Nyugaton egyre kevesebben halnak meg rákban

HáziPatika

Egy új kutatás szerint az Európai Unió legtöbb tagállamában az emlőkrák halálozási aránya 2019-ben csökkeni fog - kivéve a közép-kelet-európai országokat.

Azemlőrákhalálozási aránya 2019-ben a legtöbb európai uniós országban csökkeni fog - legalábbis az Annals of Oncology nevű tudományos folyóiratban megjelent új kutatás szerint. A kutatást Carlo La Vecchia a Milánói Egyetem Orvostudományi Karának professzora és munkatársai végezték, munkájukhoz az információkat pedig az Egészségügyi Világszervezet és az Eurostat adatbázisaiból gyűjtötték. 

Az emlőkrák halálozási aránya 2019-ben csökkeni fog
Az emlőkrák halálozási aránya 2019-ben csökkeni fog. Fotó: iStock

Az eredményük szerint 2019-re az emlőrák halálozási aránya 2014-hez képest az EU átlagát tekintve közel 9 százalékkal csökkeni fog. Ez azt jelenti, hogy míg 2014-ben az EU 28 országában a 65 évnél fiatalabb korosztályban százezer lakosra 14,6 emlőrákos elhalálozás jutott, addig 2019-ben ez a szám 13,4-re fog csökkeni.  

De nem csak az EU összesített adatait vizsgálták meg, azt is megnézték, hogy a hat legnagyobb országban - Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban - várhatóan miként alakul majd a mortalitási arány. A kutatók úgy találták, hogy 2019-ben az Egyesült Királyságban 13 százalékkal, Franciaországban 10 százalékkal, Németországban 9 százalékkal, Olaszországban 7 százalékkal, Spanyolországban 5 százalékkal fog csökkeni az emlőrákos halálesetek száma. A nyugati országokkal ellentétben azonban Lengyelországban további 2 százalékos növekedés várható. 

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a 65 évnél fiatalabb populációra levetítve idén csökkenés várható a mellrák mortalitási arányában, ennek ellenére az idősek körében a tényleges halálozások számában további növekedése várható. Ennek oka, hogy a 65 feletti korosztály esetében egyéb egészségügyi problémák is fennállhatnak, ez pedig nehezíti a gyógyulást.

"Lengyelországban és más kelet-európai országokban nem látunk kedvező előjelzéseket. A halálesetek csökkentése érdekében ezekben az országokban is javítani kellene a diagnosztikai folyamatokon, és a terápiákban is modernebb kezeléseket kellene alkalmazni" - mondta az eredménnyel kapcsolatban La Vecchia professzor.

Milyen kilátás várhat a magyarokra?

Ebben a felmérésben tehát külön Magyarországot nem vizsgálták meg, ha azonban Lengyelországhoz és összességében az EU-hoz viszonyítva megnézzük a hazai rákstatisztikai adatokat, nagyjából fel lehet mérni az itthoni helyzetet.  

Az Eurostat, legfrissebb adatai szerint 2015-ben az EU 28 országában az összpopulációban (tehát a 65 évnél is idősebbeket is beleszámítva) százezer lakosra átlagosan 261 daganatos betegséggel összefüggő haláleset jutott. A legtöbben - százezer lakosból legalább 300-an - Magyarországon, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Lengyelországban hunytak el a betegségben.  Hazánk ráadásul nem csak általánosságban, hanem az egyes daganatos megbetegedésekre levetítve is messze vezeti a mezőnyt. A tüdőrák halálozási aránya is Magyarországon volt a legmagasabb az uniós tagállamok között, és ugyanígy nálunk haltak meg a legtöbben vastagbélrákban. 

Akkor sincs okunk a büszkeségre, ha a fenti kutatásban is vizsgált mellrák hazai halálozási arányait nézzük. Ha a teljes népességet vizsgáljuk (tehát a 65 évnél idősebb lakosságot is), akkor a képzeletbeli nem túl fényes dobogó harmadik fokán állunk, magyarán Horvátország és Szlovákia után nálunk halnak meg a legtöbben mellrákban, százezer nőre 39 halálozás jut. Akkor sem sokkal job a helyzet, ha azt a korcsoportot vizsgáljuk, amelyet a fenti tanulmányban is kutattak, tehát a 65 évnél fiatalabb lakosságot. Ebben a korcsoportban 2015-ben százezer nőből 16,8-nek okozta idehaza a betegség a halálát. A 65 évnél fiatalabbak esetében pedig csak Lettország teljesített nálunk rosszabbul, náluk ez a szám 17,3. 


Magyarország és Lengyelország

És hogy a fenti kutatásban meglehetősen rosszul teljesített Lengyelországnak milyen statisztikái vannak hozzánk képest? Nos, mind az össznépesség, mind a 65 évnél fiatalabb lakosság tekintetében jobban teljesítenek nálunk. A 65 évnél fiatalabb korosztályban náluk százezer nőből 14,6 esetben, míg a teljes népességet nézve 32 esetben okozza mellrák a halált.

Mindebből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, fontos azonban, hogy mi is megpróbáljunk minél tudatosabbak lenni egészségünkkel kapcsolatban. Nem lehet elégszer hangúlyozni a megelőzés szempontjából az egészséges életmód valamint a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát. 

Forrás: sciencedaily.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napos időben melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag