Vastagbélrák: bonyolultabb a megelőzése, mint gondoltuk

Aki sok rostos ételt fogyaszt, nagyobb eséllyel kerüli el a vastagbélrákot - ez azonban csak akkor igaz egy új tanulmány szerint, ha megfelelő baktériumok vannak a bélrendszerében.

Egy egérkísérlet során az állatok magas és alacsony rosttartalmú táplálékot kaptak. Kiderült, hogy azok az egerek, amelyek több rostot kaptak és bélrendszerükben egy bizonyos típusú baktérium fordult elő, kisebb eséllyel betegedtek meg rákban, mint a kontrollcsoport tagjai.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy önmagában a magas rosttartalom nem csökkentette a rák kialakulásának kockázatát, ha egyébként az egerekben nem voltak meg a speciális mikroorganizmusok. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az alacsony rosttartalmú táplálkozásnál viszont a baktériumok sem segítenek.

A kutatók a kísérleti állatoknak olyan rákkeltő vegyi anyagot adtak, amely a vastagbélben okoz daganatot. A kísérlet során azok az egerek, amelyeknek a beleiben előfordult a butirátot termelő baktérium, és magas rosttartalmú táplálékot kaptak, 75 százalékkal kisebb arányban betegedtek meg rákban . Ezek a baktériumok ugyanis a rostokat butiráttá voltak képesek fermentálni, erjeszteni az egerek bélrendszerében.

Minderről az Észak-Carolinai Egyetem orvosi karának egyetemi docense, Scott Bultman számolt be az amerikai Rákkutató Szövetség konferenciáján.

A rostos étrend haszna még mindig vitathatatlan a vastagbélrák megelőzésében
A rostos étrend haszna még mindig vitathatatlan a vastagbélrák megelőzésében

A kutatók kimutatták, hogy az egészséges vastagbélsejtek a butirátot energiaforrásként használják, de a ráksejtek nem. (A ráksejtek cukrot használnak fel e célra.) Bultman feltételezése szerint a butirát azért gátolja a ráksejteket, mert felesleges bennük, és felhalmozódva önmegsemmisítésre ösztönzi őket.

Ugyanakkor a Live Science tudományos lap szerint az állatkísérletek eredménye nem feltétlenül igazolható emberek esetében. Egyes tanulmányok emberek esetén is kimutatják a magas rosttartalmú ételek előnyös hatását , mások viszont nem látnak ilyen kapcsolatot.

A vastagbélrák korai tünetei A vastagbélrák korai tünetei jelentkezésekor érdemes minél hamarabb bejelentkezni az orvoshoz, hiszen minél korábban észreveszik az elváltozást, annál könnyebben gyógyítható a betegség. Milyen jelekre figyeljünk?

Éppen erre mutatott rá Bultman is a lapnak nyilatkozva: az eddigi kísérletek ugyanis nem kellő mértékben vették figyelembe a bélbaktériumok okozta különbségeket. Szerinte máris vannak olyan eredmények, méghozzá más tanulmányok szerint is, amelyek kimutatták: egészséges emberekben több a butirát-termelő baktérium, mint a vastagbélrákosokban . Bultman is hangsúlyozta azonban, hogy az emberek esetében még további kutatásokra van szükség, hogy egyértelműen tisztázzák az összefüggéseket.

Bultman szerint a legtöbb emberben a magas rosttartalmú ételek emelik a butirát-termelő baktériumok számát. Ugyanakkor vannak gének, amelyek az emberekben megakadályozzák az ilyen baktériumok felszaporodását.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: