"Együtt élik meg az életet az épekkel"

Kovács Patrícia színésznő hosszú évek óta a Suhanj! Alapítvánnyal igyekszik sportolási lehetőséget biztosítani akadályozottsággal élő embereknek. Az alapítvány társalapítóját, az Egészséghősök-díj egyik jelöltjét erről kérdeztük.

HáziPatika.com: A Suhanj! Alapítvány idén 8 éves. Ha visszatekintesz az eredeti célokra, és összeveted ezeket az alapítvány mai működésével, akkor állandóságot vagy inkább változásokat látsz?

Kovács Patrícia: A kezdetekben lényegében egy baráti társaságról volt szó, amelynek eszébe jutott, hogy bár egyedül is futhatunk egy kört a Margitszigeten, ha jön velünk egy látássérült vagy egy kerekesszékes társunk, akkor sokkal nagyobb élményt kap mindenki. Az járt a fejünkben, hogy vajon miért van, hogy ha az ember kimegy Bécsbe, akkor mintha több kerekesszékes ember lenne az utcán - pedig arányaiban nincsenek többen, csak ott annyira akadálymentesített az élet, hogy szabadabban tudnak menni bárhová. Együtt élik meg az életet az épekkel - minden területen, így a sportolásban is. Az volt a cél, hogy efelé közelítsünk. Végül az alapítvány rövid idő alatt mindenféle állami támogatás nélkül úgy kinőtte magát, hogy ma már saját fitnesztermünk van a Tátra utcában a belvárosban, amely egyfelől teljesen akadálymentes, másrészt az épek számára is 21. századi fitneszélményt kínál: ők együtt sportolnak a fogyatékossággal élőkkel, és közösen inspirálják egymást. Ezt biztos nem gondoltam volna 8 évvel ezelőtt, hogy eljutunk idáig, és hogy a Suhanj!-ból, bármilyen divatos szó is ez, igazi brand lesz.

Hat kategóriában több mint 120 jelölés érkezett a HáziPatika.com 2018-as Egészséghősök pályázatára. A jelöltekre a közönség október 31-ig adhatja le szavazatait - további részleteket ide kattintva olvashat !

HáziPatika.com: Magyarországon az épek számára is állandóan sulykolni kell, hogy a rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészség megőrzése vagy helyreállítása érdekében. Hogyan tudjátok motiválni erre a fogyatékossággal élőket?

K. P.: Nagyon fontos, hogy az ő mindennapjaikba is beépüljön a rendszeres mozgás, ezért mi több speciális iskolával kapcsolatban vagyunk, ahonnan rendszeresen csoportosan hozzák edzésekre a gyerekeket. A felnőttek esetében pedig azt látom, hogy bármilyen fogyatékossággal élő számára nagyon sokat jelent annak a ténye, hogy itt, mondjuk, egy TRX-edzésen együtt edzhet épekkel és egy olyan edzővel, aki a gyakorlatokat le tudja fordítani az ő nyelvére, hozzá tudja illeszteni az adottságaihoz. Kicsit jobban kinyílik ezzel számukra a világ, ennek pedig terjed a híre, így egyre többen jönnek az edzésekre. Az elmúlt 2 év átlaga az, hogy a vendégeink egynegyede valamilyen akadályozottsággal él.

21. századi fitneszélmény a fogyatékossággal élőknek is
"21. századi fitneszélmény - a fogyatékossággal élőknek is"

HáziPatika.com: A nálatok dolgozó edzők ezek szerint speciális képzettségűek.

K. P.: Igen, ez nagyon fontos, ahogy a megfelelő szemlélet, mentalitás is ahhoz, hogy ha bejön valaki, mondjuk, középsúlyos értelmi sérültséggel, akkor pontosan tudja, hogyan kell bánni vele. Vannak olyan edzőink is, és erre végképp nagyon büszke vagyok, akik valamilyen akadályozottsággal élnek. Van például egy csodálatos pilatesedzőnk, alig lehet bejutni hozzá, Borbély-Kontár Marianna, aki évtizedeken keresztül ritmikus sportgimnasztika élversenyzők edzője volt, aztán látássérült lett, és abba kellett hagynia ezt a korábbi munkáját, az edzőséggel mégsem hagyott fel: ezen keresztül élte túl, ami vele történt. A saját példáján keresztül ő lényegében egy komplex történetet mutat fel arról, hogy a sport tényleg megváltoztathatja az életet és mindenre kihat.

HáziPatika.com: Mennyire gondolod fontosnak, hogy az ismert emberek odaálljanak egy-egy ilyen ügy mellé?

K. P.: Nagyon szoktam haragudni a kollégáimra és más ismert emberekre, ha elherdálják az ismertségüket, és csak magukkal foglalkoznak. Pontosan tudom, hogy egy ilyen alapítvány - és most sorolhatnám az összes társszervezetet - általában iszonyatos nehézségekkel küzd: egy reggeli tévéműsorba például nem tud bejutni egy állatmentő alapítvány, ha nincs velük egy ismert ember, aki átadja az üzenetet. Szerintem mindenkinek így kéne tennie: találjon egy ügyet, bármilyen ügyet, amely mellé oda tud állni. Mert bár lehet mindig a politikára mutogatni, mi magunk is nagyon sokat tudunk tenni a saját környezetünkért, és igenis iszonyatosan nagy szükség van civil szervezetekre, alapítványokra, mert ezek tehetik jobbá az országot.

HáziPatika.com: Milyen nagyobb célt látsz most az alapítvány előtt?

K. P.: Az a célunk, hogy országos szervezetté váljon a Suhanj!. Most indul el egy új projektünk, a Suhanj! Kölykök program, amelyben fogyatékkal élő és ép gyerekek az egész tanév során együtt fognak sportolni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: