Ne tartson attól, hogy csonka mellel kell élnie

2001-ben született szakmapolitikai döntés arról, hogy hazánkban szervezett emlőszűréssel javítsuk az emlőrákos betegek felismerését és gyógyítását.

Ez igen költséges és hatalmas szervezőmunkát igénylő feladat; lakosság alapú emlőrák-szűrés szervezett formában csak néhány országban valósult meg a világon. Európában Svédország, az Egyesült Királyság, Spanyolország mellett hazánk is büszkén mondhatja magát azon országok közé tartozónak,ahol a lakosság alapú, szervezett emlőrák-szűrés minden érintett nő számára elérhető.
Tudjuk, hogy a szűrés bevezetése nyomán, 70%-os részvétel mellett az emlőrák halálozás csökkenése az 50-65 éves korcsoportban akár elérheti a 30%-ot is. Mostanra az új esetek száma már csupán évente 6500. Az elmúlt 10 esztendőben az adatok tehát javuló tendenciát mutattak, mind az újonnan felfedezett betegek száma, mind a daganatok mérete tekintetében. Bár a halálozás aránya csak néhány százalékkal csökkent évi 2100 esetre, de ez is mintegy 100 emberéletet jelent.

A szűrésben részt vevők aránya ugyanakkor a program megkezdése óta 37% és 52% között mozog, ami azt jelenti, hogy még mindig csupán alig félannyi asszonyt vizsgálnak rendszeresen, mint ahányan a veszélyeztetett célcsoportból meghívást kaptak.

Az emlőrák szűréssel történő felismerésében, a kicsiny, 10 mm méret alatti, de akár csupán 2-5 mm-es daganatok műtét előtti vizsgálatában is hatalmas fejlődés zajlott le. Kívánatos lenne a közeljövőben a digitális mammográfia kiterjedtebb alkalmazása, a kiemelt esetek gyógyítás előtti kivizsgálásában kulcsszerepet játszó mintavételezési módszerek magas szintű alkalmazása, valamint a mintákat értékelő aktív patológuslétszám csökkenésének megállítása.

Az elmúlt 10 esztendő a gyógyítás minden területén is óriási fejlődést eredményezett: a műtéti technikák finomabbak, az emlő teljes eltávolításával párhuzamos szervpótlás szélesebb körben kerül alkalmazásra, azaz egy műtéten belül megvalósul az eltávolított részek pótlása. Így sokak azon félelme, hogy fél mellel kell élniük, indokolatlanná válik: ez talán kevesebb nőt riaszt el a szűrésektől. A sugárterápia mind technikai hátterében mind a beavatkozások rugalmas alkalmazásában egyre korszerűbb lett. A gyógyszerek között gyarapszik a speciális vizsgálatokkal indikálható molekuláris támadáspontú, úgynevezett "nyomkereső" szerek aránya.

A fent felsorolt eredmények azonban csak akkor javulnak tovább, ha a szűrési célcsoporthoz tartozó asszonyok magas számban (minimum 70%) jelennek meg a vizsgálatokon.

A fejlődés mozgatórugója lehet minden olyan aktivitás, amely során a civil társadalom, az üzleti szféra és az orvos szakma összefog, hogy jelentősen nagyobb arányú átszűrtség biztosítsa az emlőrák elleni küzdelem folyamatos fejlődését.

Fontos tény, hogy a szűrésen való részvétel mellett az Egészség Hídja Összefogás Egyesület a megbetegedések valószínűségét csökkentő egészségtudatossági üzenetrendszerrel is eléri a társadalmat, illetve a Partnerláncban résztvevő cégek munkatársait. Ilyen cég a GE Healthcare, ami már 2002 óta támogatja az Egyesület munkáját, és a Flextronics International Kft., mely idén csatlakozott a Partnerlánchoz. Mindkét cég női dolgozói komoly érdeklődést mutattak a tájékoztató előadások, információs anyagok és szűrővizsgálatok iránt.

A fenti együttműködés ereje hivatott arra, hogy a meg nem jelentek önmagukra veszélyes viselkedésmódján, egészségtudatosságán, azaz egy ország egészséggel kapcsolatos attitűdjén változtasson.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag