Kérdések és válaszok

Édesanyámnál vastagbélrákot diagnosztizáltak. Az operáció sikeresen megtörtént. Besorolás 3-as stádium, nyiroksejtekben áttét. Citosztatikus kezelést javasoltak kb. 6 hónapig, de szeretnénk elkerülni. Felvettük egy orvos-természetgyógyásszal a kapcsolatot, aki nagymértékű vitamin, ásványianyag-bevitellel kezelné. Lehet kombinálni a két kezelést is. Ön mit javasolna?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

Hát "minden szentnek maga felé hajlik a keze", szoktuk mondani. A természetgyógyász nyilván a sajátját, egy orvos meg nyilván szintén a sajátját preferálja. Én a kettő közt állok mindig, van, hogy kell ez is, az is, van, hogy csak elég a természetgyógyászat, de van, hogy az tilos. Mindenképpen a nyirokinvasio és 3. stadium esetén KELL A KEMO!!
Sokkal jobbak a vizsg-i eredményeik (túlélés, betegségmentesség...) azoknak, akik megkapták a "biztonsági kezelést", mint akik nem. De nem kötelező, vissza lehet utasitani! De akkor lemond egy esélyről.
Én kezeltetném magamat, anyámat, gyerekemet, ha kell. Itt a természetgyógyászat kevés általában - de mivel SENKI nem fogja tudni megmondani biztonsággal, hogy maradt-e a a beteg szervezetében túlélő daganatsejt (megbújva a keringésben), igy mindig a rosszabbik oldalt vesszük kiindulópontnak. A kemo-nak egyébként nincs olyan szörnyű hatása, mint a közvéleméy hiszi és abba is lehet hagyni!! Ez sem erőszak (sőt van, hogy mi orvosok hagyjuk abba! néha a beteg még szeretné, bizik...stb.)!
A kemo-ról annyit, hogy minden mellékhatása csak átmeneti!! Ha nem megy mellé az infusio, komoly - maradó szervkárosodást nem okoz! (persze van ritka kivétel, de ott volt valami más is, amit persze a beteg, de orvosa sem tudhattak előre!

Cikkek