+11° - +28°
Nincs front

Nincs két egyforma daganat

A molekuláris genetikai vizsgálatok feltárják a ráksejtek közötti különbségeket, hogy célzott kezeléssel a lehető leghatékonyabban bánhassanak el a szakemberek a daganatokkal.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a daganatok elhelyezkedésén túl számos más tényező is befolyásolja viselkedésüket, ám mára kiderült: minden korábbi elképzelést felülmúl, milyen sok különbség van két hasonlónak tűnő daganat között, ez pedig alapvetően befolyásolja a betegség kezelhetőségét, s a beteg esélyeit. A molekuláris genetikai vizsgálatok célja a ráksejtek közötti különbségek, a ráksejtek egyedi jellemzőinek feltárása, ezzel a daganatsejtek azon pontjainak beazonosítása, amelyek támadásával a ma elérhető leghatékonyabb tumorpusztításra nyílik esély. A molekuláris genetikai vizsgálatok létjogosultságát, gyakorlatát és korlátait prof. Dr. Tímár József, a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének igazgatója világította meg a Rákgyógyítás Magazinnak.

Genetikai kódból olvassák ki a terápiát

Két azonos korú személy azonos méretű és elhelyezkedésű daganattal, ugyanabban a stádiumban már nem feltétlenül kapja ugyanazt a kezelést. Előfordulhat például, hogy a daganattól független kísérőbetegségük miatt indokolt más terápiát alkalmazni, vagy az eltérő mellékhatás-profil miatt javasol az orvos másik kezelést. De a döntés hátterében állhat az is, ha az egyik betegnél esetleg egy genetikai vizsgálat révén biztosak abban, hogy hatástalan lenne egy adott gyógyszer, ami a másik betegnek viszont segíthet. Ma már pontosan lehet tudni, hogy az adott gyógyszer molekulái hová képesek kapcsolódni a ráksejten. Megvizsgálják a beteg daganatsejtjeit, s ha nem tudják azonosítani azt a célpontot, amelyre a kérdéses célzott terápiás gyógyszer hatni képes, akkor a beteg számára felesleges megterhelés és időveszteség, az egészségbiztosítási kassza számára pedig kidobott pénz az adott gyógyszert beadni - magyarázta az igazgató.

Rohamléptekkel fejlődik a személyre szabott orvoslás a daganatos megbetegedések terén, az orvosoknak heti 140 órába telne, ha az összes tudományos publikációt el szeretnék olvasni. Egy magyar fejlesztés segíthet összegezni a releváns információkat. Bővebben az alábbi cikkünkben olvashat a témáról!

A problémát a másik oldalról is megközelíthetik: a daganatsejteket megvizsgálva az orvosok megállapítják annak genetikai jellemzőit, s megnézik, hogy az adott mutációra létezik-e gyógyszer, ami javíthat az életkilátásokon. "A gyakorlatban tehát mindkét megközelítést alkalmazzuk: genetikai mutációkat keresünk azért, hogy annak nyomán egy adott kezelésbe bevonják a beteget, illetve genetikai mutációkat keresünk azért, hogy annak nyomán egy számára haszontalan kezelésből kihagyják a beteget" - magyarázta Dr. Tímár József.
Ezek a személyre szabott, célzott terápiák sajnos nem mindenkinek jelentenek megoldást. Számos olyan kapcsoló van még mindig, amelyek befolyásolják a ráksejtek működését, de az orvostudomány még nem érti pontosan, hogy miként. Minél több molekuláris genetikai vizsgálat történik a világban, amelyeket összekapcsolhatnak az adott beteg és betegség klinikai jellemzőivel, annál nagyobb az esély arra, hogy új összefüggéseket fedeznek fel.

Probléma itthon az alulfinanszírozottság

"Egyes országokban, ahol az állami vagy magán egészségbiztosítás ezt finanszírozza, rutinszerűen elvégzik a komplett molekuláris genetikai vizsgálatot akkor is, ha adott szituációban valószínűleg nincs rá szükség. Azért teszik, hogy ha változik a beteg státusza, akkor rögtön kéznél legyenek az eredmények, esetleg kiderüljön, ha a tumornak olyan ritka mutációja van, amelyre épp elérhető olyan klinikai vizsgálat alatt álló új hatóanyag, amit a beteg megkaphat" - magyarázta az igazgató. Hozzátette: molekuláris genetikai vizsgálatokra idehaza csak magánellátás keretében van lehetőség, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyedi méltányossági eljárásban biztosít a nagyon indokolt esetekre keretet komplett genetikai panel elkészítésére. Legtöbbször itthon akkor kerül sor ilyen célzott vizsgálatra, ha annak nagy valószínűséggel azonnal terápiás következménye is van, azaz ha az eredmény közvetlenül befolyásolhatja az onkológiai kezelési tervet.
A daganatsejteket megvizsgálva az orvosok megállapítják, hogy az adott mutációra létezik-e gyógyszer

A daganatsejteket megvizsgálva az orvosok megállapítják, hogy az adott mutációra létezik-e gyógyszer

Az állami ellátásban hat laboratóriumban végeznek molekuláris genetikai vizsgálatot: a szegedi, a pécsi, a debreceni egyetemi központokban egy-egy, a Semmelweis Egyetemen kettő vizsgálóhely működik, valamint egy az Országos Onkológiai Intézetben. Bár a patológus szakemberekből is komoly hiány van, még nagyobb gondot jelent az alulfinanszírozottság - mondta el az igazgató. Az intézetek számottevően több molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végeznek el, mint amennyit az egészségbiztosítási pénztár kifizet. "A jövőben nemcsak a diagnózis és a kezelési terv felállításában, hanem a terápia eredményességének követésében, a kiújulás előrejelzésében is nagyobb lesz a szerepe a molekuláris diagnosztikának. A jelenlegi tumorgenetikai vizsgálati igények vélhetően megtöbbszöröződnek a következő években" - hangsúlyozta Dr. Tímár József.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag