Miért tabu a halál? Hernádi Judit a rákról

Az onkológián játszódó zenés darab, a Happy Ending főszereplői a kulisszák mögött mondták el gondolataikat a rákról, a krízisről, a szabad döntésekről, a színdarab fogadtatásáról a Rákgyógyítás Magazinnak.

Természetes-e, hogy a halálos beteg először nem fogadja el a végzetes diagnózist? Hallgassa meg, mit mond erről dr. Pilling János pszichiáter a Videórendelőben!

Két évvel ezelőtt mutatta be Anat Gov Happy Ending című darabját az Orlai Produkció. A Happy Ending súlyos témával foglalkozik, amely a rák árnyékában élők összeszokásáról, a betegség leküzdésének megoldásairól és az ezekhez kapcsolódó vállalásokról szól. A Rákgyógyítás magazin kérdéseire a főbb szerepeket játszó Hernádi Judit, Hegyi Barbara, Bánfalvi Eszter és Fekete Györgyi válaszolt. Most Hernádi Judit válaszait idézzük arra a kérdésre, hogy vajon miért tabu a halál - még egy olyan helyen is, mint a darabbeli onkológiai osztály.
- Ha súlyos betegségről van szó, az emberek sokszor eltagadni szeretnek, hazudni szeretnek - jelenti ki Hernádi Judit. - Nem tudják hogyan viszonyuljanak egy daganatos beteghez, ezért hazug mosollyal közelítenek, hogy elleplezzék a zavarukat, s eltereljék a szót másra. A beteg és a látogatója is tudja, hogy hazudnak egymásnak, így vannak "tekintettel" egymásra. Pedig felszabadító lenne, ha kimondanák az igazságot: "Baj van! A betegség végzetes is lehet, de nem feltétlenül lesz az. Szeretünk, melletted vagyunk, fogjuk a kezed, hogy végigjárd az utad, bármi is legyen a vége." Ehelyett sokan tagadnak, s nem is akarnak beszélni erről a témáról. Meggyőződésem, hogy e mögött az elfojtás mögött a mélyben bűntudat rejtőzik: sokunkban van bűntudat valakinek a halála miatt, hogy az másként is történhetett volna - fogalmaz Hernádi Judit.

Az egyik legerősebb jelenet, amikor a darabbéli színésznő a halálról kezd beszélni, mire a többiek leintik, hogy arról tilos beszélni, az onkológián a szót is tilos kimondani. Ez ellen is lázad Talia Roth - s a tabukat nehezen viseli Hernádi Judit is.
- Mivel az életemről van szó, ahhoz, hogy dönteni tudjak, minden információt és lehetséges kimenetelt ismernem kell, a halálosat is. A színdarabban és az életben is küzdeni kell az ellen, hogy a beteget csupán egy beteg mellnek, májnak vagy vesének nézzék, s nem elsősorban gondolkodó embernek, aki tud és akar dönteni a sorsáról. Ha valamit elhallgatnak előlem, akkor nem adják meg az esélyt arra, hogy jól döntsek. A döntés persze nemcsak lehetőség, hanem felelősség is, de ezt senki sem háríthatja át másra.
- Nekem nem a betegséghez van viszonyulásom, hanem azokhoz az emberekhez, akik elindulnak egy úton, aminek a vége látható. Ez nem mindig rákkal függ össze, bár a legtöbbször igen. A gyermekorvos apám például nem volt daganatos beteg, de nagyon sokáig tartott az útja a végelgyengülésig. Mindig az volt erről a véleményem, hogy a szemükbe kell nézni és szeretni kell őket, aszerint segíteni, ahogyan ők várják, s nem ahogy mi jónak gondoljuk. Ez nem változott.
Az interjú további részét ide kattintva olvashatja el!
A videóban a darab színpadra állításáról nyilatkozik a rendező és a színészek, köztük az azóta elhunyt Margitai Ági:

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag