Vastagbélrák: napi 20 perc mozgás is segít

A vastagbélrák második helyen szerepel a rosszindulatú daganatok miatti halálozás toplistáján, ám számos lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a kockázatot.

"A vastagbélrák javarészt megelőzhető a korai szűrés és felismerés segítségével" - fogalmazott Anne Lin, a Kaliforniai Egyetem általános sebészeti professzora. A következő óvintézkedések betartásával jelentősen csökkenthető a betegség kialakulásának veszélye az intézmény munkatársai szerint.

Az átlagos kockázatú csoportba tartozók számára 50 éves kortól érdemes megkezdeni a rendszeres szűrést. Magasabb kockázat esetén - amennyiben a családban előfordult ilyen betegség, másfajta rák vagy gyulladásos bélprobléma - ennél hamarabb célszerű megbeszélni az orvossal a szűrővizsgálatok szükségességét.

Tünetszegényen, alattomosan fejlődik ki, bizonyos jelek azonban felhívhatják a figyelmet. Ilyen például a székelési szokás viszonylag gyors megváltozása, az addig rendszer felborulása, a zavaró szorulás kialakulása, amit időnként esetleg nyákos hasmenések váltanak föl; a vér megjelenése a székletben. Idősebb korban jelentkező vashiány, vérszegénység és a váratlanul megjelenő aranyér hátterében is állhat daganat. A bizonytalan alhasi fájdalmak és emésztési zavarok, tisztázatlan eredetű fogyás is jelzésértékűek lehetnek. A teljes cikket ide kattintva olvashatja el! leveles zöldségeké .

Aki fogyaszt alkoholt, annak érdemes a mértékletességre törekednie, dohányzás esetén pedig mindenképpen ajánlott a leszokás. E káros szenvedélyek kombinációja magasabb vastagbélrák és más emésztőszervi rákkockázattal jár a Kaliforniai Egyetem közleménye alapján.

Ezen kívül a hét három-négy napján legalább húszperces testmozgás javasolt. A kisebb igénybevételt jelentő mozgásformák, például a séta, a lépcsőzés vagy a kertészkedés is csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét . Az egészséges testsúly megtartása rendkívül fontos, mert az elhízás jelentősen megnöveli a vastagbélrák kockázatát.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni a bélműködés megváltozása, véres széklet , hasi fájdalom, súlycsökkenés vagy szokatlanul vékony széklet esetén.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: