Hogyan küzdhető le a hányinger?

A betegeknek sok szenvedést okozó hányinger az alapkór következményeként és kezelés mellékhatásaként egyaránt gyakori. Gyógyszeresen enyhíthető, de a beteg az étrendjére jobban figyelve sokat segíthet saját magán is.

Együttműködve a gyógyítókkal

"A beteg ember nem olyan, mint egy hibás készülék, amelyet beviszünk a szervizbe, hogy ott rendbe hozzák, hanem a gyógyulását neki is akarnia kell. A sikerhez az érintett aktivitása és az orvosok és a családtagok legteljesebb együttműködése is kell" - hallottam egy rákbetegtől. Így van, a beteg rengeteget segíthet a kór elleni küzdelemben. Különösen abban tehet sokat, hogy megfigyelve betegségének természetét, a jelentkező tüneteket, a kezelés hatásait, ezekhez alkalmazkodva az életvitelét olyan módon alakítja, hogy az életminősége a lehető legkevesebbet romoljon, és sikerüljön megőrizni a szervezetének védekezőképességét, erejét. Nagyobb figyelmet kell fordítania a táplálkozására is. Sok tünetet jelentősen enyhíthet vagy akár meg is szüntethet a jól kialakított étrend, ha megfelelő nyersanyagokat és elkészítési módokat választ. Így például a daganatellenes kezelések gyakori mellékhatását, a hányingert nemcsak gyógyszeresen lehet enyhíteni, hanem néhány egyszerű étrendi, elővigyázatossági szabály betartásával is.

Kerülje az erős szagokat!

Az émelygést, a hányingert kiválthatják, vagy felerősíthetik az intenzív illatok. Ahogyan a reggeli rosszullétekkel bajlódó várandós kismamák is tapasztalják, még a frissen lefőtt kávé, egyébként kedvelt illata is irritáló lehet. Megváltozik az érzékelés, így akár egy megszokott parfümillat is émelygést okozhat. Aki a betegsége miatt gyakran szenved ettől a kellemetlenségtől, tartsa magát távol a főzés során keletkező erős szagoktól is. Tanácsos fedő alatt vagy kuktában főzni, és amit lehet, mikrohullámú sütőben elkészíteni, mert ezek mind lecsökkentik a főzési időt és visszatartják a szagokat is. Jó tudni, hogy a hideg vagy langyos ételeknek kevésbé intenzív az illatuk, így érdemes inkább alacsonyabb hőmérsékleten fogyasztani ezeket. Ha a kezelés váltja ki a hányingert, erre előre készülhet: főzzön meg több napra előre, fagyassza le, hogy csak melegíteni kelljen és a fövő ételek szaga se irritálja a kritikus napokon.

Gyakran, kevesebbet!

A megszokott főétkezések helyett tanácsos naponta többször, de egyszerre csak kevesebbet enni. Apróbb falatokat egyen, és alaposan rágja meg lenyelés előtt. Ha tartósan, rendszeresen jelentkezik a hányingere, változtasson az étkezések időpontján, ne minden nap ugyanabban az időben üljön asztalhoz. Szellőztessen gyakran, és étkezzen alaposan kiszellőztetett helyiségben, vagy, ha módja van rá, akár teraszon, friss levegőn.

Folyadékok: mit és mikor?

A hányingerrel küzdő az étkezés előtt vagy után legalább egy-egy félórával igyon folyadékot, étkezés közben inkább ne. Az émelygést segít legyűrni a hidegen ivott, mérsékelten szénsavas üdítő (kóla, gyömbér, tonik), amit lassan, kis kortyokban, kanállal vagy szívószállal fogyasszon. A túl édes, cukrozott üdítőket jobb kerülnie. A reggeli kávé helyett inkább készítsen az ágya mellé pár szem száraz kekszet, amelyet teával vagy gyümölcslével ehet meg, akár már a felkelés előtt. Az alkohol viszont irritálja a gyomrot, ezért semmiképpen nem ajánlott, még akkor sem, ha nem lenne legtöbbször egyébként is tiltott a kapott gyógyszerek, kezelési módok miatt.

Nem mindegy, mit és hogyan eszik!

Tanácsos kerülni a túlzottan zsíros, olajos, túl édes vagy fűszeres ételeket, helyette inkább sós és zsírszegény fogások javasolhatók. A kritikus időszakban lehetőleg ne a megszokott, kedvenc ételeit erőltesse, hanem próbáljon ki újakat. A B6 vitamin bevitelét érdemes növelni a hányinger leküzdéséért: ezt természetes forrásokból, zöld növényekből, búzacsírából vagy pezsgőtablettákkal, kapszulákkal teheti. Az étkezés módja is befolyásolhatja, jelentkezik-e, és ha igen, milyen intenzitással a hányinger. Ételeit hidegen vagy langyosan fogyassza. Könnyű, laza ruházatban legyen, étkezés közben is fontos, hogy sehol ne szorítsa, akadályozza az öltözete. Az evőeszköze ne fém, hanem műanyag vagy fa legyen. Kényelmesen ülve étkezzen. Evés után pihenjen le, de ne feküdjön, hanem inkább üldögéljen egy félórát legalább. Ha pedig lefekszik, a feje körülbelül 15 cm-rel legyen feljebb a lábánál.

Segítség lehet

Van egy-két olyan fűszer-, illetve gyógynövény, amely a tapasztalatok szerint hatékonyan csillapítja a hányingert. Ilyen például a gyömbér, amely frissen, száraz fűszerként, por alakban és kapszulában is kapható. Vízbe téve, illetve a frisset rövid ideig forró vízben áztatva gyömbéres víz készíthető, ami kihűtve csökkenti az émelygést. A borsmenta (tea, cukorka vagy rágógumi formájában) is enyhíti ezeket a kellemetlenségeket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció