Miért tüdőrákban hal meg a magyar?

Magyarország a lélekszámra vetítve világelső a tüdőrák előfordulásában, s az áldozatok számában is élen jár. De mi lehet erre a magyarázat?

Évente mintegy 11 ezer ember szembesül a tüdőrák diagnózisával, becslések szerint mintegy 30 ezer tüdőrákos beteg él Magyarországon. Ahogyan az elmúlt évtizedekben a férfi dohányosokhoz egyre inkább felzárkóztak a nők, egyre nagyobb a nők aránya a tüdőbetegek között is. Bár a dohányzókhoz képest abszolút kisebbségben vannak, nőtt a nemdohányzó tüdőrákos betegek száma is - írja a rakgyogyitas.hu.
Miért vezeti Magyarország a szomorú statisztikát? Erre azonban nincs kielégítő válasz. Tudjuk, hogy a tüdőrákot döntően a dohányzás okozza, viszont vannak a magyarnál többet füstölő népek is, s a légszennyezettség sem rosszabb annyival, mint máshol, hogy ez indokolná a sok beteget. A hazai egészségügyi ellátás persze messze nem tökéletes, viszont például a tüdőműtétek arányát vagy a gyógyszerekhez való hozzáférést tekintve nincs elmaradva az európai átlagtól, a magyar szakorvosok felkészültsége és tapasztalata ugyancsak versenyképes európai szinten, ez sem lehet tehát magyarázat.
A lap szerint feltételezték már a régióban élő emberek valamiféle genetikai hajlamát is a háttérben, ám erre máig nem találtak egyértelmű bizonyítékot. Az is elképzelhető, hogy - bár a forrástól függően a magyar adatok között is vannak különbségek - az egyes országok nyilvántartásának hiányosságai is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország eminens adatszolgáltatóként rendre a táblázatok legfelső sorába kerül.

A tüdőrák a legkönnyebben elkerülhető, mégis a leggyakoribb daganat. Ahogyan az ötvenes évek után egyre több nő kezdett dohányozni, a nyolcvanas évekre felhalmozódtak az ő szervezetükben is a méreganyagok, s egyre nagyobb arányban meg is betegedtek. Amíg 1980-ban a tüdőrákos betegek 16 százaléka volt nő, ez 1990-re 19, 2000-re 27, 2010-re 35 százalékra nőtt, az elmúlt évben már 60-40 százalék volt az arány, a fővárosban pedig mára csaknem kiegyenlítődött a nemek súlya. A tüdőrákot a betegek 45 százalékánál IV-es stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet adott a tüdőn kívül más szerv(ek)ben is. Ez a kései felfedezés is az egyik oka, hogy sok esetben már korlátozottak az orvosi lehetőségek, s minden évben 8-9 ezer ember meghal a betegség következtében.
A tüdőrákot a betegek 45 százalékánál IV-es stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet adott a tüdőn kívül más szervekben is

A tüdőrákot a betegek 45 százalékánál IV-es stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet adott a tüdőn kívül más szervekben is

Az Európai Lakossági Egészségfelmérés 2014-es adatai szerint 2009-ben a felnőttek 31 százaléka, 2014-ben 29 százaléka dohányzott. Az alkalmi dohányosok aránya csökkent (1,6 százalék), de ők egyébként is sokkal kevesebben voltak, mint a rendszeresen cigarettázók, akiknek az aránya érdemben nem változott. A 15-18 éves lányok 14 százaléka cigarettázik, a 18-34 éves nők 29 százaléka, a 35-64 év közöttiek 27 százaléka, a 65 évnél idősebb nők 7 százaléka gyújt rá rendszeresen. A 15-18 éves fiúk között a dohányosok aránya majdnem 25 százalék, a 18-34 éves férfiak körében a 2009-es 36 százalékos adat tovább nőtt, legutóbb immár 42 százalékot mértek. A középkorúak 35 százaléka, a 65 év felettiek 18 százaléka tartozik a rendszeresen dohányzók közé.

A tüdőrák egyik legjellegzetesebb tünete a légszomj, illetve a könnyű kifulladás, a tüdődaganatos betegek mintegy 90 százalékánál jelentkezhet. Ennek oka általában abban keresendő, hogy nem jut elegendő oxigén a szervezetünkbe. A tüdődaganatnál ez a tüdőben lévő tumor, esetleg a felgyülemlett folyadék vagy az elzáródott légutak miatt lehet. Tudjon meg többet, kattintson!

A tüdőben nemcsak tüdőrák miatt lehet daganat, más szervben kialakult tumor is adhat szóródást: a tüdőáttétek is több tízezer embert érintenek. Erre nem a tüdőrák gyógyszerei hatnak, s nem a tüdőrák kezelési protokollja érvényes: mivel a kiindulási daganat sejtjei jutottak el a tüdőbe, az elsődleges tumor kezelési lehetőségei a mérvadóak.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt az északkeleti tájakat leszámítva borult lesz az ég és havazás, főleg délkeleten havas eső, helyenként eső várható Délután borult lesz az ég, a Dunántúlon havazás, középen havazás, havas eső, keleten főleg eső várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag