Messze az uniós átlagtól: évente kétezren halnak meg szepszisben

Magyarországon évente több mint kétezren halnak meg szepszisben, vagyis az egész szervezet gyulladásos megbetegedését okozó fertőzésben, többen az uniós átlagnál. Ennek ellenére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a betegek kezelésének mindössze egyharmadát finanszírozza - hangzott el a Magyar Szepszis Fórum tájékoztatóján.
A szepszis akkor alakul ki, amikor egy előrehaladott fertőzés miatt a szervezet immunrendszere válaszreakcióra kényszerül - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szepszis Fórum elnöke, majd hozzátette: egyre több a fertőzésre hajlamos ember.
"A szociális-társadalmi fejlődés és a medicina fejlődése hihetetlen mértékben növeli a fertőzésekre fokozottan hajlamos emberek számát" - közölte Ludwig Endre.
Ennek - mint mondta - az az oka, hogy egyre több az idős ember, az évtizedeken át cukorbajjal küzdő, rákos, transzplantált beteg, állapotuknak pedig egyik velejárója a védekezőképesség csökkenése.
Ezek az emberek gyakran kórházban fekszenek akut megbetegedéseik miatt, és az ott megkapott kórházi fertőzések is jelentősen hozzájárulnak a szepszis gyakoriságának növekedéséhez - mondta a professzor.
A Szent László Kórház osztályvezető főorvosa közölte: a fejlett országokban óriási összegeket költenek a szeptikus betegek kezelésére, Magyarországon azonban ez a terület meglehetősen alulfinanszírozott.
Ludwig Endre szerint fel kellene ismerni, hogy hiába költ a társadalom hihetetlen mennyiségű pénzt a transzplantációra vagy a tumoros betegek kezelésére, ha ezek az emberek később egy fertőzés miatt halnak meg.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csupán körülbelül az egyharmadát finanszírozza annak az összegnek, amennyibe a szeptikus betegek kezelése kerül, így azokban a kórházakban, ahol nincs lehetőség arra, hogy kétszer-háromszor több pénzt költsenek ilyen célra, ott elvileg több ember hal meg emiatt.
A professzor elmondta: éppen a finanszírozási problémák miatt a kórházak egyre kevésbé "kedvelik" a súlyos betegeket.
"Tudomásul kell venni, hogy az az intézmény, amelyik nagy mértékben képes elhárítani a súlyosabb betegeknek a kezelését, az jobb helyzetben van, mint az, aki hajlandó felvállalni ezt a terhet" - jelentette ki a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa.
Hatalmas lemaradás
Az Országos Epidemiológiai Központ főosztályvezető főorvosa az InfoRádiónak elmondta: Nyugat-Európában akár tízszer több diagnosztikus vizsgálatot végeznek a szepszisek eredetének felderítésére, mint Magyarországon.
Füzi Miklós hozzátette: a szepszis az egyik legmagasabb halálozási aránnyal járó betegség, az intenzív osztályokon ez a vezető halálok, éppen ezért indokolt lenne, hogy javuljon a diagnosztikai helyzet Magyarországon.
A szepszist biztosan azonosítani, és a megfelelő terápiát beállítani csak akkor lehet, ha az orvosok ismerik a kórokozót, a magyar kórházaknak azonban az ehhez szükséges hemokultúra-vizsgálatok finanszírozását saját maguknak kellene kigazdálkodniuk - közölte az Országos Epidemiológiai Központ főosztályvezető főorvosa.
Magyarországon van olyan intézmény, amely évente mindössze egyetlen ilyen vizsgálatot kér.
Füzi Miklós szerint a kórházak rosszul teszik, hogy elhanyagolják ezeket a vizsgálatokat, hiszen, ha anélkül kezdik kezelni a beteget, hogy orvosaik tudnák, mely antibiotikumokra rezisztens a kórokozó, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az első alkalommal hatástalan gyógyszert adnak neki.
Hozzáfűzte: az intézmények így sokkal többet költenek antibiotikumra, mintha elvégeznék ezeket a vizsgálatokat.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag