Mit jelent ma nőnek lenni?

Miután kipattanunk az ágyból, fél kézzel már a kávéfőzőt indítjuk, másikkal kenjük is a reggeli szendvicseket a gyerekeknek, majd nagyjából tíz perc alatt sebtében összekapjuk magunkat, és rohanunk az óvodába, iskolába, végül pedig természetesen a munkahelyünkre. Egy 21. századi nőnek az élet minden területén helyt kell állnia - de a tengernyi feladatunk között jut időnk saját magunkkal is foglalkozni?

Míg a 20. század elején általánosan elfogadott nézet volt, hogy a "nőknek a konyhában a helye", ahonnan maximum akkor jöhettek ki, ha a gyerekneveléssel akartak foglalatoskodni, addig ma egy 21. századi nőnek valóban szabad élete lehet. Kibontakoztathatjuk tehetségünket, építhetjük karrierünket - és persze egyensúlyozhatunk a munka és a család között. Az egyenjogúság ugyanis még ma sem tökéletes: egyrészt a nőknek gyakran kétszer annyit kell dolgozniuk a munkahelyükön, hogy bizonyíthassanak férfi kollégáik mellett (nem ritkán kevesebb fizetésért), másrészt a társadalomból még a mai napig nem kopott ki az elvárás, miszerint a nő feladata a háztartás vezetése és a gyereknevelés.

nőnek lenni
Egyre több feladat hárul a nőkre

A láthatatlan munka számokban

A KSH adatai szerint az 1980-as évek közepe óta jelentősen csökkent a háztartási teendőkre fordított idő, ám a házimunka jelentős részét még ma is nők végzik. Statisztikák szerint a férfiak házimunkára fordított ideje ma is csupán a fele annak, amit a nők ugyanezekkel a tevékenységekkel töltenek el. (2009-2010-ben egy nő átlagosan napi 183 percet fordított az otthoni teendőkre, míg egy átlagos férfi 78 percet.) De jelentős különbségek vannak a férfiak és a nők szabadidejét tekintve is: a 20-29 éves férfiaknak naponta átlagosan 62, az 50-59 éves férfiaknak 36 perccel több a szabadidejük, mint az azonos korú nőtársaiknak.

Amellett tehát, hogy a történelem során nőként talán sosem volt még ekkora szabadságunk, nem hogy csökkenne, hanem folyamatosan gyarapszik a mindennapi feladataink száma.  Egyensúlyozunk a karrier és a magánélet között, gyereket nevelünk, odaadó társként, feleségként is megpróbálunk helytállni - csak egy valamiről feledkezünk meg. Saját magunkról, egészségünkről, jólétünkről. Hiába ugyanis a sikeres karrier, a boldog családi élet, ha saját magunkra nem figyelünk oda, és a folyamatos megfelelni vágyásunknak az egészségünk látja kárát.  Az egészségünk pedig egyáltalán nem csak magunk miatt fontos: alapvetően meghatározza szeretteink életét is.


Legyünk tudatosak, tegyünk az egészségünkért!

Ma már valamilyen szinten divatos lett az egészséges életmód. Az interneten vagy éppen a női magazinok hasábjain temérdek cikket olvashatunk az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás fontosságáról - az elméleti alapokkal tehát már tisztában vagyunk, az olvasottak megvalósítása azonban egyáltalán nem könnyű feladat. Egy teljes életmódváltás ugyanis szervezést igényel, amelyben a család minden tagjának részt kell vennie és közösen tenni a változás érdekében.

De a helyes életmód csak az első lépés egészségünk megőrzésé érdekében. Fontos lenne, hogy a betegségek korai felismerése és a gyógyulás érdekében rendszeresen részt vegyünk kifejezetten nőknek szóló szűrővizsgálatokon is. Ezekre a különféle szűrővizsgálatokra ma már a magánegészségügyi szektor is egyre több lehetőséget nyújt, ám az adatok szerint a magyar lakosság kis százaléka él csak vele. Rendszeres szűrés nélkül viszont a daganatos betegségek nagy része csak előrehaladott állapotban fedezhetőek fel, ilyenkor pedig a betegek sokszor már menthetetlenek. Ebben a témában a legutóbbi OECD adatok is igen lesújtó képet festenek: Magyarországon a daganatos megbetegedések jelentik a halálozásért felelős egyik legnagyobb betegségcsoportot (átlagosan minden negyedik magyar beteg rákban hal meg), az OECD vizsgált országainak listáján pedig ezen a téren egyedül Mexikó szerepel rosszabbul nálunk.

A statisztikákon csak mi tudunk javítani, hiszen saját életünkért elsősorban mi magunk vagyunk a felelősek. Nem elég elméletben tisztában lennünk az egyes betegségek kockázati tényezőivel, családunk, boldogságunk, saját magunk miatt, no meg nőiességünk megőrzése érdekében igenis tennünk is kell a megelőzés érdekében. Legyünk tudatosak, és már ma gondoljunk a jövőnkre: előzzük meg a bajt egy egészségesebb élettel és rendszeres szűrésekkel.

A legfontosabb női szűrővizsgálatok

  • Mammográfia. A vizsgálat segítségével kimutathatóak az emlő jóindulatú és rosszindulatú betegségei, vagy azok jelenlétére közvetett jelekkel utalhat. A vizsgálatot álló helyzetben speciális röntgenberendezéssel végzik, amely során kétirányú felvételt készítenek mindkét emlőről. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a felvételek alatt az emlőt speciális műanyaglemez segítségével összenyomják. A mammográfia szűrővizsgálatként 40 éves kor felett ajánlott, fiatalabb páciensek vizsgálata szakorvos döntése alapján történhet. Életkortól és rizikófaktoroktól függően a vizsgálatot érdemes 1-2 évenként elvégeztetni.

  • Méhnyakrák-szűrés. Méhnyakrák-szűrésen minden - már szexuális életet élő - nőnek évente egyszer ajánlott részt vennie. A vizsgálat során a nőgyógyász áttekinti a külső nemi szerveket, majd a hüvely feltárása következik. A szűrés legfontosabb eleme a méhszáj felszínéről és a nyakcsatorna kezdetei szakaszáról végzett mintavétel. Az innen vett sejteken mikroszkópos vizsgálat során felismerhetőek a kóros elváltozások.  Améhnyakrákegyébként a leggyakrabban 35-60 éves korban fordul elő, ám az elmúlt időben egyre növekszik a 30 alatti betegek száma is.

  • Nőgyógyászati kismedencei ultrahangvizsgálat. A kismedencei ultrahangvizsgálat során a húgyhólyag, a méh és petefészkek állapotát lehet megvizsgálni. A szűrés során a többi között a méh helyzetéről, méretéről, az esetleges fejlődési rendellenességekről, gyulladásos, daganatos elváltozásaikról kaphatunk adatokat, de felismerhetővé válhat a petevezetők gyulladásos tágulata és a méhen kívüli terhesség is. Ultrahangvizsgálat bármely korban végezhető, de 50 éves kor fölött különösen javasolt. A vizsgálat az általános állapottól és a fennálló rizikófaktoroktól függően 1-2 évenként megismételhető. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag