalról közelítem meg a kérdést, akkor teljesen világos, hogy a magyar egészségügynek mind orvosi, mind szakdolgozói, mind menedzseri területen rengeteg olyan szereplője van, akik - objektív tényezők alapján - hősöknek tekinthetők.

HáziPatika.com: Miközben a nehézségekről és visszásságokról sokat hallani, addig vajon ezek a mindennapi hőstettek és hősök mennyire vannak jelen a médiában?

Z. P.: Az elmúlt másfél-két évben egyre inkább előtérbe kerültek a pozitív hírek, köszönhetően egyébként a HáziPatika, illetve jó pár újságíró kolléga tevékenységének is. Nemcsak arról esik már szó, hogy például egy-egy kórház valamelyik osztályán nincs toalettpapír a mosdóban, hanem igenis hallani pozitív történetekről, fejleményekről, eredményekről, különleges sikerekről is. Mindez részben az egészségüggyel foglalkozó médiumok munkájának eredménye.

Nyilván a média azért száll be ebbe, mert a közönséget, a társadalmat érdekli az egészségügy világa, különlegességei, emblematikus figurái. Persze éppúgy érdekesek lehetnek a kudarcok és a problémák is, így az erőforrások hiánya vagy az esetenként szörnyű környezet. Valójában tehát döntés kérdése, hogy egy médium a magyar egészségügy pozitív, sikeres oldalát próbálja-e bemutatni, vagy netán a szenvedést. Változásnak látom ugyanakkor az elmúlt évekhez képest, hogy az egészségüggyel foglalkozó újságírók immár sokkal pontosabban, részletesebben közvetítik a publikum felé az egyéni élettörténeteket.

HáziPatika.com: Az Egészséghősök keretében összesen hat kategóriában lehet jelöléseket, nevezéseket leadni. Ezek között akad olyan is, amely elsősorban nem az egészségügyben dolgozókat célozza meg. Ön szerint mi lehet a szerepe azoknak, akik az ellátórendszeren kívüli tevékenységükkel erősítik a magyar egészségügyet?

Z. P.: Talán a legfontosabb feladatuk, hogy érzékenyítsék a társadalmat az egészségügy problémáira. Illetve emellett fontos az is, hogy példát mutassanak, hiszen bárki kiállhat valamilyen betegség mellett, hogy az több figyelmet kapjon. A hírességek is főként személyes indíttatásból vállalják ezt - akár azért, mert ők maguk küzdenek valamilyen betegséggel, akár azért, mert családtagjuk érintett. A cél, hogy felhívják a figyelmet az adott betegségre, annak megelőzésére, kezelésére.

HáziPatika.com: A pályázat során adott a lehetőség, hogy a közönség tagjai maguk adjanak le jelölést bármelyik kategóriában, így akár saját orvosukat is jelölhetik Egészséghősnek. Ön szerint miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel?

Z. P.: Sokszor ténylegesen csodát tudnak tenni az orvosok. Bizonyos esetekben természetesen kell ehhez a megfelelő technika is, ugyanakkor minden ilyen történetre igaz, hogy az orvos embersége éppúgy elengedhetetlen a sikerhez. A beteg érdekében az orvosnak sokszor el kell hagynia a komfortzónáját. Nem elég, ha elvégzi a szakmailag szükséges technikai műveleteket, hanem fontos, hogy megértse a páciens problémáját, majd a lehető legjobb megoldást találja meg arra. A lényeg, hogy minden orvosból lehet hős, és minden történet lehet hőstett. Ennek a pályázatnak talán ez a legfontosabb gondolata, illetve ezért javaslom mindenkinek, hogy jelöljék a saját orvosukat erre a díjra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik a keleti részeken, közben a délnyugati csapadékzóna egyre inkább hazánk nyugati felét érinti. Arrafelé döntően eső várható, de késő délutántól kiemelten a Dunántúli-középhegység magasabb részein, estefelé az északi határ mentén, illetve a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul, de a déli tájakon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -4, +2 fokot mérhetünk. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra