Ezerből 40 magyar tud segíteni

"Mentőápolótól mentőorvosig minden szintet megjártam, így talán hitelesen mondhatom: nagyon szép szakma ez" - mondta el dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, akivel az Egészséghősök pályázat kapcsán beszélgettünk.

Dr. Csató Gábor 2017 januárja óta dolgozik az Országos Mentőszolgálat főigazgatójaként. Az elmúlt bő másfél évben több kampányban is felhívta a lakosság figyelmét az újraélesztés fontosságára, vezetése alatt indult el a Hősképzés kampány és a Szív City életmentő app, valamint elsőként léptette életbe a női mentőápoló pozíciót is. Az Egészséghősök pályázat egyik jelöltjével a segítőkész emberek szerepéről is beszélgettünk.

Az újraélesztés lépései A szürke hétköznapok során aligha számítunk vészhelyzetekre, olykor mégis előfordul, hogy gyors és higgadt közbeavatkozással megmenthető egy embertársunk élete. Éppen ezért nem árt tisztában lenni az újraélesztés legalapvetőbb szabályaival. Kattintson a részletekért!

HáziPatika.com: Az Egészséghősök Hírességek kategóriájában önt is jelölték. Hogy fogadta a hírt?

Csató Gábor: Nagyon megtisztelő, egyben meglepő is volt ez a hír. Nem tartom magamat hírességnek, és magam helyett számos olyan bajtársamat is meg tudnám nevezni, akire jobban illene a "hős" jelző. Inkább úgy tekintem, hogy ők és az egész intézmény van felterjesztve erre a díjra, én csak képviselem őket. A tavalyi kinevezésem után deklaráltam azt, hogy a társadalmat igenis be kell vonni a mentésbe, hiszen csak velük együtt lehetünk sikeresek. Talán a jelölés ezt az ambíciónkat is megerősíti.

HáziPatika.com: Ennek a szemléletnek az egyik kiváló példája a közelmúltban indult Hősképzés kampány is, amely az újraélesztés alapjaira tanítja meg az embereket. Ezekkel az ismeretekkel egy hétköznapi járókelő is menthet életet? Mik az eddigi tapasztalatok?

Cs.G.: Akármilyen gyorsan ér is ki a mentő egy bajbajutotthoz, néhány percen is az élete múlhat, ezért fontos, hogy a környezetében élők is meg tudják - és meg is merjék - kezdeni az újraélesztést. Számtalan kampányt indítottunk hát azért, hogy az embereknek az alapvető ismereteket átadjuk az életmentésről, ezek közül csak az egyik a már említett Hősképzés. A megyeszékhelyi mentőállomásokon minden hónap utolsó hétfőjén várják a mentők mindazokat, akik elsajátítanák ezeket az ismereteket, vagy akár csak felfrissítenék azt a tudást, amelyet már korábban megszereztek, például a gépjárművezetői vizsga idején.

Azt látjuk, hogy idősek, fiatalok, nagyszülők és tinédzserek is egyre nagyobb számban érdeklődnek az elsősegélynyújtás és újraélesztés iránt. A tavalyi indulás óta már több mint háromezer ember vett részt ezen a hősképzésen. Nagyjából háromezer középiskolásnak tartottunk oktatást az Irie Maffia "Mentsünk együtt életet!" kampánya során, ahol a népszerű zenekar egyik dalának ritmusára tanítottuk meg az újraélesztést. Ezek mellett fontos szerepet töltött be a közösségi médiában futó "Segítsd a mentőket!" kampányunk, amelyért rangos médiadíjjal is kitüntettek minket. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezeken a platformokon is minél több embert el tudjunk élni.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója

HáziPatika.com: Mennyire nyitott, segítőkész a magyar társadalom?

Cs.G.: Azt mondhatom, hogy egyre nyitottabb és segítőkészebb a társadalom, és bízunk benne, hogy az imént említett kampányok is erősítik ezt a folyamatot. Magyarországon a statisztikák szerint ezerből úgy 30-40 ember tud és akar is segíteni egy bajbajutott honfitársán, míg Nyugat-Európában akár 100-200 is lehet ez a szám. Van még tehát hova fejlődnünk, de az utóbbi időszak mindenképpen biztató. Ha csak a saját statisztikáinkból indulunk ki, már közelítünk az 1000/100-as nyugati átlaghoz, tehát lassan már minden tizedik ember el tud kezdeni egy újraélesztést. A Szív City nevű életmentő applikációnkat is már közel 14 ezren töltötték le, ami szintén azt mutatja, hogy nagyon sok ember akar és már tud is segíteni. Egyre tudatosabb a társadalom, és egyre jobban figyelünk is a másikra, mi tehát nagyon bizakodók vagyunk, és folytatjuk ezt a kampánystratégiánkat.

HáziPatika.com: Eddig elsősorban a civil Egészséghősökről esett szó, holott a mentőszolgálatnál is rengeteg olyan ember van, aki erőn felül teljesít a mindennapokban. A nagy terheltség általános gondot jelent az egészségügyben dolgozóknak, mi adhat mégis motivációt a mindennapokra?

Cs.G.: Ahogy szlogenünk, a "Hivatás az életért" is hirdeti, a mentőszolgálatban dolgozók valóban hivatástudatból álltak szolgálatba. Egy-egy kisebb vagy nagyobb siker vagy a mentést követő köszönőlevél mind olyan lendületet ad a kollégáknak, vagy ahogy mi hívjuk magunkat: a bajtársaknak, ami a napi problémák mellett is új energiával tölti fel őket. Én mentőápolótól mentőorvosig minden szintet megjártam, így talán hitelesen mondhatom: nagyon szép szakma ez.

HáziPatika.com: A közelmúltban álltak szolgálatba az első női mentőápolók is. Mennyire népszerű szakma ez a hölgyek számára?

Cs.G.: Tavaly nyáron a mentőszolgálat életében először női mentőápolók és gépkocsivezetők is beléphettek az állományba. Nagyon jók a tapasztalataink: ennek egyik oldalról van egy emocionális része, a mentőállomáson mindenki nagyon jó szívvel fogadta őket, illetve a betegek részéről is nagyon pozitívak a visszajelzések. Azok a női mentőápolók, akik hozzánk jelentkeztek, már mind szakképzettek voltak, és nem szorultak hosszabb képzésre, ami szintén nagy pozitívum. Számtalan nő régi vágya teljesült azzal, hogy beléphetett a mentők közé.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: