Így néz ki a szexedukációs kurzus

A szimplán biológiai folyamatokra összpontosító iskolai felvilágosítás helyett Skultéty Dóra kurzusán olyan átfogó egészségügyi és pszichológiai ismereteket ad át a tiniknek, melyek segítségévek sikeresebben tudják majd irányítani párkapcsolataikat és szexuális életüket.

Skultéty Dóra szexuálterapeuta 2014-ben indította útjára a"Párkapcsolatok egészséges jövőjéért" nevű programját. A program keretein belül a 13-18 éves diákok megismerkedhetnek a szexuális életük egészségének megőrzésén túl a párkapcsolatok működtetéséhez szükséges információkkal is. A téma és a kezdeményezés fontosságát is mutatja, hogy projektet tavaly a HáziPatika.com Egészséghősök pályázatára is nevezték. Skultéty Dórával beszélgettünk.

Ők lettek 2018 Egészséghősei Adományokat gyűjtő futónő, Facebookon egészségre nevelő szakorvos és ismert televíziós személyiség is szerepel 2018 Egészséghősei között. A szakmai zsűri és a közönség hat kategóriában választhatta ki az idei példaképeket. Kattintson a részletekért!

HáziPatika.com: Hogyan jött a szexedukációs program ötlete?

Skultéty Dóra: Mindig is felszínesnek éreztem az iskolai felvilágosító órákat, amikor is a gyerekeknek pusztán biológiai oldalról megközelítve beszélnek a nemi betegségekről és a fogamzásgátlásról. Úgy gondolom, a szexualitás ennél egy jóval összetettebb téma, ezért kezdtem el gondolkozni azon, hogy miként is lehetne felépíteni egy olyan komplex szexedukációs programot, amivel valódi segítséget nyújthatok majd a tiniknek.

Átfogó szexedukáció tiniknek
Átfogó szexedukáció tiniknek. Fotó: iStock

HáziPatika.com: Hogyan épül fel a program, milyen témákat érint?

S. D.: . Az alap program tíz részes, de ennél lehet rövidebb és hosszabb verzióban is igényelni. Az első órán a párkapcsolati modellekről esik szó, megbeszéljük mitől lesz működőképes egy párkapcsolat és a diákok megtanulnak randevúzni is. Második órán a fiú és a lány gondolkodásról van szó, a harmadik órán a szeretetnyelvekről beszélünk. Negyedik órán térünk rá magára a szexualitásra és a szexre, ekkor már szó van a nemi betegségekről és a fogamzásgátlásról is. Az ezt követő órán beszélünk az örömszerzésről, majd a hatodik órán a féltékenység és annak leküzdése lesz a téma, a hetediken pedig a különböző személyiségtípusokról van szó. Ezután azt vesszük át, mikor érdemes kilépni egy kapcsolatból illetve azt is megtanulják, milyen kapcsolatokba nem szabad belemenni. Az utolsó órákon beszélni szoktunk a pornóról és a prostitúcióról is.

HáziPatika.com: Mennyire nyitottak erre az iskolák? Meg szokta tartani mind a tíz órát?

S. D.: Általában négy alkalmat szoktak elsőre kérni, és ha lement a négy óra, akkor utána meglátják, hogyan tovább. Eddig még soha nem mondták, hogy ne legyen több, tehát a négy alkalom után mindig hosszabbítunk és tovább megyünk a témákkal. De ha kérik, akkor a tizedik alkalom után is vissza szoktam menni az iskolákba, és néhány kurzuson keresztül beszélgetünk még a kimaradt témákról, mint például a homoszexualitásról, vagy az emberi játszmákról.

Az iskolák egyébként nagyon nyitottak, örülnek neki, hogy egy szakember leveszi ezt a terhet a vállukról, és nem az osztályfőnöknek kell egy sete-suta felvilágosító órát tartania. Az egyetlen problémát az anyagiak jelentik, nem minden iskola, vagy nem minden osztály engedheti meg magának, hogy megfizessen egy szakember által tartott szexedukációs kurzust.

HáziPatika.com: Gyakran megesik, hogy maguk a szülők nem nézik jó szemmel, ha a gyereküknek szexedukációt tartanak. Ön tapasztalt bármilyen ellenvetést részükről?

S. D.: Volt már, hogy szülői értekezleten az egyik apuka elmondta, hogy ő azt szeretné, ha a témákat liberálisabb szempontból közelítenénk meg, míg egy másik anyuka azt szerette volna, ha konzervatív szellemben telnek az órák. Ilyenkor a szülők között szokott kerekedni egy kisebb harc, pedig fontos lenne látni, hogy ezeket az órákat nem hatja át semmilyen ideológia.

De olyan is volt már, hogy egy szülő megkért, hogy ne beszéljek a gyerekeknek a nemi betegségekről. Az ilyen ellenvetések azért lehetnek károsak, mert hiszen attól, hogy nem beszélünk a témáról a tiniknek, ők még a valóságban találkozhatnak majd velük. És szerintem jobb, ha felkészítjük őket.

HáziPatika.com: Az ország mely részein érhető el a program?

S. D.: Eddig főleg Budapesten tartottam kurzusokat, de ha igény van rá és hívnak, szívesen megyek az ország más részeibe is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)