"Alulról építkezve tehermentesítjük az egészségügyet"

"A magyar egészségügyben dolgozó fiatal orvosként nemcsak betegekkel kell foglalkoznom, hanem egészséges emberekkel is annak érdekében, hogy ők ne váljanak később beteggé. Ez is fontos része a munkámnak" - vallja dr. Watti Rézán szívsebész szakorvosjelölt, az Egészséghősök pályázat közönségdíjasa. A szakemberrel a fiatalok egészségtudatosságának erősítéséről, valamint az e célból indított országos vetélkedőről is beszélgettünk.

"Humor nélkül nem lehet az egészségügyben dolgozni" - vallja dr. Pápai Tibor, a Tankórterem Facebook-oldal alapítója, a 2020-as Egészséghősök pályázat COVID-díjasa. Részletek itt.

Mint azt korábban megírtuk, olvasóink a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészeti osztályának orvosát választották meg 2020 Egészséghősének szakmai kategóriában. A gyöngyösi származású dr. Watti Rézán Zalaegerszeg mellett szülővárosában, a Bugát Pál Kórház sürgősségi osztályán is rendszeresen vállal ügyeleti feladatokat, kórházi munkáján túl pedig sok energiát fordít arra, hogy a fiatalokat megszólítva igyekezzen bővíteni egészségügyi ismereteiket. Korábban prevenciós előadásokat tartott iskolai csoportok számára, ami mára a F.E.J - Fiatalok az Egészséges Jövőért verseny formájában egy országos diákvetélkedővé nőtte ki magát. Mint a szakember mondja, szervezőtársaival azt a cél szeretnék elérni, hogy egészséges életvitelre sarkallják a jövő felnőtt generációit, egyszersmind alulról építkezve csökkentsék a hazai egészségügyre nehezedő terhelést.

HáziPatika.com: Hogyan született meg a vetélkedő ötlete, miért erre a formátumra esett a választásuk?

Dr. Watti Rézán: Középiskolás koromban már tartottam prevenciós előadásokat, akkor még általános iskolások számára, illetve a gimnáziumomban egy csapatot is felkészítettem egy egészségügyi versenyre, ahol végül első helyet értünk el. Egyetemi orvostanhallgatóként aztán középiskolai osztályokhoz is rendszeresen jártam előadásokat tartani az alkohol- és kábítószerfogyasztás, dohányzás káros hatásairól, valamint a szexuális úton terjedő fertőzésekről. Mindig úgy gondoltam, jobb megelőzni a bajt, mint szaladni az események után. Idővel azonban egyre inkább úgy éreztem, hogy több szabadidő híján, illetve amiatt, hogy alkalmanként csak egy-egy osztállyal vagy évfolyammal találkozom, összességében nem tudok annyi diákot elérni az előadások révén, mint amennyit szeretnék. Ekkor találtuk ki a bátyámmal (dr. Watti Jezdancher, a Bugát Pál Kórház orvosigazgató-helyettese - a szerk.), hogy szervezünk egy versenyt, hiszen így kétirányúvá tehetjük a kommunikációt. A diákok immár nem passzív hallgatóként, hanem aktív résztvevőként kapnak szerepet, ami a későbbiekben is sokkal inkább kifizetődik az életükben.

Olvasóink dr. Watti Rézánt választották 2020 Egészséghősének szakmai kategóriában
Olvasóink dr. Watti Rézánt választották 2020 Egészséghősének szakmai kategóriában

HáziPatika.com: Idősebbek körében gyakran felmerül az az egyébként nyilvánvalóan helytelen vélekedés, hogy amelyik betegség nem fáj, az tulajdonképpen nem is létezik. Mennyiben jelenik ez meg a fiataloknál, akik számára koruknál fogva ténylegesen távolinak, nehezen megfoghatónak tűnhetnek azok a veszélyek, amelyek megelőzése lenne a cél?

W. R.: Úgy gondolom, a fiatalok még fogékonyabbak az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kérdések iránt. Azáltal pedig, hogy a későbbiekben is emlékezni fognak az iskolában tanult vagy a prevenciós előadásokon, versenyeken felmerülő információkra, egészségségtudatosabb felnőtt válhat belőlük. Hosszú távon gondolkodunk, és elfogadjuk azt, hogy a vetélkedő elindításakor kitűzött céljaink valószínűleg nem egy-két éven belül fognak beteljesülni, addig is pedig még sok-sok munka vár ránk ezzel kapcsolatban.

HáziPatika.com: Hogyan fejlődött 2016-os indulása óta a verseny? Mi mindent ölel fel mára a vetélkedő tematikája?

W. R.: Első alkalommal még csak Gyöngyösön hirdettük meg a helyi középiskolások számára. Akkor elsősorban azt szerettük volna kisebb léptékben felmérni, hogy van-e egyáltalán létjogosultsága egy ilyen versenynek. Végül kiderült, hogy igenis bőven van rá érdeklődő, sokan jelentkeztek már az első kiírásra is. Fokozatosan elkezdtük tehát növelni a vetélkedő kapacitását, így a megyei, majd észak-magyarországi merítést követően 2019-ben már országos döntőt rendeztünk. Ami pedig a tematikát illeti, abban a legtípusosabb prevenciós témák fordulnak elő, beleértve az alkoholfogyasztás, droghasználat és dohányzás káros hatásait, a szexuális úton terjedő fertőzéseket és az elsősegélynyújtást egyaránt. Később mindehhez hozzávettük az alapvető egészségügyi ismereteket is. A szervezőcsapat több tagja is az egészségügyben dolgozik ugyanis, így mindannyian tapasztaljuk, hogy a hiányos egészségügyi ismeretek következményei leginkább a sürgősségi osztályokon csapódnak le. Sok esetben úgy érkeznek betegek, hogy a panaszaik alapján valójában egy háziorvosi rendelőben lenne a helyük, esetleg az is elég lenne, ha gyógyszerésztől kérnének tanácsot a gyógyszertárban. Azáltal is tehermentesíthetjük tehát az egészségügyet, ha tudatosítjuk a fiatalokban, hogy nem kell feltétlenül a legmagasabb prioritású intézményt felkeresniük, amennyiben ezt nem indokolja az állapotuk. Az alapvető egészségügyi ismeretekkel kapcsolatos feladatok éppen arra kérdeznek rá, hogy egy-egy felvázolt eset kapcsán hogyan döntenének a diákok, kit keressen fel a történetekben ábrázolt páciens: menjen-e a sürgősségi osztályra, hívja-e inkább a háziorvosi rendelőt vagy ügyeletet, vagy esetleg a gyógyszertárban is megkaphatja a választ a kérdéseire.

HáziPatika.com: Egy korábbi interjúban dr. Pócs Dávid sürgősségi szakorvos, a 2018-as Egészséghősök pályázat közönségdíjasa is ugyanerre a problémára hívta fel a figyelmet, miszerint sok esetben indokolatlanul keresik fel páciensek a sürgősségi osztályokat. A való életből merített példával érzékeltette a helyzet súlyát: egy alkalommal a betegek fele inkább felállt és hazament, amikor a feltorlódó esetek miatt közölték velük a folyosón, hogy akár órákat is várniuk kell az ellátásra.

W. R.: Érdemes hozzátenni, hogy ez nem kizárólag magyar sajátosság, az egész világon előfordulnak hasonló nehézségek. Bátyám például korábban dolgozott Svédországban, ahol ugyanezt vette észre. A probléma mértéke az, ami országonként változik. Ezért is igyekszünk úgy edukálni a fiatalokat, hogy a későbbiekben tudatosan "használják" az egészségügyet. Az a célunk, hogy alulról építkezve javítsuk, tehermentesítsük a magyar egészségügyet.

HáziPatika.com: A legutóbbi alkalommal a korábbiaktól eltérően az online térben zajlott a F.E.J vetélkedője. Ha jól sejtem, a koronavírus-pandémia a verseny megszervezése elé is komoly akadályokat állított.

W. R.: Nehezen indult el a szervezés. A szervezők többsége az egészségügyben dolgozik, ennél fogva szinte mindannyian közvetlenül is érintettek vagyunk a járványban, de a támogatók körében is bizonytalanná vált a járványhelyzet miatt, hogy kikre számíthatunk ezúttal. Ezzel együtt úgy gondoltuk, egyetlen évre sem mondhatjuk le a versenyt, főként annak tükrében, hogy a technikai háttér tulajdonképpen adott volt. Utólag, a diákok visszajelzései alapján úgy tűnik, sikeres versenyt zártunk a korlátozottabb lehetőségek dacára is, illetve annak ellenére, hogy korábban nem volt tapasztalatunk egy online verseny megszervezésében és lebonyolításában. Ha pedig a jövőben úgy alakul, hogy ismét az online térbe kell költöznünk, akkor már nyugodtabban, rutinosabban fogjuk venni ezt az akadályt.


HáziPatika.com: Milyen célokat tűztek ki a vetélkedő elindításával, hogyan lehet esetleg felmérni a szervezésbe fektetett rengeteg idő és munka eredményét?

W. R.: Tulajdonképpen egy nagy tanulmány lenne a legbeszédesebb visszajelzés, hosszú távon, mondjuk tíz év múlva megvizsgálva, hogyan változik az egészségügy leterheltsége a magyarországi populációban, főként a fiatal felnőttek esetében. A mostani célcsoportunkat jelentő fiatalok lesznek ugyanis tíz év múlva a fiatal felnőttek. Szerepel is a terveink között, hogy ilyen módon ellenőrizzük majd magunkat, ha azonban azt vesszük, hogy 2016-ban indult a verseny, akkor leghamarabb 2026-ban folytathatunk majd le egy releváns kutatást a témában. Őszintén szólva, a magam részéről már akkor is boldog leszek, ha csak néhány embert elérünk ezzel a versennyel, illetve pozitívan befolyásoljuk az életüket. Arra szeretnék utalni ezzel, hogy látszólag kis sikereket is elkönyvelhetünk akár valójában nagy sikerként. A cél természetesen az, hogy minél több embert sarkalljunk arra, hogy jobban odafigyeljen az egészségére, illetve tudatosan keressen megoldást a felmerülő panaszaira az egészségügyben. Ezért dolgozunk évről évre, és nem állunk meg, folytatjuk a szervezőmunkát. Számomra nyilvánvaló, hogy a magyar egészségügyben dolgozó fiatal orvosként nemcsak betegekkel kell foglalkoznom, hanem egészséges emberekkel is annak érdekében, hogy ők ne váljanak később beteggé. Ez is fontos része a munkámnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag