A kétélű fegyver

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Például kiemelte a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

A nagyvilágban szinte nem találunk egyetlen olyan országot sem, ahol ne foglalkoznának tudományos szinten a daganatok megelőzésével, gyógyításával és a kiváltó okok felderítésével. A mai orvostudomány sok dologra fényt derített, de sajnos a rákos betegségek ellenszerét máig nem fedezték fel. Az okokat illetően azonban már jó néhány dolog vált egyértelművé. Ide tartozik a mozgásszegény életmód és a vastag- és végbélrák összefüggése, vagy a túlsúly, elhízás és az emlőrák kialakulásának fokozott rizikója. A dohányzásról is köztudott, hogy jelentősen rontja a tüdőrákban bekövetkezett halálozás statisztikáját. Az alábbiakban sorra vesszük azokat a táplálkozással összefüggő tényezőket, amelyek tudományos vizsgálatok által bizonyítottan szerepet játszanak a daganatos betegségek kialakulásában és megelőzésében.

Forró kedvenceink

A kávé és tea rendszeres fogyasztása az egész világon elterjedt. Az úgynevezett maté tea kortyolása leginkább Közép- és Dél Amerikában népszerű, így szintén nagyon sok embert érint. Mennyit ihatunk belőlük, hogy az még ne ártson? Egyáltalán mennyire veszélyes a kávé, tea, üdítő mindennapos élvezete? Két áttekintő és tizenöt esettanulmány készült abból a célból, hogy a kávéfogyasztás és vastagbélrák kialakulásának összefüggéseit vizsgálja. Tíz eredmény arra utalt, hogy a rendszeres kávé bevitel nem hogy növeli, hanem még csökkenti is a vastag- és végbélrák kialakulásának esélyét, azonban három tanulmány pont az ellenkezőjéről számolt be. Az emlő daganat és a kávéfogyasztás között összefüggés nincs, amelyet meggyőző kutatási eredmények támasztanak alá. Ugyanez a helyzet a gyomor, hasnyálmirigy, vese vonatkozásában is, jóllehet az eredmények nem annyira egyértelműek. A húgyhólyag daganatos betegségeinek kialakulásában viszont nagy valószínűséggel szerepet játszik a túlzott kávé bevitel. A fekete tea és a maté fogyasztás a nyelőcsőre fejt ki kedvezőtlen hatást, különösen akkor, ha forrón fogyasztjuk.

Hús, hal, tojás

Szinte családonként, sőt egyénenként változó, hogy ki mennyi vörös húst, szárnyast, halat vagy tojást szerepeltet mindennapi étkezésében. A világ statisztikai elemzése szerint a legszegényebb területeken és a vegetáriánus vidékeken a húsfogyasztás egyenlő a nullával, azonban a jómódú országokban mindez elérheti az összenergia húsz százalékát is. A vizsgálati eredmények arról számolnak be, hogy a vastagbél és végbélrák kialakulásában jelent legnagyobb kockázatot a húsok túlzott bevitele, de kimutatott tény, hogy a hasnyálmirigy, emlő, prosztata, vese rosszindulatú betegségének kialakulásában is szerepet játszhat. A tojás fogyasztás csak a vastag és végbél daganat kialakulásával mutat összefüggést. A "másik oldalt" a halak képezik, mivel egyes vizsgálati eredmények arról számolnak be, hogy azok körében, akik több halat fogyasztanak, kevesebb emlő- és petefészekrák fordul elő.

Tejtermékek

A világ lakosságának tejtermék fogyasztása a napi összenergia bevitel nulla százalékától a tíz százalékáig terjed. A tej nagyon fontos és nélkülözhetetlen aminosavakat, vitaminokat és mineráliákat hordoz, de magas telített zsírtartalommal is rendelkezik, amelynek nagy részét az élelmiszer előállítás folyamatai során elválasztanak. A kedvező többszörösen telítetlen zsírsavak aránya csak négy százalékot képvisel. A magas zsírtartalmú vaj és teljes tej viszont nagyon gazdag A-vitamin forrás, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Tudományos eredmények szerint a prosztata és a vese rosszindulatú betegségeinek kialakulásában játszhat szerepet a túlzott tejtermék bevitel.

Sózás, fűszerezés

A fűszerek szervezetre kifejtett hatásaival az utóbbi években kezdtek el tudományosan foglalkozni, mivel az 1989-ben megjelent WHO jelentés még szinte egyáltalán nem tesz említést róluk. A kutatási eredmények mindössze egyetlen összefüggést mutattak ki, amely nem más, mint az, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomor karcinoma kialakulásának rizikóját. A fokhagyma kivonat ugyanis képes elpusztítani az ártalmas Helicobacter pylori nevű baktériumot. A sózás viszont nagyon kedvezőtlen a gyomorra nézve, egyes kutatások bizonyítékai szerint a túlzott sóbevitel (sózott hal, chips, stb.) rákos sejtburjánzást hozhat létre a gyomorban, de veszélyes az orr-garat képletekre is.

Vigyázzunk velük

Egyes ételkészítési eljárások gyakran vezetnek kóros elváltozások kialakulásához. Ilyen például a füstölés, amely a vastagbél- és végbéldaganat kialakulásában játszhat szerepet. A grillezés, olajban sütés és a kerti hússütés szintén növelheti a végbél és vastagbél rákos sejtburjánzásának esélyét. Főleg a mogyoró esetén fordul elő, hogy tárolás során méreganyagok képződnek felszínén, amely egy gombafertőződés következménye. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a máj rosszindulatú elváltozásainak egy részéért az aflatoxin felel. A zöldségen, gyümölcsön rajta ragadt permetszerekből, műtrágyából származó mérgek szintén mutagénnek tekinthetők, feltehetően az emlő és húgyhólyag daganatos betegségeinek kialakulását fokozzák.

Biztos védelem

A zöldségek és gyümölcsök kedvező hatásait már szinte mindenki ismeri. Bizonyos rákos betegségek megelőzésében is kitüntetett szerepet játszanak. A száj és garat, tüdő, gyomor, nyelőcső, vastag-és végbél rosszindulatú elváltozásainak kialakulását képesek megakadályozni. Mindemellett a hasnyálmirigy, emlő és húgyhólyag daganat létrejötte is meggátolható a bőséges zöldségbevitellel. Számos vizsgálat utal arra, hogy a méhnyak, petefészek, endometrium, pajzsmirigy, máj, prosztata és vese daganatos betegségeinek kialakulását is csökkenteni tudják. A teljes őrlésű gabonafélék kifejezetten kedvezően hatnak a vastagbélre és végbélre, tehát a rákos betegségekkel szembeni védelemben is kiemelkedőek.

Forrás:
World Cancer Research Fund, American Institute for cancer Research: Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: a global perspective, Washington DC. 1997.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció