Vírusok győzhetik le az agydaganatot

HáziPatika

Olyan vírusokat használnának az eddig gyógyíthatatlannak vélt agytumorok kezelésére, amelyek nemcsak megtámadják a rákos sejteket, de az immunrendszer figyelmét is felhívják a veszélyre.

A vírusokra általában az egészségünk egyik fő ellenségeként tekintünk, pedig helyesen felhasználva akár a gyógyulásunkat is elősegíthetik. Az Egyesült Királyságban működő Leeds Egyetem kutatói eddig gyógyíthatatlannak vélt agydaganatok kezelésére tesznek kísérletet bizonyos vírusok segítségével, amelyek szervezetünk természetes védekezőképességét is segíthetik a rák elleni harcban. Ehhez úgynevezett reovírusokat használnának, amelyekről korábban megállapították, hogy képesek felfedezni és elpusztítani bizonyos daganatsejteket, míg a környezetükben lévő, egészséges szövetet érintetlenül hagyják. 

Azagydaganatjelei

Az agytumorok különböző formájúak és méretűek lehetnek, a rájuk utaló tüneteket pedig elsősorban az határozza meg, hogy hol helyezkednek el. Ettől függetlenül vannak olyan tünetek, amelyek gyakoribbak a többinél - például az alábbiak.

Támadják a daganatot, és az immunrendszert is aktivizálják

Elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy az immunrendszert éppen az ellene küzdő vírusokkal erősítenék meg. A direkt daganatpusztítás mellett csaliszerep is jut nekik a kezelésben, segítik ugyanis felhívni a figyelmet a rákos sejtek terjedésére. A daganat azért indulhat növekedésnek, mert szervezetünk nem veszi észre, hiszen a rákos sejtek egészségesnek adják ki magukat, így reakció sem indul el ellenük. A vírusokat ugyanakkor nagyon is jól észreveszi az immunrendszer, és védekezni kezd.

Az agydaganat kezeléséhez vírusokat használnának
Az agydaganat kezeléséhez vírusokat használnának

A kutatást végző Dr. Alan Melcher szerint a reovírusok megtámadják és megölik az agyban lévő rákos sejteket, eközben pedig felhívják a szervezetünk figyelmét is a veszélyforrásra. Ehhez a reovírusok családjába tartozó, hármas típusú emlős orthoreovírust vetették be, amely az egészséges sejteket érintetlenül hagyva a daganatsejteket kezdte támadni. A betegek többségénél a kezelés nem járt komolyabb mellékhatásokkal egy hagyományos megfázás tüneteit leszámítva.


Kilenc, agytumorral küzdő embernek juttatták a szervezetébe a vírust, majd a daganatot eltávolították, hogy megvizsgálhassák a kezelés hatását. Mint kiderült, a reovírus minden esetben megkezdte a támadását a rákos sejtek ellen, illetve odacsalta a szervezetünk védelméért felelős T-limfocitákat is, hogy megállíthassák a daganat terjedését. A kutatók további vizsgálatokat ígérnek, az előzetes eredmények ugyanakkor bizakodásra adnak okot a vírusok daganatellenes hatásait illetően.

Forrás: IFLScience

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag