Új "intelligens gyógyszer"

Nagy átalakuláson megy keresztül az onkológia, mert az évtizedeken át "bevált" kemoterápia kezd kiegészülni olyan új gyógyszerekkel, amelyek elsősorban vagy a daganatsejteket vagy a hozzájuk vezető ereket pusztítják, ezért mellékhatásaik is enyhébbek.

Gyógyszeres érképződésgátlás a daganatok ellen

A klasszikus kemoterápiás szerek sajnos az osztódó normális sejteket is károsítják, ezért nem lehet olyan "maximális" dózisban használni őket, amitől a daganat teljesen elpusztulna, mert a normális szövetek hamarabb tönkremennének.

Tehát szükségessé vált olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek sokkal szelektívebben hatnak a daganatra. Ezek az úgynevezett célzott terápiás szerek, vagy - ahogyan angolul hívják őket - az intelligens gyógyszerek. A gyógyszeres érképződés gátlás az a forradalmi újítás, amellyel ma már a tudomány képes az új daganatos erek képződését meggátolni, ezáltal elvágni a daganat tápanyag utánpótlását biztosító érhálózatot. A cél, a daganat "kiéheztetésével", annak folyamatos elsorvasztása.

A daganatsejtek szupererejének titka

Főképp három dolognak köszönhető a daganatsejtek "kipusztíthatatlansága". Az egyik, hogy a daganatsejtek halhatatlanná válva korlátlanul szaporodnak, a másik, hogy más szövetekbe, szervekbe terjedve áttétképzésre hajlamosak, a harmadik pedig, hogy képesek új erek képződését elindítani.

Az erek ahhoz kellenek, hogy a daganat növekedéséhez tápanyagot és oxigént szállítsanak a daganatba. Érképződés a felnőtt szervezetben egyébként ritkán fordul elő (pl. sebgyógyulás során). Azonban a daganat növekedéséhez az új erek képződése elengedhetetlen. Ha a daganat elér egy bizonyos nagyságot (2-3 köbmilliméter), fokozott oxigén- és tápanyagigénye miatt úgynevezett érnövekedési faktorokat termel, mely a daganat környezetében lévő ereket arra bírja, hogy új erek képződésével javítsák a daganat érellátását. Erek felszínén lévő antennák vagy más néven receptorok fogják be a daganat által termelt faktorok jeleit, melynek hatására az erek oldalágakat képeznek, új erek jelennek meg a daganatban, a daganat további növekedése biztosított. A daganat növekedésén túl ezek a faktorok segítik a távoli áttétek kialakulását is.

Nem érdemes várni vele

2005 óta Magyarországon is elérhető az érképződést gátló kezelés vastagbél- és végbélrákban a kórházi gyógyszerellátás keretein belül, ami azt jelenti, hogy kijelölt onkológiai centrumokban lehet a gyógyszerhez hozzáférni. 2007 áprilisától áttétes emlőrákban is engedélyezett a használata, egyenlőre az egyedi méltányossági kérelmek által, amit a kezelő onkológus szakorvosnak szükséges kérvényezni az OEP-től.

A kezelés specifikusan megköti az érnövekedési molekulákat. Az új erek képződése megáll, a daganat nem tud tovább növekedni, elkezd visszafejlődni. Az érképződést gátló kezeléssel nem kell addig várni, amíg egyéb kezelések kudarcba fulladnának, hanem minél korábban el kell kezdeni adni a jobb hatás elérése érdekében.

Az érképződést gátló kezelés nem kemoterápia, mégis azzal együtt kell alkalmazni, mert az új gyógyszer hatását értelemszerűen ki kell egészíteni a daganatsejteket elpusztító kezeléssel is. Érképződést gátló kezelés infúzióban kerül beadásra, 2-3 hetenként.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció