"Tüdőrákom van, de már mindegy"

HáziPatika

A tüdőrákkal sikeresen megküzdők tapasztalatai fontosak, hogy népszerűbbé váljon a rendszeres tüdőszűrésre járás, és visszaszoruljon a szemlélet, hogy inkább ne derüljön ki a betegség, mert akkor már "úgyis mindegy".

Korai felismeréssel a tüdőrák ellen

Ebben az évben a Tüdőrák Hónap a betegséget sikeresen leküzdők pozitív példáira helyezi a hangsúlyt, és felhívja rá a figyelmet, hogy a korai felismerés jelentősen megnöveli a kezelés hatékonyságát és a beteg gyógyulási esélyeit.

Vezető halálok idehaza

A tüdőrák világszerte - így Magyarországon is - a leggyakoribb daganatos betegség. Hazánkban évente mintegy 8000 beteget diagnosztizálnak tüdőrákkal, és a lakosság számához viszonyított előfordulási és halálozási arány sajnálatos módon nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő.

Fontos a megelőzés

A tüdőrák elleni harc meghatározó eleme a megelőzés, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a dohányzás okozta rendkívül nagy kockázatra. A tüdőrákos megbetegedések döntő hányadáért ugyanis a dohányzás felelős. Fontos megjegyezni, hogy a passzív dohányosok körében is lényegesen magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata, mint a teljesen dohányfüstmentes környezetben élők esetében.

Tüdő, tüdőrák, tüdőrák tünetei, rák, rákos megbetegedések, tüdőszűrés, tüdőgyulladás, nem-kissejtes tüdőrák, dohányzás
A tüdőrákért legtöbbször a dohányzás felelős

Ezek a tüdőrák tünetei

A tüdőrák nem egységes betegség. Számos fajtáját ismeri az orvostudomány. Két fő típusa a kissejtes és a nem-kissejtes tüdőrák - előbbi az esetek körülbelül egyötödét, utóbbi pedig négyötödét teszi ki a diagnosztizált eseteknek. A tüdőrák korai szakaszában a betegség tünetmentes, fájdalommal sem jár, mivel a tüdőben kevés a fájdalomérzékelő receptor. A betegség előrehaladtával idővel megjelennek a tüdőrákra jellemző tünetek, így a tartós, száraz köhögés, dohányosoknál a köhögés jellegének megváltozása, a véres köpet vagy a nehezen gyógyuló és gyakran visszatérő tüdőgyulladás.

A daganat miatt kialakulótüdőgyulladáshónapokig is megmaradhat, mivel a gyulladást nem fertőzés, hanem a hörgők szűkülete okozza. Éppen ez az oka, hogy a tüdőgyulladás a tüdőnek ugyanarra a pontjára tér vissza, ahol korábban is előfordult. Ilyen tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Fókuszban a korai diagnózis

A megelőzés mellett ki kell hangsúlyozni a korai felismerés fontosságát, mivel igen nagy a különbség a betegség korai és későbbi stádiumában diagnosztizált betegek gyógyulási esélyei között. Sajnos sok esetben csak a betegség későbbi stádiumában kerül sor diagnózisra, ezért még sok tennivaló van azon a téren, hogy gyanú esetén az emberek minél előbb forduljanak orvoshoz.


A mellkasröntgen- vagy az ennél modernebb CT- és PET/CT-vizsgálatok a betegség jelenlétét valószínűsítik, de egyértelmű diagnózist a szövettani vizsgálat után adhat az orvos. Egyre több eszköz segíti az orvosokat a betegség korai felismerésében és a helyes diagnózis felállításában, ami elengedhetetlen feltétele a sikeres, személyre szabott kezelésnek, amely a beteg és a betegség egyedi jellemzőihez igazodik.

Szükség van pozitív példákra

A Tüdőrák Hónapjának idei fő üzenete, hogy a tüdőrákból kigyógyult emberek osszák meg tapasztalataikat másokkal, meséljék el sikeres küzdelmük történetét családtagjaiknak, barátaiknak. Ezek a történetek rámutatnak a rendszeres tüdőszűrés értelmére, és növelik a bizalmat a kezelések és a beteg-orvos kapcsolat iránt. Ez a bizalom vezet oda, hogy javuljon a korai felismerés - végső soron a gyógyulás - aránya.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé várható változó intenzitású havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag