Kérdések és válaszok
Mellrák:

25 évvel ezelőtt osteosarcomát diagnosztizáltak, amit csontátültetéssel és kemoterápiával kezeltek. Akkor 24 kemoterápiás kezelést kaptam. Most csomót tapintottam a mellemben, amiről kiderült, hogy rosszindulatú daganat. Már megoperáltak, kivették a csomót, a nyirokmirigyeim megmaradtak, mert az őrszemnyirokmirigyben nem volt daganatos sejt. Ha most nem vállalom a kemoterápiát, csak a sugárterápiát és a hormonkezelést, akkor is sikeresen meggyógyulhatok?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza mellrák témában:

Az osteosarcoma kezelése régen volt és más típusú, mint az emlőrák kezelése. Amennyiben akkor olyan szert kapott, amit most is kellene, azt figyelembe veszik, de pusztán amiatt eltekinteni a mostani kezeléstől nem lehet. Ha jó a szövettani eredmény, nem biztos, hogy kell kemoterápia, elegendő lehet a sugár- és hormonkezelés. De ha kell kemoterápia, érdemes bevállalni, mert egy ilyen korai daganat, ahol még nyirokcsomó áttét sem volt, teljesen meggyógyítható. A kemoterápia elmaradása ezt a helyzetet ronthatja.

mellrákhormonkezeléssugárkezelésnyirokmirigyosteosarcomakemoterápia

Cikkek