Kérdések és válaszok

Mammográf vizsgálaton voltam és a mellemben tejér elmeszesedést mutatott ki a felvétel. Akkor az orvos műtétet javasolt, de én természetgyógyászhoz fordultam, és azt a választ kaptam, hogy a meszesedés bezárta a bajt, akár mi is az, tehát nem kell (nem szabad) hozzányulni. Januárban felülvizsgálaton vettem részt, és a régen 10 mm nagyságú mészgóc minimálisan növekedett. Orvosom nagyon rámijesztett, és sürgette a műtétet. Én változatlanul nagyon félek. Valóban meg kell műttetni magam, vagy esetleg megnyugodhatok, hogy nem komoly a baj?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

Senkinek sincs mikroszkóp-szeme, még ha természetgyógyász is , akkor se!! Csak a szövettan tud dönteni, hogy egy növekvő, akár meszes, akár nem meszes terime az emlőben jó, vagy rosszindulatú!!!
Én nem várnék!
Másrészt a tumorok esetében szerintem jobb félni, mint megijedni, azaz az első a malignitás (rosszindulatúság) kizárása, aztán a többin még ráérünk elmélkedni!! Ha viszont már az áttétet fogják felfedezni, vagy a tumor már inoperabilis (operálhatatlan) lesz, hiába megy vissza ahhoz, aki csak "nyugtatgatta". Az orvos úgysem végez nagyobb beavatkozást (pl. emlőeltávolitást) ha az nem szükséges!!
Nem egészen értem az embereket,de sajnos saját tapasztalatom is az, hogy abban jobban biznak, aki jobbat mond Nekik, vagy elhallgatja előlük az igazságot. Ez struccpolitika!
Sokszor rossz a biztos rosszat tudni, de a betegek és hozzátarozóik visszajelzései szerint is azt mondják, rosszul esik az igazság, de jobb tudni, mint bizonytalanul "vergődni". Ha tudjuk min kell segiteni, a segítés is könnyebb, meg az is amire számithatok, számitok, mint egy bizonytalan "jövő" - ha lesz jövő(?).
Szóval Ne habozzon!! Félhet, de nem habozon!
dr. Ráthonyi Emese

Cikkek