Vastagbélrák: Ha tabu, akkor belehalunk

Három évvel ezelőtt alakult meg a Gyógyulj Velünk Egyesület, a Szent László Kórház területén olyan egyesületként, amelynek tagjai is az emésztőrendszeri daganatos betegek sorából kerülnek ki. Hogy miért volt szükség erre az egyesületre, arról az elnöke, Dr. Lakos István beszélt, aki maga is a vastagbélrákkal küzdött.

Lakos Istvánt három évvel ezelőtt, egy jogosítványmegújítás alkalmával érte a hideg zuhany: vastagbéldaganata van. Utólag visszagondolván, rájött, hogy voltak jelei a betegségnek, de mint a férfiak döntő többsége, nem foglalkozott érdemben vele. Soha nem járt orvoshoz, hirtelen bent találta magát a kórházban, és az egészségügy útvesztőjében. Szerencsésnek mondható, hogy áttétet nem találtak, kemoterápia után műtéttel sikerült eltávolítani a daganatot. Nem használja azt a kifejezést, hogy „gyógyult”, hiszen teljesen senkinek a szervezetéből nem tűnnek el a daganatsejtek - tünetmentesnek mondja magát. „Két etap van, a két éves és az öt éves. Aki két évet megúszott, az már jelent valamit, reménykedhet, de jobb, ha vigyáz és észben tartja, hogy bármi történhet, az ötéves tünetmentesség, az már jónak számít, én most a két etap között vagyok” – magyarázza az életesélyeket István.

Mi volt az első gondolata, amikor megtudta a diagnózist?

Rettenetesen rosszul éltem meg, mint derült égből a villámcsapás, úgy ért a hír. Azt sem tudtam, mihez fogjak, kezdjek el végrendelkezni? Az égvilágon semmit nem hallottam erről a betegségről, meg voltam győződve arról, hogy itt a vég. Aztán elkezdődik a kórházba járás, a kezelések, az ember egyre többet tud meg a betegségről is, és a saját bőrén tapasztalva az egészségügy helyzetéről is.

Mi indította arra, hogy részt vegyen egy egyesület alapításában?

Az információhiány. Nagyon kevés hiteles információ jut el a betegekhez, meg egyébként is ez a téma tabu, nem illik róla beszélni. Sokan nem merik elmondani a munkatársaknak, nehogy a főnök fülébe jusson, mert akkor biztos kirúgja. Hihetetlen, de van egy daganatos ismerősöm, aki majdnem elvált amiatt, mert az anyósa meg volt győződve arról, hogy a rák fertőz! A társadalom is hibás abban, hogy nem töri fel ezt a tabut, márpedig erről beszélni kell, mert ha tabu, akkor belehalunk.

Tabudöntögetésben is tudnak segíteni?

Azt gondolom, igen! Az egyre növekvő daganatos megbetegedések miatt túlzsúfoltak az onkológiai központok, a diagnosztikára is sokat kell várni, ezért az egyik legnagyobb probléma az, hogy annyira túlterheltek az orvosok - beleértve a pszichológust, pszichiátert, dietetikust is - hogy egyszerűen nincs idő arra, hogy mindent részletesen megtárgyaljanak a beteggel. Az egyesület pótolni tudja ezt a hiányt lehetővé teszi, hogy a daganatos betegek összejöjjenek, legyenek a lelki-testi gyógyulást segítő programok.

A Gyógyulj Velünk Egyesület segítő kezet nyújt a daganatos betegeknek

Mivel, miben tud segíteni az egyesület?

A legfontosabb tevékenységünk az internetes informálás, kiadványok, szórólapok eljuttatása a betegekhez, oda ahol a betegek vannak: a kórtermekbe, a várókba. Önkénteseink is vannak, akik kimennek a betegek közé és beszélgetnek velük, oldják a félelmeiket. Nemcsak gyakorlati tudnivalókról adunk hírt, hanem arról is, hogy hogyan kezeljék a csodatevő, interneten elérhető szereket és táplálékkiegészítőket. Az emberek ugyanis sokszor értelmetlenül hajszolják bele magukat méregdrága készítményekbe, holott elvileg egy rákbetegnek a betegsége miatt nem kellene semmit szednie. Az immunrendszer karbantartása miatt igen, pont annyit, amennyit egyébként is szedne, ha nem tudná, hogy daganatos. Ez mindennapos téma a betegek között, ahogy az alternatív gyógymódok is.

Emellett olyan rendezvényeket szervezünk minden hónap utolsó csütörtökén, ahol konkrét témához hívunk szakértő előadót. Azt vettük észre, hogy ezeknek az előadásoknak a végén még olyanok is tesznek fel kérdést, akik fent az osztályon nem tennék, valahogy itt meg tudják beszélni a problémákat, oldottabb a légkör. Volt már főzőklub is, ahol dietetikussal főzhettek kímélő étrendet az érdeklődők. A harmadik pillére a tevékenységünknek az érdekképviselet. Két éve küzdünk például azért, hogy a vastagbélrák-szűrés tükrözéssel is legyen államilag finanszírozott. Ma ugyanis, ha egy egészséges ember szeretné magát kivizsgáltatni, az 70-100 ezer forintjába kerül. Holott a szakirodalom is úgy véli, hogy az időbeli szűréssel negyedére lehetne csökkenteni a betegek számát. A célzott, géndiagnosztikán alapuló gyógyszeres terápiával kapcsolatban is sikeresen küzdöttünk egy igazságosabb finanszírozás érdekében, eleddig ugyanis eléggé átláthatatlan volt a rendszer.

Gondolom el kellett telnie egy kis időnek, míg a saját baja, betegsége után a többiek felé tudott fordulni. Meg lehet ragadni azt a gondolatot, pillanatot, amikor az embernek „átkattan” valami az agyában, ami előre viszi, amitől kezdve máshogyan gondol magára vagy a betegségre?

Nálam egy évbe telt, amíg megemésztettem, és tudtam valahogy kezelni a betegséget, de azt látom, hogy van, akinél ez öt év alatt sem ülepedik le. Odáig nehéz eljutni, hogy az embernek ne ez legyen az élete; foglalkozzon vele, amikor kell és ne vegye félvállról, tartsa be, amit az orvos és a dietetikus mond, de ne álljon meg az addigi élete! Az a legfontosabb tanulság, hogy semmit sem kell a betegség miatt abbahagyni, nem is szabad! Igen, átgondolja az ember az életét, hogy nem megy bele például egy olyan tárgyalásba, ahol tudja, hogy "fel fog menni a pumpája", vigyáz magára, kerüli a stresszt, de abbahagyni semmit sem kell, sőt! Azt tanácsolják a pszichológusok is, hogy ha lehet, kezdjen a beteg valami újba, kezdjen el festeni, horgolni, kötni, bármit, amiben örömét leli. Lehet továbbra is úszni, sportolni, tanítani... Nem az a fontos, hogy valaki kimondja, hogy leküzdötte a rákot és meggyógyult, hanem az, hogy tünetmentes legyen és élje az életét – tovább.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra